5.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum vor să relanseze economia şefii Polului de Centru-Dreapta

Cum vor să relanseze economia şefii Polului de Centru-Dreapta

Andreea Paul a anunţat un set de măsuri prin care viitoarea alianţă de dreapta va încerca resuscitarea economiei.

Fostul consilier de stat de probleme economie, Andreea Paul, lucrează la programul economic ce ar urma să fie asumat de viitoarea alianţă de centru-dreapta. Unele dintre ele presupun reducerea fiscalităţii. Andreea Paul a dezvăluit, la Cluj, cei opt piloni ai viitorului program. „În domeniul muncii şi protecţiei sociale, propunem diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale pentru angajator şi creşterea salariului minim pe economie. Aceste măsuri ar reprezenta o adevărată bulă de oxigen pentru mediul de afaceri în anul 2013”, a spus Andreea Paul.

Ea a mai adăugat că este nevoie, mai ales în această perioadă, de consilierea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi care sunt derutate de schimbările rapide şi radicale apărute în economie, generate de criza globală. Legată de această măsură este şi redefinirea clasificării ocupaţiilor din România şi acordarea lui cu piaţa reală a muncii. Practic, este vorba de apariţia unor noi meserii, de dispariţia altora ori de schimbarea conţinutului unor meserii, profesii ori ocupaţii.  

Pe de altă parte, Andreea Paul spune că situaţia economică a României s-a înrăutăţit în ultimele luni. Ea crede că vinovaţi pentru această situaţie sunt reprezentanţii Guvernului USL.

 

Măsuri sociale de dreapta

În plan social, pentru a permite părinţilor tineri să se ocupe de carierele lor, Andreea Paul propune diversificarea sistemului de învăţământ preşcolar. Adică, noi tipuri de grădiniţe şi creşe, cu un program adaptat celui al părinţilor care muncesc. Programul economic şi social mai prevede şi sprijinirea financiară a tinerilor merituoşi şi a celor care provin din familii sărace. Aceştia ar urma să fie sprijiniţi prin intermediul unor burse ori vouchere să îşi continue studiile, în ideea că forţa de muncă bine pregătită este necesară pentru a susţine creşterea economiei. Andreea Paul mai doreşte consultarea periodică a marilor companii, care să fie implicate în crearea de clustere în domeniul înaltei tehnologii.

Clusterele sunt nişte asocieri între companii, universităţii şi organizaţii neguvernamentale. Aceste clustere tematice presupun posibilitatea punerii în comun a unor resurse economice, umane şi ştiinţifice, care permit acestor asocieri să concureze, de la egal la egal, cu marile corporaţii multinaţionale. Andreea Paul mai propune asocierea brandului României cu atributul creativităţii. „Ne propunem să organizăm o expoziţie europeană de creativitate până în anul 2018”, a explicat fostul consilier de stat, care afirmă că trebuie pusă mai bine în valoare creativitatea ca atribut al românilor, întocmai cu germanii îşi pun în valoare atribuite precum hărnicia ori disciplina. În fine, cel de-al optulea pilon din programul la care lucrează Andreea Paul se referă la programele de tip start-up. Este vorba de acele programe prin care statul român sprijină financiar companiile create de manageri debutanţi.

Andreea Paul ar dori crearea unor structuri pe lângă universităţi, care să permită acestora să ofere consultanţă legală ori fiscală companiilor debutante, în schimbul unor sume echivalente cu 10 la sută din totalul sprijinului financiar pe care îl oferă statul român acestor companii debutante. În prima instanţă, propunerile Andreei Paul vor fi discutate în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al Organizaţiei de Femei a PDL, care se va întruni, vineri, în Sălaj, judeţul natal al Andreei Paul. Apoi, aceste măsuri ar urma să fie discutate în cadrul conducerii centrale a PDL, iar apoi să fie propuse şi partenerilor democrat-liberalilor din viitoarea alianţă de centru-dreapta. 

Măsuri criticate

Unii dintre analiştii economici spun că propunerilor Andreei Paul sunt populiste şi afirmă că ele nu vor putea fi puse în practică. Mihai Mărginean, care lucrează într-o companie de consultanţă afirmă că, dacă este de părere că sunt viabile măsuri precum creşterea salariului minim pe economie, Andreea Paul ar fi trebuit să insiste pentru punerea lor în practică, în perioada în care formaţiunea sa se afla guvernare. „Alte măsuri sunt, în principiu, corecte, cum este acordarea clasificării meseriilor cu piaţa reală. Însă şi aici intervine întrebarea: de ce nu a fost realizat acest lucru în timpul guvernărioi PDL? Cred că Andreea Paul ar trebui să prezinte mai multe măsuri de creştere economică, de stimulare a investiţiilor străine şi de reducere a birocraţiei, mai ales a celei legate de fondurile europene”, a spus Mihai Mărginean.

Cele mai citite

Votul din 1 Decembrie: O decizie crucială pentru stabilitatea financiară a României

Cum poate influența stabilitatea politică ratele la credite Românii cu credite bancare se confruntă cu noi presiuni financiare generate de incertitudinea politică. În contextul ultimelor...

Covoarele Profesionale: Alegerea Ideala pentru Spații Curate și Elegante

Menținerea unui mediu igienic și estetic în diverse tipuri de afaceri și spații publice este esențială nu doar pentru confortul utilizatorilor, ci și pentru...

CCR a amânat pentru data de 2 decembrie solicitarea privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să amâne, până pe 2 decembrie, ora 17:00, dezbaterea cererii formulate de Cristian Terheș, candidat la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă