2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce plouă în muzee?

De ce plouă în muzee?

Bugetul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a fost de ajuns pentru plata salariilor, dar banii nu au mai ajuns pentru reparaţii şi investiţii.

 
Directorul Muzeu­lui de Istorie Na­ţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC), dr. Gabriel Custurea, regretă că anul trecut nu s-au găsit bani pentru investiţii necesare la obiective turistice importante din judeţ. De pildă, jumătate din acoperişul muzeului de la Adamclisi aşteaptă de mai bine de trei ani fonduri pentru reabilitare. Adăugăm faptul că în aceeaşi stare se află şi acoperişul muzeului din Constanţa, care are urgent nevoie de reparaţii. În unele locuri ţiglele au fost luate de vânt şi la ploile puternice afectează instituţia. „Aici (n.r. – la sediul MINAC) avem de reparat acoperişul. S-a făcut o reparaţie acum cinci-şase ani, dar se pare că nu ţine mai mult de cinci ani”, a menţionat Custurea.  Acesta a subliniat că trebuie reparat şi acoperişul de la muzeul din Adamclisi.

Muzeu dedicat bisericuţelor din cretă de la Murfatlar

În plus, se doreşte deschiderea unui muzeu dedicat sitului de la Murfatlar, acolo unde se află celebrele bisericuţe din cretă. În oraşul de lângă Constanţa există o clădire care ar putea fi reabilitată şi amenajată, apoi dotată cu fragmente descoperite în bisericuţe. „Din păcate, pentru că suntem în vremuri de criză, nu am reuşit să reparăm şi să deschidem un muzeu al bisericuţelor de cretă de la Murfatlar. Acolo avem o clădire care ar trebui reabilitată şi care, în momentul în care ar fi gata, am putea să punem piese din bisericuţe şi, pe lângă acest lucru, să creăm o atmosferă a  anului 1000, de când sunt ele, pentru a linişti curiozitatea oamenilor”, a completat managerul constănţean. În prezent, bisericuţele nu pot fi vizitate din cauza materialului friabil din care sunt făcute. O asemenea investiţie de la Murfatlar ar costa cel mult 250.000 de lei, bani pentru reabilitare şi montarea unor vitrine.

Modernizări la muzeul dedicat vinului

Un alt obiectiv de investiţii se află la Crama din Murfatlar, acolo unde se doreşte modernizarea punctului muzeistic, plin ochi de piese legate de viticultură, de vin, adică diverse piese care îl reprezintă pe Dionysos sau alte zeităţi din antichitate, obiecte folosite la fabricarea vinului, cum ar fi teascuri din 1900.

De asemenea, mai există în acest spaţiu, aduse de la muzeu, amfore, căni, zdrobitoare din piatră cu canal de scurgere. În acest loc ar fi nevoie de bani pentru schimbarea mobilierului cu unul modern.  

Histria şi Adamclisi, cele mai vizitate obiective

În acest an, Muzeul de Istorie de la Constanţa a adunat 1.800.000 de lei din vizitele turiştilor şi din proiectele de infrastructură derulate. „Subvenţia iniţială a fost de 1.500.000 de lei, dar, practic, a fost mai mică, deoarece timp de trei luni ne-am plătit în întregime salariile din venituri proprii şi am cheltuit din subvenţie doar 1.320.000 de lei. La aceasta am venit cu aproximativ 1.800.000 de lei, din fonduri proprii”, a spus directorul MINAC. În 2011, 170.000 de turişti români şi străini au vizitat colecţiile muzeului. Cele mai vizitate puncte din judeţ sunt Histria şi Adamclisi.

Cele mai citite

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...
Ultima oră
Pe aceeași temă