2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce riscă şcolile să rămână în frig

De ce riscă şcolile să rămână în frig

Unităţile de învăţământ aşteaptă banii pentru încălzire pentru luna ianuarie, directorii spun că nu ştiu cum se vor împărţi sumele.

 

Începând din acest an, banii pentru plata utilităţilor din unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Constanţa nu mai vin de la Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, care s-a desfiinţat de la 1 ianuarie 2012, ci de la Consiliul Local Constanţa. Aflându-ne în plină iarnă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa asigură unităţile de învăţământ că acestea vor primi, ca şi până acum, sumele pentru căldură, de asemenea pentru chiria clădirilor funcţionale, însă revendicate. Finanţarea va fi suportată în continuare din bani publici, urmând ca din luna septembrie 2012 finanţarea şcolilor să fie stabilită în funcţie de elevi, în contextul descentralizării. „Se simte deja o ofertă din partea unităţilor de învăţământ să atragă elevii”, a precizat inspectorul general adjunct al ISJ Constanţa, Gevat Ismet Nejdet.

În acest context, directorii şcolari speră ca această schimbare să fie de bun augur, în sensul să nu fie întârzieri în acordarea suportului financiar. „Situaţia nu este foarte clară, pentru că încă nu au venit banii, încă nu ştim nici cum se vor împărţi nici cum vin, însă sperăm că vor fi toate lucrurile în regulă, să ne acorde o sumă pentru utilităţi şi o alta pentru salarii. La momentul acesta am observat că sunt acordate doar pentru salarii sumele care ar trebui pentru un an, dar au spus că vor veni şi celelalte sume. Important este să vină banii la timp, să nu rămânem restanţieri. De exemplu, la căldură în momentul de faţă se fac contracte separate pe unităţi şcolare. Fiecare unitate şcolară îşi asumă răspunderea că va plăti lunar sumele necesare înregistrate pe contoare.

După 1 februarie ne vom lămuri cum a decurs prima lună cu noua experienţă”, ne-a spus directorul coordonator al grădiniţei ABC din Constanţa, Simona Anghel. Precizăm faptul că majoritatea grădiniţelor constănţene şi-au redeschis porţile pentru a-i primi pe preşcolari, cu toate că oficial semestrul al II-lea începe din 16 ianuarie.  

Descentralizarea, în defavoarea calităţii?

O dată cu descentralizarea, accentul se va pune, începând cu acest an, pe atragerea a cât mai multor copii în unităţile de învăţământ, pentru ca acestea să primească mai mulţi bani. Acest lucru nu va fi, neapărat, ceva bun. „În privinţa aceasta, eu sunt complet nemulţumită pentru că nu se respectă sub nici o formă modalitatea de înscriere, nu se respectă numărul de copii, se trece la un număr tot mai mare. Noi după Revoluţie reuşisem să obţinem un număr între 15 şi 20 pe clasă, la grădiniţe, care ne-ar fi asigurat un lucru de calitate. Ori, în momentul în care ai înscris deja 35-40 de copii ca să ai o sumă mai mare pentru utilităţi şi ce este nevoie, nu putem vorbi de calitate. Vorbim de cantitate”, a completat Simona Anghel.

Cele mai citite

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...
Ultima oră
Pe aceeași temă