5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum îşi investesc sportivii câştigurile?

Cum îşi investesc sportivii câştigurile?

O bună parte din banii realizaţi de Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu şi Camelia Potec, trei dintre sportivii de marcă ai României, ajung în afaceri importante din regiunea de sud-est.

Multă lume se întreabă ce anume fac sportivii după ce se retrag din activitate, mai ales dacă nu rămân în sport. Există suficiente cazuri în care banii câştigaţi în carieră au fost reorientaţi către afaceri profitabile. Campioana olimpică la nataţie, Camelia Potec, şi celebrul cuplu al „generaţiei de aur” Hagi – Popescu, au înclinaţii către afaceri. Dintre aceştia, singurul care mai are legături strânse cu sportul este însă constănţeanul Gheorghe Hagi.

Hagi mizează pe viitorul fotbalului

Deşi a început prin achiziţionarea fostului hotel Bucureşti, pe care l-a transformat în una din bijuteriile staţiunii Mamaia, Hagi nu a putut sta departe de gazon.

Recunoscut a fi un mare descoperitor de talente, „Regele” s-a orientat către o academie de fotbal care îi poartă numele. Hagi a fost inspirat de celebra academie a clubului olandez Ajax Amsterdam. „Inspiraţia a fost clubul Ajax Amsterdam, club care produce cei mai mulţi jucători în Europa, club la care a evoluat şi idolul meu, Johann Cruyff. De la această academie nu vor pleca jucători în probe când va fi cazul să fie solicitaţi de alte formaţi”, a spus Hagi. Deşi încă nu a reuşit să aibă profit, Academia Hagi scoate campioni pe bandă rulantă. Chiar în aceste zile, echipele de la diferite categorii de vârstă luptă cu şanse mari pentru câştigarea Campionatelor Naţionale. Proiectul are  trei nivele de pregătire, în funcţie de vârsta copiilor, are nouă terenuri şi trei corpuri de clădire, o sală de sport, iar terenul principal o tribună cu 900 de locuri. Investiţia totală, nefinalizată încă, se ridică la cifra de 10 milioane de euro.

Energie pentru Dobrogea

Gheorghe Popescu, celebrul coechipier al lui Hagi la echipa naţională, dar şi în viaţă, cei doi fiind cumnaţi, are şi el o academie de fotbal ce îi poartă numele însă fără mari rezultate până acum, deşi este deschisă cu mult înaintea celei de la Constanţa. Popescu nu a stat nici el departe de Dobrogea, însă investiţiile sale în această regiune nu au nici o tangenţă cu sportul. Este vorba de „energie verde”. Una din cele 10 firme ale holdingului lui Gică Popescu, Energie Investments Group, deţine aproape şase sute de hectare în comuna Văcăreni din Judeţul Tulcea. Pe această suprafaţă a fost demarat un proiect al unui parc eolian ce va conţine 48 de turbine a câte 5MW fiecare. Popescu nu vrea să vorbească despre afacerile sale, însă spune de ce s-a reorientat. „Nu ştiu dacă sectorul energiei eoliene este mai profitabil pe termen lung, însă, dacă imobiliarele au căzut, trebuie să te reorientezi”, a declarat Popescu. Specialiştii spun că preţul unui parc eolian ajunge la puţin peste două milioane de euro/MW. Popescu poate fi „vecin de investiţie” cu celebrul Gigi Becali. Patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti susţine şi el că deţine nu mai puţin de 10.000 de hectare de teren în Dobrogea şi intenţionează să dezvolte un parc de eoliene ce se va ridica la impresionanta sumă de un miliard de euro.

Potec, afaceri pe apă

O campioană olimpică la nataţie nu se putea orienta decât spre un domeniu ce are legătură cu apa. Camelia Potec a decis să îşi facă un hotel, la Brăila, însă nu unul oarecare, ci unul plutitor. Investiţia a fost realizată în mare parte din fonduri europene,  s-a ridicat la suma de 360 mii de euro şi poartă numele înotătoarei. Hotelul plutitor care poartă numele campioanei este construit în mare parte din geamuri, pentru ca turiştii să aibă o vizibilitate cât mai mare în momentul când se va afla în mijlocul naturii, şi este cotat la trei stele. Hotelul a fost introdus deja în circuit turistic şi, în prima croazieră, va pleca în Insula Mică a Brăilei, considerată o a doua deltă a Dunării. 

Planuri mari

Ideea hotelului în care a investit Camelia Potec a venit de la tatăl său, Grigore Potec. Camelia fiind încă ocupată cu activitatea sportivă, sarcina de a proiecta şi duce la bun sfârşit construcţia hotelului i-a revenit lui. „Camelia este absolventă a unei facultăţi de turism şi urmează să susţină masterul în turism. Mai are şi alte obiective turistice în ţară, dar, fiind legată de Dunăre, era de aşteptat să se implice şi într-un proiect turistic aici, în oraşul său natal”, a spus Grigore Potec.

Cele mai citite

FDGR este deschis pentru revenirea lui Klaus Iohannis, dar fără funcții de conducere dacă rămâne în PNL

Klaus Iohannis poate redeveni membru FDGR, dar statutul interzice ocuparea unei funcții dacă este afiliat și politic la PNL Fostul președinte al României, Klaus Iohannis,...

Tragedie în Peru! Un jucător și-a pierdut viața după ce a fost lovit de fulger

Duminică, un eveniment tragic a avut loc în Peru, în timpul unui turneu regional de fotbal desfășurat în orașul Chilca. Fundașul José Hugo de...

Destinație surprinzătoare pentru Reghecampf! Antrenorul român va prelua o echipă din Africa

Antrenorul român Laurențiu Reghecampf a semnat un contract valabil până în 2026 cu Esperance Tunis și ar putea participa la Campionatul Mondial al Cluburilor. Laurențiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă