17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel Alba Iulia a reluat judecarea dosarelor privind falimentul "Solventul"

Curtea de Apel Alba Iulia a reluat judecarea dosarelor privind falimentul „Solventul”

Curtea de Apel Alba Iulia a reluat, ieri, judecarea dosarelor privind falimentul combinatului „Solventul” Timisoara, dupa mai mult de o luna de pauza, timp in care cauzele au fost suspendate. Decizia a fost luata ca urmare a solicitarii dosarelor la Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a dorit studierea acestora pentru formularea pozitiei Statului Roman intr-un proces aflat pe rol la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Fostul candidat la functia de presedinte al Romaniei, Gheorghe Eduard Manole, proprietar al societatii „Concept LTD” SRL Bucuresti a actionat Statul Roman in judecata la instanta europeana, el invocand in plangerea adresata CEDO termenul nerezonabil de judecare a unui litigiu referitor la „Solventul” SA.
Magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au decis, ieri, acordarea unui nou termen in cele trei dosare pentru data de 29 martie, pana cand toate partile implicate pot sa-si exprime punctul de vedere cu privire la o decizie a aceleiasi instante, pronuntata in 21 septembrie 2005. De asemenea, pana la termenul de la sfarsitul lunii martie, toate partile trebuie sa-si prezinte motivele de recurs.
Decizia Curtii de Apel, din septembrie 2005, se refera la modificarea tabloului de creante al combinatului „Solventul”, in ceea ce priveste sumele care trebuie recuperate de catre DGFP Timis si AVAS. Prelungirea luarii unei decizii definitive in acest dosar este justificata, intr-un fel, de valoarea foarte mare a activelor detinute de „Solventul”, estimate la peste 20 de milioane de euro.
Societatea „Valkiria” SRL (apartinand omului de afaceri Alexander Etienne Hergan) a fost desemnata de judecatorul sindic de la Tribunalul Alba drept castigatoare a licitatiei organizate pentru achizitionarea activelor detinute de Statul Roman la societatea din orasul de pe Bega. Valoarea tranzactiei se cifreaza la 13,1 milioane de euro, fara TVA.
Lichidarea combinatului, administrata de SC „Ferm Consult” SRL Timisoara, s-a desfasurat dupa o procedura complicata, la care au mai participat alte doua societati – „VGB Invest” SRL Bucuresti (apartinand controversatilor oameni de afaceri Marian si Octavian Iancu) si „Frank Invest” SRL Sacalaz (Timis), avandu-l ca patron pe omul de afaceri german Frank Ghuter Kaplerr. Firmele care au pierdut licitatia si creditorii cei mai importanti au contestat, la Curtea de Apel Alba Iulia, decizia judecatorului sindic de a declara firma „Valkiria” drept castigatoare.
„Solventul” a intrat in procedura de faliment cu datorii de peste 300 de miliarde lei vechi.

Cele mai citite

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...
Ultima oră
Pe aceeași temă