Anuntatele scumpiri la gaze naturale si energie electrica provoaca ingrijorare in mediul de afaceri sibian, mai ales in sectoarele industriale. Desi nu exista inca o strategie guvernamentala referitoare la modul in care viitoarele majorari de preturi la resurse ar putea fi atenuate prin masuri de reducere a costurilor de productie, patronatul si sindicatele din cadrul principalelor ramuri industriale ce vor fi afectate de aceasta masura cauta solutii locale pentru continuarea activitatilor si reducerea pierderilor indiferent ca acestea sunt de ordin financiar sau de resurse umane, prin concedierea unor salariati.
Recent, situatia in industria sticlei si perspectivele acestor societati au fost aduse in fata ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, de catre senatorul PSD de Sibiu, Viorel Arcas, care a solicitat ministerului sa prezinte strategia guvernamentala prin care intreprinderile din acest domeniu pot fi ajutate sa depaseasca momentele de crestere a pretului la gaz. „Sunt convins ca numele "Vitrometan" si "Geromed" va sunt cunoscute. Majorarea pretului gazului metan a determinat functionarea celor doua mari unitati intr-un regim de avarie, cu cativa angajati, restul fiind disponibilizati. Din discutiile pe care le-am purtat cu conducerile celor doua intreprinderi a reiesit faptul ca pretul geamului din import, provenit din tari care nu dispun de rezerve de gaz, nu poate fi concurat de catre agentii nostri. Va intreb cum este posibil ca o tara care nu dispune de rezerve de gaz metan, asemenea Romaniei, sa isi poata proteja producatorii indigeni, in timp ce noi aducem intreprinderile autohtone in stare de faliment?”, a intrebat senatorul.
In judetul Sibiu, problema nu este doar a societatilor de la Medias, ci si a intreprinderii de sticla din Avrig – „Sticla” SA – sau a firmei private cu activitate in domeniul creatiei si designului de obiecte decorative din sticla „Ion Artglass” SRL din Selimbar. De departe, cele mai dificile situatii vor aparea la cele doua firme din Medias: „Vitrometan” si „Geromed”.
O intalnire a sindicatelor din industria sticlei, care se tem deja de perspectiva unor apropiate concedieri de muncitori dupa ce un asemenea fenomen a mai fost resimtit si in anul 2005, a fost convocata la Medias. Pentru toti, imperativul viitoarelor saptamani este acela de a gasi fie solutii pentru mentinerea preturilor la gaz metan la nivelul actual, fie solutii pentru reducerea costurilor de aprovizionare.
Sindicalistii au avansat chiar ideea racordarii directe a celor doua societati industriale din Medias la o sonda de gaz metan din zona Copsa Mica, astfel incat acestea sa nu mai consume gaz de import si sa-si poata reduce costurile legate de achizitionarea gazului. Angajatii sustin ca in acest mod s-ar reduce costurile de transport si distributie a gazului metan catre cei doi beneficiari si ar fi evitata situatia inchiderii activitatilor de productie la aceste fabrici.
Deocamdata, singurii care se ingrijoreaza de viitorul fabricilor din industria sticlei sunt doar patronatele si muncitorii, direct afectati de inrautatirea asteptata a mediului de afaceri. „Vitrometan” si „Geromed” au concediat, numai in 2005, peste 700 de angajati.