Dacă în alte oraşe mari din ţară numărul câinilor adoptaţi în ultimele săptămâni din adăposturi a crescut semnificativ, la Sibiu nu s-a schimbat nimic. Doar o fundaţie germană a luat 20 de maidanezi pe care i-a exportat.
Legea care prevede că maidanezii vor fi eutanasiaţi după 14 zile de stat în adăposturi nu i-a mişcat pe sibieni, în condiţiile în care numărul adopţiilor din ultimele săptămâni este acelaşi ca într-o perioadă obişnuită.
În cea de-a doua săptămână din luna septembrie, doi câini comunitari au fost luaţi acasă de sibieni. Săptămâna următoare, adopţiile au crescut cu 50 la sută, adică de la 2 câini la 3, iar săptămâna trecut tot doi sibieni şi-au luat un câine din adăpost, potrivit datelor Primăriei Sibiu.
Adăpostul situat în Dealul Guşteriţei are o capacitate de 200 de locuri şi a fost dat în folosinţă în anul 2010. El a fost construit după ultimele norme din domeniu. În acest moment sunt peste 200 de câini în adăpost, animale care sunt tratate şi sterilizate, în condiţiile în care noua lege care prevede eutanasierea nu este încă în vigoare.
Singura adopţie semnificativă este una făcută săptămâna trecută de o fundaţie germană, care a luat 20 de câini pe care i-a exportat.
La Sibiu, numărul maidanezilor este estimat la aproximativ 3.000, iar în medie, zilnic, o persoană ajunge la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu muşcată de câni.
Din 2009, Primăria Sibiu a început o campanie de sterilizare a maidanezilor, iar până acum s-au înregistrat mii de sterilizări.
Tot din 2009, sibienii sau fundaţiile cu care lucrează Primăria Sibiu au adoptat peste 1.500 de maidanezi.
Noi locuri în adăpostul din Cluj
„Maidanezii nu constituie o problemă la Cluj. Am reuşit să ţinem lucrurile sub control”, a declarat primarul Emil Boc. El a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că va propune alocarea sumei de 60.000 de lei pentru proiectare şi a 400.000 de lei pentru execuţia extinderii adăpostului pentru câinii fără stăpân, aflat în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public. În prezent, acest adăpost are o capacitate de 157 de câini, iar pe viitor, capacitatea adăpostului va creşte cu încă 60 de locuri. În prezent, în acest adăpost se află 132 de câini. Numărul lor este în scădere, pentru că numărul câinilor adoptaţi este mai mare decât cel al câinilor prinşi. Astfel, în luna septembrie, echipajele regiei clujene au adunat 85 de câini, iar clujenii au adoptat 88 de animale. Doi câini, care suferiseră răni grave în accidente rutiere, au fost eutanasiaţi, în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare, a mai anunţat primarul Emil Boc. El a adăugat că cei mai mulţi dintre câinii prinşi de echipele Regiei Autonome a Domeniului Public au fost găsiţi în pădurile din jurul Clujului. Primarul este de părere că aceşti câini provin din comunele din jurul oraşului.
ALBA: Model comunitar
O altă comunitate din Transilvania care a reuşit să rezolve cu succes problema câinilor fără stăpân este Alba Iulia. Însă, în condiţiile în care a crescut numărul câinilor fără stăpân proveniţi din comunele din jurul oraşului, primarul Mircea Hava a propus extinderea adăpostului pentru câini care funcţionează în oraş.
Explicaţie foto: Adăpostul din Sibiu a fost construit acum trei ani