Noul primar, Călin Abrudan, spune că unele dintre lucrările plătite de administraţia publică există doar pe hârtie.
Noul primar al oraşului arădean Ineu a făcut public un audit realizat la început de mandat. Conform actelor, la Ineu situaţia este extrem de gravă şi oraşul este împovărat de datorii. Firmele angajate de fosta conducere a Primăriei au efectuat lucrări scumpe şi, uneori, doar pe hârtie în condiţiile în care în Ineu există o stradă fără curent electric. Nici blocurile ANL nu pot fi date în folosinţă, tot din lipsa banilor pentru finalizarea lucrărilor. Nu numai la Ineu situaţia este dezastruoasă, pentru că oraşul arădean Lipova este practic în pragul falimentului.
Datorii uriaşe pentru un primar nou
Călin Abrudan a devenit noul primar al oraşului Ineu în această vară. El a comandat un audit pentru a vedea exact situaţia financiară cu care se confruntă Primăria pe care o conduce. A constatat însă că sunt datorii foarte mari, pe care nu ştie cum le va plăti.
Călin Abrudan spune că fostul primar, Nicolae Mehelean, PDL, i-a lăsat Primăria Ineu cu datorii de peste o sută de miliarde de lei vechi. Abrudan a comandat, atunci când a venit la conducerea instituţiei, un audit pentru a vedea care este situaţia reală pe care o are de gestionat. „Au trecut trei luni de la alegerile locale, iar în acest moment a fost finalizat raportul de audit. Acest raport a vizat perioada de la începutul anului trecut până la data de 1 iulie. Există un ramburs la creditul luat de Primărie de 94 de miliarde de lei vechi şi datorii de opt miliarde la cheltuieli curente”, a declarat Călin Abrudan. Toate acestea în condiţiile în care oraşul Ineu are un buget anual de 220 de miliarde de lei vechi şi are de întreţinut două spitale, şcoli, grădiniţe. 30 de miliarde de lei vechi trebuie să fie rambursaţi anual din creditul contractat, deşi Ineul încasează din taxe, impozite locale puţin peste 20 de miliarde.
Bază sportivă cu costuri uriaşe
Unul dintre exemplele pe care le-a dat primarul Călin Abrudan în care banul public a fost practic prădat este baza sportivă din satul Mocrea, care aparţine de oraşul Ineu. „Pentru acest obiectiv, cel care a câştigat licitaţia s-a angajat să termine obiectivul în 24 de zile, dar au existat acte adiţionale la acest contract care prelungeau perioada la un an de zile. Procesul verbal de recepţie nu este finalizat, dar s-au plătit 7,2 miliarde de lei vechi. Peste 1 miliard nu se găsesc în lucrările executate. O lucrare similară executată în comuna Socodor a costat autorităţile de aici doar 4,5 miliarde, în timp ce la Ineu s-au plătit 7,2 miliarde”, a explicat primarul Călin Abrudan. El a constatat că proiectul folosit la Mocrea este „copy-paste” cu cel din Socodor. Acesta prevede inclusiv o centrală pe gaz, deşi la Mocrea nu există alimentare cu gaz. Raportul de audit arată că unele lucrări la baza sportivă de la Mocrea nu au fost executate, dar ele au fost totuşi, plătite.
Fără curent electric la oraş
Una dintre problemele majore cu care se confruntă oraşul Ineu, este electricitatea. Strada Zorilor din Ineu este locuită din 2005, dar nu este electrificată. Şi fostele unităţi militare dezafectate au probleme cu electricitatea şi utilităţile. Au venit investitorii, dar au constatat că electricitatea nu este dimensionată pentru nevoile lor, iar utilităţile sunt dezafectate şi distruse. Primarul încearcă să atragă investitorii, care ar scoate Ineul din problemele cu care se confruntă. A reuşit în scurt timp să discute cu o firmă germană, care vine la Ineu şi va construi o unitate de producţie la care vor munci 100 de persoane.
Ce soluţii are noul primar
Oraşul are viitor, dar deocamdată este înglodat în datorii. Patru blocuri ANL sunt finalizate, dar nu există bani pentru amenajările din jurul lor. Primarul Călin Abrudan speră însă că va reuşi să facă din Ineu un oraş prosper, cu ajutorul banilor guvernamentali.