2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza de oameni pe piata muncii din Sibiu

Criza de oameni pe piata muncii din Sibiu

Peste 1.100 de locuri de munca ce au un caracter sezonier au ramas neocupate in ofertele Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare in Munca (AJOFM) Sibiu, deoarece cetatenii prefera sa munceasca la negru sau pe baza de contract temporar in tarile din Uniunea Europeana. Un numar de 820 de locuri de munca in diverse domenii (constructii, servicii, activitati fara calificare prealabila, dar si activitati inalt calificate) sunt disponibile in municipiul Sibiu, iar alte 119 la Medias si in zona de nord a judetului.
Totodata, sunt la mare cautare soferii pentru autoturisme si camionete, dar si zidarii-tencuitori, faiantarii, electricienii de santier sau inginerii in constructii civile industriale si agricole. Salarii bune se ofera pe piata muncii si pentru secretarele ce vorbesc mai multe limbi de circulatie internationala, agentii de paza, soferii de TIR, tamplarii sau tinichigiii. La Medias sunt asteptati pentru angajare 14 vanzatori, dar cererea pentru asemenea locuri de munca stagneaza deocamdata la nivel local.
De asemenea, la Avrig, firmele de constructii au depus oferte de angajare pentru 14 ingineri calificati, dar cum salariile in domeniu sunt mai mici decat cele obtinute in Spania, nici solicitantii nu se prea inghesuie la angajare. La Agnita sunt asteptati 42 de angajati in domeniul marochinariei si pielaritului, iar la Cisnadie exista alte 123 de locuri de munca in domeniul confectiilor industriale textile, dar si in cel al constructiior stau neocupate de multa vreme.

La capsuni si sparanghel

Salariile mici si progamul prelungit de lucru pe care angajatorii il solicita din partea solicitantilor de angajare sunt principalele dezavantaje ale acestor locuri de munca sezoniere, apreciaza reprezentantii AJOFM. Pe de alta parte, cetatenii din judet au deprins in ultimii doi ani obisnuinta de a cauta si gasi locuri de munca sezoniere in agricultura, constructii sau serviciile sociale in tari precum Italia, Spania, Germania sau Grecia.
Oamenii sustin ca job-urile de maxim trei luni (atat cat este permisa sederea in tarile UE pe baza vizei turistice) le permit sa acumuleze sume de peste 1.200 de euro pe care, odata intorsi acasa, ii folosesc pentru a-si reamenaja locuintele sau pentru a-si achizitiona bunuri de folosinta indelungata. Foarte cautate au fost, in ultimele luni, si slujbele la cules capsuni sau sparanghel, dar si in vie, la fermele din Germania.
„Am reusit sa obtin un contract de sase saptamani la un fermier din Germania. Am lucrat la cules sparanghel si apoi am putut sa lucrez la intretinerea plantatiei de vie a patronului. Am fost vreo 15 persoane si toti am venit inapoi cu peste 1.000 de euro. Acasa lucrez intr-o fabrica de incaltaminte si banii acestia i-as fi castigat doar intr-un an”, a spus Ioan Sarbu, unul dintre sibienii care a ales sa munceasca in strainatate.

Cele mai citite

Nicușor Dan anunță noi lucrări în București. Traficul rutier va fi dat peste cap

Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că în mod cert pasajele subterane de la Obor şi Lujerului şi podul de la Băneasa,...

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...
Ultima oră
Pe aceeași temă