Suspendarea preşedintelui României a spart blocada politică în care se afla PDL şi a mobilizat electoratul de dreapta.
Între 10.000 şi 15.000 de ardeleni şi de bănăţeni s-au strâns sâmbătă, la Cluj, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu. Acesta a ales să îşi lanseze campania legată de referendumul pentru demiterea sa într-un loc simbolic. Clujul a fost ales nu doar pentru că este capitala Transilvaniei, ci şi pentru că, în acest moment, este cel mai puternic fief al PDL, astfel că era cel mai bun loc în care preşedintele suspendat putea să îşi asigure un poblic care să reacţioneze pozitiv. De fapt, este singurul mare oraş care se află încă sub controlul PDL. Alături de Traian Băsescu nu au venit doar susţinătorii săi din Partidul Democrat-Liberal, ci şi ţărăniştii lui Aurelian Pavelescu ori membrii şi simpatizanţii Partidului Noua Republică, lansat de Mihail Neamţu. De asemenea, alături de Traian Băsescu au venit şi reprezentanţi ai unor mişcări civice ori politice, cum ar fi Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, lansată de fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, ori Fundaţia Creştin-Democrată, reprezentată de intelectualul clujean Adrian Papahagi. Nu au lipsit nici membrii gărzii vechi din PDL, care s-au strâns pentru noua confruntare politică, ce are loc la un interval extrem de scurt, după dezastrul suferit de PDL la alegerile locale.
Primire de vedetă
Mitingul de la Cluj l-a transformat pe Traian Băsescu din preşedintele izolat la Cotroceni, care se răsteşte la USL într-o adevărată vedetă. Primirea pe care i-au făcut-o participanţii la miting a semănat cu cea de odinioară, în care sondajele îl dădeau pe Traian Băsescu drept cel mai iubit politician din România.
„Nu credeam că, la vârsta mea, voi fi nevoit să dau o nouă bătălie politică”, le-a spus preşedintele suspendat simpatizanţilor săi, cărors le-a promis că va câştiga alegerile din 10 iunie. Mai mult, Traian Băsescu a făcut o nouă baie de mulţime la Cluj, în condiţiile în care acestea deveniseră extrem de rare după măsurile de austeritate luate în vara lui 2010.
Practic, preşedintele suspendat Traian Băsescu pare să fi redescoperit secretul charismei cu care câştiga toate alegerile din 2004. Ca şi atunci, el şi liderii formaţiunilor care îl susţin, adică Emil Boc, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Neamţu ori Aurelian Pavelescu au făcut să dispară gri-ul. Comunicarea lor, din discursurile ţinute pe scena de la Cluj, au trasat tranşeele. Bătălia se va da, potrivit comunicatorilor PDL, între alb şi negru, între bine şi rău. Tocmai de aceea, sloganul de campanie a fost ales „Vara asta se poartă albul”, iar albul a devenit culoarea electorală a preşedintelui suspendat.
Gest simbolic
Momentul culminant al mitingului de la Cluj a fost aprinderea unei torţe, asemănătoare cu torţa olimpică. Traian Băsescu i-a spus flacăra democraţiei. Oamenii din popor, prezenţi la miting, i-au spus flacăra dreptăţii. Traian Băsescu a promis că va ţine nestinsă această flacără, dacă la câştiga la referendumul din 29 iulie. Flacăra va fi purtată de tineri sportivi, de la Cluj, în capitala Moldovei, Iaşi, iar apoi în cea a Valahiei, Bucureşti.