Sute de elevi din Constanţa au fost premiaţi la concusurile organizate de NASA. De fapt, rezultatele merituoase ale elevilor inventivi de la malul Mării Negre sunt cunoscute, de câţiva ani, în întreaga lume. Adolescenţii pasionaţi de cercetare continuă să proiecteze nave în spaţiul extraterestru, chiar dacă acest lucru presupune ore întregi de muncă. Concursurile organizate de NASA presupun cunoştinţe extraşcolare remarcabile, originalitate, un înalt nivel de creativitate şi realism, toate coroborate cu un design computerizat de foarte bună calitate. Inginerii NASA rămân uimiţi de diversitatea ideilor elevilor români. Anul trecut, de exemplu, elevi din clasa a VII-a au fost aplaudaţi minute în şir atunci când şi-au prezentat proiectul la care au lucrat. Elevii care se înscriu la competiţiile NASA sunt copii obişnuiţi, cu bucurii şi necazuri, dar care lucrează din pasiune la ceea ce le place. Adolescenţii sunt conştienţi de valoarea lor, însă cel mai important este faptul că ştiu să-şi exploateze la maxim aptitudinile.
Spirite inventive
Andreea Durea şi Andra Manţighian sunt două dintre elevele Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” care au câştigat, recent, premiul I, la competiţia NASA Ames Space Settlement Design Contest. Întreaga echipă câştigătoare „Concordia” a numărat nouă elevi şi a fost coordonată de prof. Lucian Oprea. Fetele sunt mândre de realizarea lor şi s-au arătat dornice de a povesti în amănunt cum şi-au imaginat şi construit pe hârtie nava spaţială. „A fost o experienţă destul de obositoare, am pierdut sâmbetele, dar a meritat, pentru că este un premiu I la nivel internaţional. A fost frumos. Aş repeta totul. Eu am făcut traducerile din română în engleză şi am contribuit la asamblarea lucrării împreună cu Andra, care ne-a coordonat. A trebuit să ne ocupăm de proiectarea de la zero a unei staţii care să susţină viaţa umană. Am avut în vedere toate aspectele, de la cum asigurăm gravitaţia artificială până la ce sistem politic vor avea oamenii de acolo. Ne-a plăcut foarte mult provocarea, pentru că ni s-au cerut informaţii din toate domeniile”, ne-a spus Andreea, acum elevă în clasa a IX-a, extrem de conştiincioasă, care ştie sigur că vrea să urmeze o carieră în Neurochirurgie.
Alături de ea este Andra, tot în clasa a IX-a, pasionată încă de pe acum de inginerie mecanică. „Chiar dacă a fost multă muncă, toţi ne-am ghidat după pasiuni. De exemplu, cei care au înclinaţii către muzică s-au ocupat de partea socială, de imn chiar. Ceilalţi, de partea de fizică. Eu m-am ocupat de designul transporturilor, de arhitectură. M-am ocupat de toate domeniile, câte puţin, însă în special de partea de transport. Mai precis, am făcut o maşină specifică staţiei”, a completat Andra.
Rezultate de top
Elevii CNMB au cucerit Marele Premiu la NASA Ames Space Settlement Design Contest pentru prima oară în 2004. În acest an, cele 15 echipe de constănţeni au câştigat trei premii I, două premii II, patru premii III şi şase menţiuni de onoare.
„Ne aflăm în faţa unui fenomen care s-a accentuat, numit Fenomenul Constanţa, prin care o sumă de elevi au avut curajul să proiecteze staţii spaţiale locuite, atât în jurul pământului, cât şi pe lună. Rezultatul din acest an la NASA Ames Space Settlement Design Contest este fenomenal: 139 de elevi, membri ai Centrului de Cercetări al Elevilor, au cucerit laurii victoriei”, a precizat prof. de fizică de la CNMB, Ion Băraru. Singura tristeţe a campionilor este că nu ştiu dacă vor putea ajunge la baza NASA pentru a-şi prezenta proiectul. Adolescenţii care vor dori să meargă în luna mai în State trebuie să îşi plătească deplasarea, cazarea şi masa.