» Din iunie va fi posibila comercializarea articolelor de imbracaminte purtata sau uzata.
» Acest lucru va fi posibil numai daca sunt respectate o serie de reguli stricte.
» Legea care reglementeaza comercializarea acestor haine a intrat in vigoare in februarie.
noul act normativ prevede ca astfel de haine vor putea fi comercializate doar daca au fost supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie, operatiuni care sunt efectuate atat de persoane fizice, cat si juridice, conditia fiind ca ele sa fie specializate in domeniu. Aceste haine trebuie sa fie insotite de un document care certifica realizarea acestor operatiuni in prealabil.
Potrivit inspectorului-sef Vasile Petro, acele articole care nu respecta conditiile mentionate mai sus impuse sunt catalogate drept produse periculoase, care se vor retrage de pe piata.
Sortarea acestor produse second-hand se face lunar, aceasta fiind una dintre obligatiile principale ale persoanele fizice si juridice care introduc pe piata sau comercializeaza astfel de produse.
De asemenea, se tine o evidenta a tuturor hainelor care se vand , dar sI care intra in magazin. Noul act normativ nu este privit cu ochi buni de comerciantii de haine second hand, pentru ca practic acestora li se impun foarte multe conditii, greu de respectat de toti. Cetateanul, de partea celalata a baricadei, este mai protejat.
Nerespectarea prevederilor privind operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei noi.
Vor fi aplicate amenzi usturatoare
Aceeasi amenda se aplica si pentru lipsa unui certificat. Comerciantii care nu vor sorta articolele in functie de gradul de uzura vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei. si incalcarea masurilor cuprinse in legislatia de gestionare a deseurilor pentru articolele care nu mai pot fi comercializate atrage sanctiuni de la 200 la 2.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 10.000 la 20.000 de lei pentru agentii economici. Conditiile impuse de UE sunt stricte, iar agentii economici ori se vor conforma, ori vor fi amendati", Rodica Mocanu, inspector specialitate OPC