4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum vede PPMT federalizarea României

Cum vede PPMT federalizarea României

Popularii maghiari vor transformarea Clujului în capitală regională.

 

„România liberă – Ediţia de Transilvania” continuă prezentarea candidaţilor de la alegerile parlamentare. După Adrian Papahagi (ARD), Hunor Kelemen (UDMR), Leonard Horvath (USL), dar şi Ioan Ciorca (PRM), Mircia Giurgiu (USL) ori Ramon Moldoveanu (ARD), este rândul avocatului Sandor Szocs (PPMT), candidat la Camera Deputaţilor în colegiul Huedin-Floreşti.

Domnul Szocs, una dintre ideile principale din programul PPMT este federalizarea României. De ce ar fi nevoie de acest proces?

Sandor Szocs: Aş începe cu ideea de stat unitar centralizat, care era considerat o vloare de nepreţuit în secolul XIX şi la începutul secolului XX şi care avea rolul de a apăra burghezia naţională. În zilele noastre, o dată cu globalizarea, statul centralizat, unitar, nu face altceva decât să aperea aceleaşi interese, dat, de data aceasta este ceva retrograd, depăşit…

„Banii se duc la nivel central”

De ce?

Sandor Szocs: Pentru că banii se duc la nivel central, la Bucureşti, iar de acolo se distribuie clientelie politice, adică celor care reprezintă burghezia naţională şi politicienilor. Din păcate, suntem la stadiul acumulării primitive a capitalului. Vedeţi ce burghezi avem noi, reprezintă non-valori. Interesul acestei oligarhii este ca investiţiile străine să nu pătrundă în România, chiar cu riscul allungării a trei – patru milioane de români, ca să lucreze în străinătate. Şi prin crearea unor condiţii imposibile de a trăi, de a munci se realizează acest lucru. De exemplu, pentru ca să fii cioban, trebui să ai diplomă de bacalaureat. Este o tendinţă primitiv- monopolistă. Cunoaştem câteva persoane care au zeci, sute de mii de oi şi care vor ca alţii să nu se mai ocupe de oierit. Asta este ipocrizia clasei politice, care vorbeşte despre dezvoltarea agriculturii, dar care ar vrea ca nimeni altcineva să nu se ocupe de acest lucru.

Fără ipocrizie

Dar ce legătură are cu federalizarea?

Sandor Szocs: Are legătură. Federalizarea înseamnă nediluarea responsabilităţii politice, redistribuirea teritorială a banilor. Principalul argument împotrivă este acela că se creează zone mai dezvoltate şi zone mai puţin dezvoltate. De exemplu, se spune de ce vrea autonomie Secuimea când acolo este sărăcie? Secuii ar putea răspunde cu lăsaţi-ne în sărăcia noastră… Zonele sunt necesare, pentru că de aceea există Uniunea Europeană, să se ocupe de zonele subdezvoltate. Dacă există o singură regiune, toată România, subdezvoltată şi săracă, nu putem vorbi de dezvoltare, pentru că banii sunt returnaţi oricum la Bruxelles în actuala formulă. Vinovat este ultracentralismul care ste incapabil să distribuie banii unde trebuie. Este evident că românii au cuvântul decisiv, românii au decizia. Noi am venit cu acestă propunere. Nu suntem oameni intoleranţi, cum a vrut să se creeze impresia. Nu suntem extremişti. Nu se poate, însă, tolera ipocrizia UDMR, care spunea un lucru alegătorilor maghiari şi altul către români. UDMR venea cu ideea de autonomie ca un soi de şantaj, pentru un scaun de ministru sau pentru altceva…

Împărţire pe regiuni istorice

Cum vedeţi federalizarea? ­Vorbim despre regiuni istorice?

Sandor Szocs: Ar fi vroba de trei macroregiuni: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. Ceea ce ne interesează ar fi Ardealul. Am vrea ca acesta să fie o macroregiune cu capitala la Cluj, cu Parlament regional şi cu un Guvern regional. Regiunile care ar prelua rolul judeţelor ar fi iarăşi nişte structuri istorice: Banatul, Partium, unde se poate dezmembra în Maramureş şi Crişana, Transilvania de Mijloc şi Ţinutul Secuiesc, unde ar intra Harghita, Covasna şi o parte din judeţul Mureş.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă