1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCum vede Emil Boc repornirea motoarelor economiei

Cum vede Emil Boc repornirea motoarelor economiei

Actualul primar al Clujului este de părere că România are nevoie în continuare de bugete echilibrate şi de un accent mai mare pus pe investire.

 
Fostul premier Emil Boc, în prezent primar al Clujului, crede că reţeta potrivită pentru ca economia românească să înfrunte cu succes noile turbulenţe din economia europeană ar trebui să respecte principiile echilibrării bugetelor şi măririi procentului din Produsul Intern Brut alocat investiţiilor. În cadrul unui eveniment dedicat investitorilor, Emil Boc a prezentat câteva dintre soluţiile pe care le vede pentru repornirea motoarelor economiei româneşti. Astfel, în opinia fostului şef al Executivului din Bucureşti, faptul că „România a avut, alături de Polonia, procentul cel mai mare din Produl Intern Brut orientat spre investiţii a asigurat, în anul 2011, o creştere economică de 2,5 la sută”, care a depăşit estimările analiştilor economici.

Primarul Clujului crede că, în acest an, creşterea economică a României va fi de doar 0,8 la sută, iar scăderea este provocată nu doar de problemele din Agricultură, ci şi de reducerea nivelului investiţiilor.  În acest context, Emil Boc a recomandat investitorilor să utilizeze într-o măsură mai mare resurse precum instrumentele de garantare a creditelor, precum Fondul Naţional de Garantere a Creditelor pentru Inpreprinderile Mici şi Mijlocii ori Fondul de Contragarantare. De asemenea, fostul premier a amintit despre faptul că oamenii de afaceri trebuie să mizeze într-o măsură mai mare pe fondurile europene. La evenimentul de la Cluj a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar. „Este nevoie de investiţii care să creeze locuri de muncă. De exemplu, există un interes mare pentru sectorul energiei”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Ecou pozitiv în mediul de afaceri

Declaraţiile politicienilor au fost bine primite în mediul de afaceri. Vicepreşedintele companiei Signal Iduna, Tiberiu Maier, a anunţat, de altfel, în cadrul conferinţei, că această importantă companie a început o serie consistentă de investiţii în Transilvania. El a declarat că Signal Iduna a decis să deschidă un alt doilea sediu principal în România la Cluj-Napoca. De asemenea, firma cu capital german a deschis şi o clinică la Arad şi ia în calcul deschiderea unei clinici în Cluj-Napoca.

Interes pentru investiţii

La rândul ei, directoarea companiei Rofelix, Felicia Gheorghiu, care conduce o companie clujeană cu subsidiare în Rusia şi în Bulgaria, a declarat că „ideea de a diversificare a pieţelor şi a surselor de venit este foarte bună. Chiar dacă activez acum în domeniul industriei sculelor pentru prelucrarea lemnului şi avem activitate în mai multe ţări, doresc să investesc şi în alte domenii, pentru a-i ajuta pe oameni cum ar fi cei din zona Gherla. În această zonă este nevoie acută de sprijinire a micilor fermieri. În acest sens, doresc să creez şi o fabrică de prelucrare a laptelui, bazată pe o reţea de colectare locală, pentru a preîntâmpina aruncarea laptelului pe câmp ori folosirea lui pentru hrănirea animalelor, cum se întâmplă acum. De asemenea, vreau crearea unei fabrici pentru conservarea legumelor şi fructelor plus congelarea fructelor de pădure. Aceste investiţii vor crea noi locuri de muncă şi vor oferi valoare adăugată mare produselor din această zonă. Aceste produse pot fi livrate atât pe piaţa românească, dar şi pe piaţa europeană. Deci, sunt de acord cu ideea de a miza pe cât mai mai multe investiţii, în loc să mizăm pe consum”.

 

 

Cele mai citite

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă