Fabrica de Zahar din Oradea isi opreste productia pana in toamna, din cauza limitarii cantitatilor de productie, prin fixarea unei cote prea mici
Fabrica de Zahar din Oradea si-a sistat productia pana in luna septembrie. Masura a fost luata ca urmare a faptului ca de la 1 ianuarie fabricile din domeniu lucreaza dupa un regim impus de Uniunea Europeana. Cota pe tara, negociata de Guvern este de 440.000 de tone, in timp ce consumul populatiei este de 550.000 de tone. "Fiecare fabrica din Europa are o cota de productie si nu poate produce mai mult decat cota", a declarat Cornel Pentilescu, directorul Zaharul Oradea S.A. El a subliniat ca productia va reincepe in fabrica oradeana in luna septembrie. Totodata, Pentilescu sustine ca cei 200 de angajati nu vor avea de suferit in perioada de pauza de productie deoarece in intreprindere se lucreaza la programul de investitii si reparatii. "Muncitorii nu sunt in pericol, din contra, exista posibilitatea sa nu le pot da tuturor concediu in perioada asta", a spus directorul societatii. El nu exclude, insa, o implicatie pe termen lung, datorita normelor UE. "Anul trecut am produs 110.000 de tone si anul acesta avem o cota de 65.000 de tone la zaharul brut si 28.000 de tone la cel din sfecla, fata de 33.000 de tone, cat am produs anul trecut. Nu suntem intr-o situatie comoda, insa acest lucru se intampla in toate fabricile, nu doar aici", a afirmat Pentilescu. "Deocamdata la noi nu sunt motive de ingrijorare si nu se pune problema restructurarii, insa viitorul fabricilor de zahar este destul de incert. Exista totusi posibilitatea sa cumparam cota unei fabrici care se desfiinteaza, insa nu a fost pusa astfel problema", a mai adaugat directorul. El a precizat ca in tara din noua fabrici mai exista la aceasta ora cinci, dintre care trei sunt detinute de acelasi proprietar.
Zaharul Oradea S.A. are un capital social de 136.240.509 lei, 100% privat, facand parte, alaturi de SC Zaharul Carei SA si SC Zahar SA Arad, din grupul francez Cristal Union.