2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCum i-am "cerut" demisia lui Emil Boc

Cum i-am „cerut” demisia lui Emil Boc

O intrebare pe care am pus-o acum cateva saptamani la una din conferintele de presa ale lui Emil Boc, organizata dupa aparitia probelor din cazul "Gazeta", s-a transformat, intre timp, intr-un adevarat mit. O intrebare mai dura, pusa de un ziarist, a luat in mintea altor ziaristi forma unei "intrebari cu final anuntat", mai apoi a unei afirmatii.
si, in final, s-a metamorfozat in subiect de gadilat orgoliul ranit al politicianului mentionat. De la "nu va ganditi sa va dati demisia?" s-a ajuns la "dati-va demisia!".
Rand pe rand, s-au trezit fecioare-de-presa inrosite pana in varful nasului de nesimtirea intrebarii. Intamplator sau nu, asa cum statul comunist era obisnuit sa primeasca scrisorile si infierarile pentru "dusmanii poporului" de la "oameni de bine", in acest caz mai multi ziaristi de bine au sarit repede sa panseze onoarea "nerepelata" a unui politician care imparte, printre altele, bani publici pentru publicitate. Fara licitatie.
Recent, la Arad, un alt ziarist s-a trezit intr-o dimineata cu postul restructurat si toata lumea s-a chinuit sa-l convinga ca nu din cauza faptului ca a scris mai multe materiale despre neregulile unor afaceri ale primarului, fin cu presedintele Traian Basescu.
Evident, aceste doua cazuri nu pot duce la o generalizare, insa pot suscita anumite discutii. Cand si in ce conditii se transforma o parte a presei in prietenul de nadejde al oricarui politician?
Cum se face ca din regula jurnalistica "intrebarile proaste sunt intrebarile care nu se pun", o parte a mass-mediei locale a inteles ca intrebarile proaste sunt cele care afecteaza orgoliul unor politicieni sau oameni de afaceri? si, la sfarsit, cum se face ca tipetele cele mai mari vin tocmai de la acei oameni pe care nu ii vezi niciodata pe "campul muncii"?
Am observat ca Revolutia din 1989, subiect pe care putini ziaristi l-au abordat vreodata in incercarea de a-l clarifica, a devenit un motiv popular pentru orice voce care nu mai are argumente: am murit la Revolutie pentru dreptul de a spune ce vreau!
Asa se face ca libertatea de exprimare si libertatea presei nu mai sunt instrumentele ziaristului simplu, pentru ca ele sunt confiscate undeva pe drum de vreun patron maruntel care viseaza machete publicitare sau acces mai usor in sferele puterii politice. Sau, mai trist, aceasta libertate este condamnata si ingradita din interiorul breslei pentru cateva avantaje materiale care vizeaza un grup restrans, de cele mai multe ori invizibil la documentarea subiectelor care tin primele pagini ale ziarelor locale sau regionale. Cum ar veni, aceia pentru care meseria de jurnalist a incetat demult sa mai reprezinte contactul cu oamenii de rand.
Am urmarit, atinsa de curiozitate, daca politicienii sau oamenii de afaceri se sicaneaza in acest fel sinistru intre ei. Nici vorba. Cand vine vorba de interesul lor, sunt atat de uniti incat nimic nu-i poate opri. E suficient de vazut, ca exemplu, rezultatul votului din Senat la motiunea impotriva Monicai Macovei, care nu ar fi putut trece fara girul unor senatori din actuala Guvernare.
Asa ca nu ma pot gandi decat ca, probabil, in cazul presei, interesul nu este acelasi pentru toti. Uneori, in cazurile disperate, informarea corecta a publicului are culoarea si fosnetul a cateva sute de euro.

Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă