Liderii PNL, PSD şi PC recurg la o strategie asemănătoare cu cea a Alianţei PNL – PD din anul 2004.
Liderii USL au decis să aplice o reţetă electorală asemănătoare cu cea folosită de Emil Boc la Cluj, în anul 2004. „Reţeta Boc” a fost cea care a asigurat câştigarea alegerilor de acum opt ani. Practic, liderii PNL, PSD şi PC au intuit faptul că Clujul poate da, uneori, tonul în politica naţională. Aşa s-a întâmplat în anii 1996 şi 2004. La opt ani distanţă de ultima schimbare majoră din politica românească, Clujul a devenit piatra unghiulară a strategiei electorale a USL din Transilvania.
Liderul PSD, Victor Ponta, cel al PNL, Crin Antonescu, şi cel al PC, Daniel Constantin, se vor întâlni azi, la Cluj, cu toţi preşedinţii de organizaţii judeţene ale celor trei partide care compun alianţa Opoziţiei, la Hotel Napoca. La întrunire vor participa şi candidaţii USL la preşedinţiile Consiliilor Judeţene şi la primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ. Întâlnirea este una de nivel naţional. Interesant este faptul că asaltul electoral asupra Transilvaniei porneşte chiar din fieful premierului Emil Boc, preşedintele PDL, în contextul în care filialal judeţeană a PDL a fost zguduită recent de o serie de scandaluri de corupţie, soldate cu arestarea primarului Sorin Apostu şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Bica.
În mare, USL foloseşte aceeaşi strategie care a fost brevetată de Emil Boc în anul 2004. Atunci, în afară de Bucureşti, Clujul a fost singurul judeţ în care PNL şi PD au avut liste comune de candidaţi. La fel ca şi atunci, liderii PSD, PNL şi PC au decis deja ca USL să aibă candidaţi comuni în toate localităţile din judeţ, deşi protocolul de constituire a alianţei Opoziţiei prevedea obligativitatea unor candidaţi comuni doar la şefia Consiliului Judeţean şi la Primăria Clujului. „Cred că este o strategie care are mari şanse de succes. Aşa cum a dovedit-o şi în 2004, Opoziţia poate obţine o victorie de mare importanţă asupra Puterii, dacă partidele componente strâng rândurile, iar în acest sens fac apel la o unitate deplină. Dacă USL va câştiga la Cluj, sunt mari şanse ca tendinţa electorală să se impună şi la nivel naţional”, spune consilierul judeţean liberal, Mihai Szeplekan, care este şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Cluj.
Ce paşi trebuie făcuţi
Însă până la o eventuală victorie a USL, partidele din interiorul acestei coaliţii trebuie să îşi rezolve o serie de probleme interne. În cazul PSD, liderul organizaţiei judeţene a acestui partid, consilierul local Remus Lăpuşan, a fost prins în siajul scandalului de corupţie în care este anchetat Sorin Apostu. Firma Uniqa Asigurări, unde Remus Lăpuşan deţine o importantă funcţie de conducere, este asiguratorul parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători. Contractul de asigurare a fost realizat prin intermediul unei societăţi de brokeraj condusă de Aspazia Droniuc, care apare, în calitate de inculpat, în dosarele lui Sorin Apostu şi Radu Bica. Remus Lăpuşan a negat faptul că ar fi avut cunoştinţă de negocierile dintre Aspazia Droniuc şi liderii PDL. Însă adversarii săi nu l-au cruţat şi l-au acuzat de conflict de interese.
La rândul său, organizaţia judeţeană a PNL are o mare problemă. Nici până acum nu a fost clarificată situaţia de la vârful organizaţiei municipale. Aceasta este condusă interimar de un an, în condiţiile în care, potrivit statutului PNL, ar fi trebuit să fie organizate alegeri de şase luni. Deja, există mai mulţi candidaţi, însă conducerea judeţeană nu a fixat o dată clară pentru alegerile interne. „Dacă am participa la alegeri fără un preşedinte şi un birou minicipal legitimaţi prin vot, am fi ca un atlet şchiop”, spune unul dintre liderii organizaţiei de tineret a PNL. De asemenea, în PC au început negocierile pentru „transferul” mai multor consilieri şi primari din PDL. Preşedintele executiv al PC, Avram Gal, a recunoscut, într-o declaraţia pentru RL, faptul că „există negocieri avansate cu mai mulţi dintre liderii clujeni ai PDL”. Aceştia ar dori să i se alăture fostului prim-vicepreşedinte al PDL Cluj, senatorul Şerban Rădulescu, care a devenit liderul PC Cluj. Aşa că structura de conducere a PC Cluj ar putea fi schimbată prin cooptarea unor primari.
UDMR, alături de USL?
În acest context, liderii locali ai USL au avut mai multe discuţii cu cei ai UDMR. În condiţiile în care protocolul local de colaborare dintre PDL şi UDMR a fost rupt din cauza unor incidente provocate de Sorin Apostu, liderii USL vor să îi convingă pe politicienii maghiară să formeze o nouă coaliţie, măcar în Consiliul Judeţean Cluj, acolo unde USL şi UDMR ar putea forma o nouă majoritate. „Există deja precedentul din Bihor, dar şi relaţiile excelente cu UDMR din Satu Mare”, a spus consilierul judeţean PNL Mihai Szeplekan. Interesant este şi faptul că, în anul 2004, reconfigurarea politică prin alăturarea UDMR şi Alianţei PNL-PD a pornit tot de la Cluj, când UDMR a renunţat la colaborarea pe care o avea de patru ani cu PSD.