Spitalul Clinic de Urgenta Constanta este implicat intr-un program international de prevenire a abandonurilor. La doar cateva saptamani de la impunerea acestui program, asistentii sociali au reusit sa reduca numarul copiilor parasiti pana la doar doua cazuri in intervalul unei luni. Desi sunt in continuare monitorizati atat de reprezentanti ai primariilor, cat si ai politiei, micutii ajung, din spital, in sanul unor familii dezorganizate si care nu pot sustine financiar cresterea acestora.
Secretarul de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Bogdan Panait, a declarat ca o comisie alcatuita din experti europeni a evaluat ieri „un proiect facut in colaborare cu UNICEF si Directia pentru Protectia Copilului Constanta privind masurile pe care le putem lua in maternitate pentru diminuarea abandonului”. Din primele estimari, acesta a mentionat ca situatia la cateva luni de la inceperea acestui program este mai buna, s-a suplimentat numarul de asistenti sociali in maternitate, iar numarul copiilor abandonati pe sectie s-a redus foarte mult. Programul va continua pana in vara pentru a stabili in ce masura poate fi preluat, inclusiv cu responsabili din Ministerul Sanatatii, in asa fel incat sa se puna bazele unui act normativ si sa poata fi aplicat in tot sistemul sanitar. Acest program este finantat de UNICEF. Bogdan Panait a mentionat ca „orasul Constanta a fost ales ca centru-pilot avand in vedere ca este un caz aparte in sistemul sanitar, mai ales in ceea ce priveste abandonul in maternitati, pentru ca numarul de astfel de cazuri este cel mai mare. Totodata este si un judet de tranzit si unul care are anumite caracteristici care se reflecta direct in rata abandonurilor”.
Conditii mai bune pentru copii
Expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Steve Browne, profesor la Universitatea Birmingham din Anglia, a declarat dupa vizita facuta in saloanele spitalului ca se cunoaste ca s-au facut unele eforturi, insa a facut unele observatii cu privire la asigurarea unui mediu de dezvoltare mai bun pentru copii, respectiv „peretii sa fie mai colorati, sa stimuleze copii, un contrast”. „Este foarte important ca aceste efecte sa fie pregatite in saloanele in care stau micutii si petrec cel mai mult timp, si nu pe coridoare, unde acestia ajung foarte rar”, a mentionat Steve Browne.
Expertul a mentionat ca legea, asa cum se prezinta in momentul de fata, este foarte buna, referindu-se in special la neinstitutionalizarea copiilor de sub doi ani. „Stiu despre Constanta ca avea un numar mare de copii abandonati, rata era impresionanta in comparatie cu alte judete din tara, dar datorita unui proiect care s-a implementat aici la care participa si personalul spitalului, dar si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, acest numar a scazut foarte mult, iar astazi ne aflam aici pentru a constata acest lucru si pentru a-l promova catre alte regiuni din tara. Statistic insa, in cea mai mare parte femeile care isi abandoneaza bebelusii in spital recurg la acest gest pentru ca fie nu au cu ce sa il intretina, nu si-au dorit asemenea lucru sau, cel mai frecvent, fac parte din familii destramate sau inca nu au implinit 18 ani.
Prin dorinta de a implini un plan impus de foruri europene, asistentii sociali au convins tinerele mame sa nu isi paraseasca pruncii. Astfel, acestia ajung in familii in care bataile si scandalurile sunt la ordinea zilei, iar peste cateva saptamani revin pe patul de spital, insa cu leziuni produse din greseala sau caderi la fel de accidentale din pat.