Discuţiile de la finalul săptămânii trecute, prin care au fost împărţite colegiile electorale în USL, au clarificat situaţia acestora în Transilvania şi Banat.
Sfârşitul săptămânii trecute a însemnat, pentru USL, împărţirea colegiilor electorale din teritoriu în vederea alegerilor parlamentare din noiembrie. Acest lucru ar trebui să înăbuşe din faşă scandalurile dintre formaţiunile politice din USL. După „Tratatul de la Murighiol” luptele se vor duce în interiorul partidelor, pentru a avea cei mai buni candidaţi pentru fiecare colegiu electoral. Fiecare alianţă din cadrul USL îşi va păstra colegiile deja câştigate.
UNPR pierde un parlamentar la Timiş
La Timiş, PSD şi PNL şi-au primit colegiile electorale pe care vor candida. Din cele 14 colegii, opt au ajuns la PSD şi şase la PNL. PC şi UNPR vor primi fiecare câte un colegiu electoral. „UNPR va avea un colegiu, dar nu-i obligatoriu unul anume”, a declarat preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin. El este contrazis de „Tratatul de la Murighiol”, care prevede că actualii parlamentari USL îşi păstrează colegiile. La Timiş există însă o problemă: UNPR are doi parlamentari şi va trebui să renunţe la unul dintre ei. Lupta se dă între deputaţii Maria Barna şi Claudiu Ţaga. La alegerile parlamentare din 2008, Claudiu Ţaga, deşi a fost clasat pe locul patru în colegiul său electoral, a ajuns deputat la a doua redistribuire cu numai 1.139 voturi. La alegerile din decembrie, se pare că cel sacrificat va fi chiar Ţaga, care va deveni consul general în Serbia, la Consulatul României de la Vârşeţ.
La Arad, împărţire frăţească
La Arad, Alianţa de Centru Stânga şi Alianţa de Centru Dreapta şi-au împărţit colegiile în mod egal: cele două formaţiuni politice vor avea câte cinci candidaţi în colegiile parlamentare din judeţ. Alianţa de Centru Dreapta, formată din PNL şi PC, a primit dreptul de a-şi desemna candidaţii în cinci colegii electorale, trei pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat. Liberalii vor avea candidaţi de deputaţi în Colegiul electoral numărul 3 din municipiul Arad, unde bătălia se va da cu Mihai Neamţu, care candidează pe listele ARD, în Colegiul electoral numărul 4, unde va candida actualul deputat Mihăiţă Calimente şi pentru Senat, Colegiul 1, în municipiul Arad, unde candidează actualul senator Ovidiu Marian şi Colegiul 2, unde probabil va candida preşedintele PNL Arad, Ioan Cristina. Deşi şi-a anunţat candidatura pentru acest colegiu, Ioan Cristina mai are o problemă de rezolvat: să-l determine pe senatorul UNPR, Avram Crăciun, să renunţe la colegiul său şi să candideze pentru un post de deputat. Deşi s-a vehiculat faptul că senatorul Crăciun ar fi renunţat la candidatura pe acest colegiu electoral, el a declarat că nici vorbă de aşa ceva şi că nimeni nu l-a întrebat, din USL Arad, dacă renunţă la candidatură. Avram Crăciun are două mandate consecutive de senator. Conservatorii au primit Colegiul numărul 2 din municipiul Arad pentru Camera Deputaţilor, unde va fi nominalizată Lia Ardelean, fost deputat şi candidat la alegerile locale din această vară la Primăria Aradului.
Alianţa de Centru Stânga, formată din PSD şi UNPR, va avea pentru Camera Deputaţilor Colegiile 1,5,6,7 şi pentru Senat Colegiul numărul 3. Doar Colegiul 5 este ocupat de deputatul Ciprian Luca, iar PSD urmează să-şi desemneze candidaţii în cel mai scurt timp. Printre cei care vor candida sunt Flavius Măduţa, pe Colegiul 1, Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, în Colegiul 6, iar la Senat, Dorel Popa, fost primar al Aradului în perioada 2000-2004.
Egalitate în Hunedoara şi Bistriţa
În judeţul Hunedoara, USL a împărţit frăţeşte colegiile electorale. Alianţa de Centru Dreapta, formată din PNL şi PC va avea cinci colegii electorale, la egalitate cu Alianţa de Centru Stânga, formată din PSD şi UNPR. Liberalii şi conservatorii au trei colegii electorale pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat, în timp ce social democraţii şi progresiştii un colegiu electoral pentru Senat şi patru pentru Camera Deputaţilor. „Parlamentarii în funcţie rămân candidaţii noştri în colegiile pe care le reprezintă. Numele candidaţilor va fi stabilit până în 10 octombrie”, a declarat Mircea Moloţ, preşedintele PNL Hunedoara. În judeţul Hunedoara, UNPR nu va avea nici un colegiu electoral, deşi în urmă cu câteva săptămâni progresiştii hunedoreni dădeau drept sigură candidatura lui Mircia Muntean, fost primar al Devei.
De asemenea şi la Bistriţa împărţeala fost făcută frăţeşte: PSD şi PNL au obţinut câte un colegiu electoral la Senat şi două la Camera Deputaţilor. În schimb, conservatorii şi progresiştii nu vor avea candidaţi pentru alegerile parlamentare din decembrie în acest judeţ.
În urma liberalilor
Dacă în alte zone din Ardeal împărţeala a fost făcută în mod egal, în Cluj aceasta nu a fost deloc frăţeşte. Alianţa de Centru Stânga (PSD) va avea şase candidaţi: patru la Camera Deputaţilor şi doi la Senat. În schimb, Alianţa de Centru Dreapta, formată din PNL şi PC, a primit şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat, astfel că posibile discuţii în rândul USL Cluj, cu privire la această împărţeală inegală, nu par deloc de neglijat.