Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (MT) efectuează o amplă acţiune de control la compania naţională Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, unde în ultimii ani au fost semnalate frecvent risipa banilor publici în contracte păguboase cu firme private.
Controlul a fost declanşat după ce Sindicatul Lucrătorilor de la Dunăre „Farul” a depus la MT memoriul 41.959/19.09.2011, prin care sindicaliştii îşi declară nemulţumirea că, în timp ce salariile lor au fost reduse, bugetul regiei este tocat în afaceri oneroase.
Pe 5 septembrie, CA-ul AFDJ a hotărât reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile, măsură însoţită şi de o reducere procentuală a salariilor. Fiecare dintre cei 770 de angajaţi pierde 20% din salariu în perioada septembrie-decembrie. Preşedintele Sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză, a atacat în instanţă decizia CA şi i-a adus la cunoştinţă ministrului Anca Boagiu modul în care se scurg banii de la bugetul de stat în conturile unor firme cu capital privat.
„Sunt contracte păguboase pentru regie, din care probabil îşi iau comisioane. Banii se duc în contracte cu firme private. Ce se bagă în apă nu se vede, pentru că Dunărea e tulbure la Galaţi. În timp ce au luat măsura abuzivă de reducere a salariilor, maşinile AFDJ plimbă diferite persoane pe la şedinţele de partid, la Bucureşti sau Timişoara. Mulţi bani se duc pe deplasările în străinătate. Directorii pleacă în străinătate prin rotaţie”, spune liderul sindical.
Dragaje fictive şi reduceri de 95%
Un exemplu de tocare fără noimă a banilor publici este dragajul, adâncirea şenalului navigabil. „Este efectuată mai mult declarativ, prin înscrisuri şi raportări fictive, de către cele trei firme cu capital privat, Comision Trade SRL Brăila, Superquatro Grup SRL Galaţi şi Argos SA Cernavodă”, se spune în adresa sindicatului, în care se fac referiri şi la paguba de 200.000 euro înregistrată prin faptul că la efectuarea plăţilor nu au fost luate în consideraţie numărul şalandelor monitorizate şi cantitatea de aluviuni dragată.
Alt caz de risipă e cel al unui contract de prestări servicii, în care AFDJ a încasat 5% din valoarea lucrărilor executate în beneficiul unei firme private: „Un exemplu este şi aşa-zisa prestare de servicii, cu personalul detaşat, regia încasând din această prestare doar 12.000 euro/lună, cu mult sub preţul pieţei, beneficiarul, SC Blaksee SA Constanţa, încasând de pe urma manevrelor portuare efectuate cu nava regiei peste 250.000 euro/lună. Cheltuielile efectuate de AFDJ cu reparaţiile la această navă depăşesc de cele mai multe ori veniturile încasate”, se spune în memoriul Sindicatului „Farul”.
14 jurişti ai AFDJ şi sute de mii de euro pe asistenţă juridică
Alte prejudicii sunt aduse regiei prin contractele de asistenţă juridică. Deşi AFDJ are angajaţi 14 jurişti, directorii semnează contracte pe bani grei cu cabinetele de avocatură din Bucureşti. Contractul cu CA „Raţiu & Raţiu”, încheiat în 2005, este, potrivit sindicaliştilor, de peste 10.000 euro/lună. MT a cerut rezilierea contractului, dar nici unul dintre directorii PNL, PSD şi PDL perindaţi pe la conducerea AFDJ nu s-a conformat solicitării MT. În alt contract, cu CA Hamza, AFDJ a plătit 100.000 euro, fără ca respectivul cabinet să fi pledat pentru regie. Actualul director, Florin Uzumtoma (PDL), a refuzat să colaboreze cu CA Hamza, pentru că acel contract fusese încheiat de directorul Ionel Malenda (PNL). Cabinetul a dat în judecată AFDJ şi a executat silit regia de 4,2 miliarde lei.