2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCrima ecologica in Marea Neagra

Crima ecologica in Marea Neagra

Un delfin a fost gasit mort pe plaja din dreptul localitatii Tuzla, pe data de 16 august. Mamiferul, care facea parte din specia afalinului, avea capul taiat. Desi au mai fost gasite cadavre de delfini mancati de animale, specialistii spun ca este pentru prima data cand un delfin adus la tarm de valuri are capul sectionat. Totodata, ei sustin ca este posibil ca acesta sa fi fost lovit de elicea unui vapor. Pe corpul sau au fost descoperite trei taieturi pe partea dorsala si cateva in jurul inotatoarei pectorale din partea stanga. Voluntarii Mare Nostrum, care au facut descoperirea, spun ca exemplarul se afla intr-un stadiu incipient de descompunere. Cauza mortii nu a fost stabilita cu exactitate. Macabra descoperire face parte dintr-un sir lung de delfini gasiti morti pe plajele Marii Negre.
Delfinii, parte esentiala a lantului trofic, sunt decimati din cauza nepasarii. Pescuitul intensiv si poluarea distrug implacabil ecosistemul adancurilor. Principala cauza a mortii delfinilor sunt plasele monofilament intinse de pescari. „Am intalnit urme de taieturi pe tegumentul lor si chiar bucati de plasa”, spune Cristina Mihai, coordonator programe in cadrul organizatiei neguvernamentale Mare Nostrum. Stocurile de peste sunt la un nivel scazut in Marea Neagra, de aceea delfinii concureaza cu pescarii pentru hrana si ajung la distante foarte mici de tarm, explica reprezentantul ONG. Plasele intinse pentru alte specii de peste devin morminte pentru delfini. O alta cauza pentru esuarea delfinilor este ca, atunci cand acestia isi simt aproape sfarsitul, se indreapta spre tarm. Nu iese din calcul nici poluarea, dar ca factor indirect. Ea face ca stocul de peste sa scada, iar din lipsa de hrana suficienta, delfinii cad prada bolilor. Un pericol potential il reprezinta si ski-jet-urile, care pot ucide delfinii, mai ales ca acestia au fost observati cu ochiul liber, de pe digurile din Mamaia sau din Costinesti. Potrivit ultimelor statistici neoficiale, in Marea Neagra traiesc intre 500 si 1.000 de alafini, aproape 600 de marsuini si intre 600 si 800 de delfini comuni.

Masuri de precautie

Delfinii morti emana un miros greu de suportat, mai rau decat algele verzi: este cel mai urat miros posibil. Odata hainele patate cu sange, mirosul nu mai iese nici dupa cateva spalari. Cristina Mihai spune ca, in cazul in care un delfin esuat este depistat pe plaja, oamenii nu trebuie sa se apropie de el, ci sa anunte institutiile responsabile. De asemenea, in ciuda tuturor miturilor, inotatul alaturi de delfini nu este recomandat, deoarece sunt mamifere imprevizibile, care percep oamenii ca pe semeni aflati in primejdie si ii pot rani involuntar. Specialistii sustin ca delfinii nu trebuie urmariti nici daca se intalnesc in largul marii, pentru ca pot intra accidental in elicele ambarcatiunilor.

Patrule permanente

Lucratorii Politiei de Frontiera Constanta iau masuri speciale pentru combaterea braconajului in Marea Negra. Purtatorul de cuvant al institutiei, Zinaida Feodot, spune ca nave de interceptie inarmate cu munitie de razboi patruleaza in permanenta in zonele in care braconierii arunca navoadele monofilament. Totusi, desi perioadele de patrulare s-au intetit, de la inceputul anului nu a fost descoperit nici un pescador ilegal. Pana in momentul de fata, cei plecati in misiune au recuperat din mare doar cateva plase, unele aproape dezintegrate, altele in stare mai buna, pentru ca erau mai recente. Din fericire, politistii spun ca in aceste adevarate „capcane ale mortii” nu au descoperit nici un delfin.

Carnagiul…

Zinaida Feodot a mentionat ca cea mai importanta, dar si cea mai terifianta, descoperire facuta de politistii de frontiera a avut loc la data de 27 aprilie 2002. Atunci, delfini, rechini si tone de calcan in stare de putrefactie au fost gasite in plasele lungi de 20 de kilometri aruncate de pescadoare turcesti. Bilantul intocmit de politisti a aratat ca in plasele celor sapte nave de baronieri si-au gasit sfarsitul 100 de delfini. Seful Grupului de Nave al Politiei de Frontiera Constanta de la acea data a spus ca descoperirea a fost facuta la 40 de mile est de localitatea Tuzla. El a precizat ca a putut aduce la bordul navei pe care o conducea doar 12 delfini si 20 de kilometri de plase de pescuit, multi delfini si calcani fiind aruncati peste bord pentru ca erau in stare de putrefactie. Actiunea braconierilor turci a fost catalogata drept cel mai mare dezastru ecologic din ultimii zece ani. Cele sapte nave, care zac in continuare in Dana 0 a Portului Constanta, au fost retinute abia dupa ce politistii au tras peste 100 de focuri de avertisment. Membrii echipajelor turce au reusit sa plece linistiti acasa in urma unor vicii de procedura a justitiei constantene.

Cele mai citite

Sănătatea intestinală la superlativ: Mihaela Bilic dezvăluie secretul

Bilic recomandă consumul regulat al unui acid gras, care susține sănătatea mucoasei intestinale În sezonul rece, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra importanței sănătății intestinale...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....
Ultima oră
Pe aceeași temă