7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce repară Elena Udrea cazinoul din oraşul lui Mazăre

De ce repară Elena Udrea cazinoul din oraşul lui Mazăre

Când primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că vrea să vândă Cazinoul, pe un leu, zeci de persoane şi asociaţii, mai mult sau mai puţin neavenite, au reacţionat. În jocul declaraţiilor a intrat şi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Teritoriale şi Turismului, care a delcarat că imobilul a fost părăsit de autorităţi. Autorităţile au ridicat din umeri şi au spus că nu puteau reabilita clădirea. Aveau mâinile legate, deoarece Consiliul Local încheiase un contract de concesiune cu o firmă din Israel, care trebuia să renoveze clădirea, dar care nu şi-a respectat promisiunile, în ciuda faptului că a plătit redevenţe importante.

Cine are 10 milioane de euro?

Reabilitarea Cazinoului nu este ieftină. Valoarea totală aprobată a investiţiei este de 39,229 de milioane de lei, inclusiv TVA. Primăria nu avea aceşti bani. Mazăre a spus tot timpul că preferă să aibă grijă de bătrâni, să le ofere pachete cu alimente, decât să aloce aproape 10 milioane de euro în Cazinou. Nici varianta fondurilor europene nu a fost una validă, spune viceprimarul Decebal Făgădău, pentru că imobilul era concesionat. Cu toate acestea, fusese trecut pe o listă de rezervă. Imediat după anunţul de vânzare, o asociaţie a iniţiat şi o chetă publică pentru salvarea Cazinoului. „Nu am strâns niciun leu”, a recunoscut Ovidiu Cupşa, consilierul local care a iniţiat campania. Nu acesta a fost scopul, a completat el, care a spus că a încercat numai să atragă atenţia asupra problemei Cazinoului şi să găsească o soluţie, lucru care, spune el, a reuşit. Suma, cum am mai spus, era prea mare. Cine are zece milioane de euro?

Pariul Elenei Udrea

Suma aceasta nu putea fi găsită decât în ministerele din Bucureşti. „Clădirea neglijată ani de zile de autorităţi, se găseşte în prezent într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări de consolidare şi restaurare. Structura de rezistenţă prezintă degradări semnificative mai ales în zona subsolului. Prezintă, de asemenea, o foarte puternică deteriorare a elementelor de arhitectură”, a declara Elena Udrea, pe blogul personal. Tot ea a găsit şi soluţia: clădirea să fie preluată de minister, reabilitată şi apoi predată înapoi spre administrare Consiliului Local Constanţa. Elena Udrea nu avea ce pierde din această propunere: fie era refuzată, şi ar fi spus atunci că PSD-istul Radu Mazăre se opune reabilitării Cazinoului, pe care vrea să îl vândă pe un leu, fie era acceptată, şi ar fi avut satisfacţia repunerii în circuitul turistic al unui monument de reală valoare, dar şi al realizării unui lucru pe care PSD-iştii de la malul mării nu l-au reuşit.

Comunicat copy-paste 
de pe blogul ministrului

Consiliul Local Constanţa, la propunerea lui Mazăre, a fost de acord cu predarea Cazinoului, cu unele condiţii. Una dintre ele a fost ca preluarea să se facă într-un anumit termen. MDRT s-a mişcat însă repede. A semnat hârtiile anul trecut, în toamnă, cu sprijinul declarat al viceprimarului Decebal Făgădău, care şi-a dat tot concursul, iar miercuri, după cum spuneam, Guvernul a adoptat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa. Finanţarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie. Lucrările vor dura 24 de luni. „Clădirea, neglijată ani de zile, se găseşte în prezent într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări de consolidare şi restaurare”, se arată într-un comunicat al ministerului, care preia ad literam fraze întregi de pe blogul Elenei Udrea.   

După ce Guvernul a aprobat hotărârea privind restaurarea Cazinoului, prefectul Constanţei a decis să redeschidă porţile clădirii emblematice a municipiului tomitan şi să repermită accesul vizitatorilor. „Foarte mulţi constănţeni mi-au spus că vor să intre să-l viziteze, aşa că am dat drumul, din nou, la vizitarea Cazinoului până se va face organizarea de şantier pentru reconstituirea acestuia. Sunt mulţi cei care vor să-l vadă, erau persoane în vârstă cărora nu le-a venit să creadă când au intrat înăuntru şi au văzut în ce hal este Cazinoul”,  şi-a explicat demersul reprezentantul guvernului în teritoriu. Acesta a explicat că au fost rezolvate şi problemele legate de furnizarea curentului electric şi că oricine vrea poate veni să vadă în ce stare este Cazinoul constănţean, pentru a-şi putea face o părere şi în momentul în care acestei clădiri i se vor termina lucrările de reabilitare. „Nu poate decât să mă bucure lucrul ăsta (aprobarea de către Guvern a hotărârii referitoare la Cazino – n.red.). Consider că este o victorie împotriva administraţiei locale care a vrut să distrugă simbolul Constanţei. Dovedeşte, încă o dată, că doamna ministru Elena Udrea este cu faţa spre Constanţa şi a ajutat constănţenii de fiecare dată, şi a făcut numeroase investiţii. Iar Cazinoul este una dintre ele”, a afirmat Palaz referitor la faptul că Executivul a fost de acord cu indicatori tehnico-economici ai proiectului de reabilitare. Conform MDRT, după realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, cazinoul va fi predat pentru administrare Consiliului Local din Constanţa şi va fi redat circuitului public. Cazinoul va deveni un obiectiv turistic şi cultural major care va putea găzdui conferinţe, simpozioane şi reuniuni naţionale şi internaţionale.  Text Box:

 

Redeschiderea oficială, în 2014

Lucrările de reabilitare şi consolidare vor dura 24 de luni, ceea ce înseamnă că vor fi gata în 2014, nu 2013, cum s-a crezut iniţial. Construcţia este amplasată pe un teren în suprafaţă de 3.108 mp. Clădirea se desfăşoară pe subsol, parter, etaj şi mansardă, cu o suprafaţă construită la sol de 1.598,81 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 3.844,56 mp. Cazinoul din Constanţa este monument istoric de valoare universală, conform Anexei nr. 1 la Ordinul ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare.

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

FCSB poate da lovitura în această iarnă! Lecce pregătește o ofertă pentru Târnovanu

Presa italiană anunță că Lecce, echipa de pe locul 17 din Serie A, intenționează să facă o ofertă de 5 milioane de euro pentru...

Liviu Ciobotariu, demis de FC Botoșani! Valeriu Iftime explică decizia și pregătește înlocuitorul

Liviu Ciobotariu nu mai este antrenorul lui FC Botoșani, în urma unor nemulțumiri legate de pregătirea fizică și neîndeplinirea obiectivelor din contract. Motivul despărțirii FC Botoșani...
Ultima oră
Pe aceeași temă