Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare, o creştere fără precedent a numărului copiilor abandonaţi de părinţi în spital. Dacă săptămâna trecută erau înregistrate la Pediatrie 12 astfel de cazuri, la acest moment vorbim de 16 copii „uitaţi” în spital de mamele care le-au dat naştere. Un semnal de alarmă se trage şi de la Neonatologie, unde, la fel, au fost abandonaţi 7 micuţi.
Ar mai şi fi cazurile altor patru copii bolnavi, care stau în spital de aproximativ un an de zile, fiind sub îngrijirea medicilor constănţeni. Cum s-a ajuns într-un astfel de impas? Sunt mame care declară, la naştere sau atunci când vin cu copilul pentru internare, că nu au buletin. Ele stau maximum jumătate de oră în spital, apoi pleacă definitiv, lăsând în grija altora fiinţele cărora le-au dat viaţă. Directorul celei mai mari unităţi spitaliceşti din Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, este de părere că aceşti copii ar trebui găzduiţi de o instituţie de asistenţă socială care să aibă grijă de ei. În vederea găsirii unor soluţii benefice pentru copiii abandonaţi, conducerea spitalului a purtat discuţii cu factorii responsabili din judeţ, respectiv cu Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Social din cadrul spitalului şi Direcţia de Ocrotire a Copilului, care este în subordinea Consiliului Judeţean.
Apel la parlamentari pentru corectarea legii
„Copiii care se nasc cu diferite handicapuri motorii, neurologice sau cu diferite alte acţiuni şi sunt abandonaţi în spital şi care au nevoie de îngrijire medicală sunt ai nimănui, pentru că, pe de o parte, Spitalul Judeţean, care este un spital de urgenţă poate să-i îngrijească până la stabilizarea funcţiilor vitale şi să recomande un tratament, după care ei, în mod normal, ar trebui să fie preluaţi de către Asistenţa Socială care nu are, din păcate, în afară de bunăvoinţă, asistenţă medicală specializată. La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, vom ţine o discuţie cu parlamentarii de Constanţa, prin care să-i rugăm să modificăm legea de aşa manieră, astfel încât aceste centre de primire a copiilor abandonaţi, centre sociale, să poată să aibă în structură şi personal medical mediu, cel puţin, care să aibă grijă de această categorie de copii”, a precizat directorul constănţean.
Tutore pentru situaţii de urgenţă
În acelaşi timp, managerul propune „modificarea legislaţiei în sensul că tutorele acestui copil, desemnat prin lege, să poată să fie şi altcineva în afară de preşedintele CJ, pentru că există situaţii ale unor copii care necesită intervenţii chirurgicale şi pentru care trebuie să semneze un tutore.
Există copii pentru care, până li se fac actele, nu are cine să semneze, iar acel copil nu poate fi operat. Trebuie gândit un mecanism care până la preluarea acestor atribuţii de către preşedintele CJ, să poată să funcţioneze. Poate fi diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a adăugat directorul . Un tutore pentru aceşti copii ar putea fi chiar spitalul. „Din punctul meu de vedere ar trebui ca în momentul naşterii responsabilitatea să parvină exclusiv spitalului în care copilul s-a născut, până la întocmirea actelor, pentru că acolo este medicul care l-a asistat la naştere, este medicul curant care îl ştie pe copil, eventual să se întocmească o comisie care ia o decizie în astfel de cazuri. Este o propunere”, a menţionat dr. Căpăţână.
Pe de altă parte, reprezentantul spitalului a mai anunţat că a primit o hârtie de la Avocatul Poporului, prin care se cere o situaţie legată de copiii abandonaţi în perioada 2011-2012, în ideea de a promova o modificare legislativă, astfel încât legea acestui abandon al copiilor instituţionalizaţi şi identitatea lor să poată fi rezolvată. „Această problemă a identităţii copiilor ridicată de Avocatul Poporului este reală. Şi noi ne confruntăm cu ea, pentru că sunt abandonaţi copii ai căror mame nu le cunoaştem. Ce nume le dăm, cum le întocmim actele? Încercăm să depăşim această situaţie. Dacă părinţii inconştienţi lasă un copil într-o situaţie medicală precară într-un spital, societatea trebuie să aibă grijă de el. Trebuie să facem un mecanism instituţional astfel încât să funcţioneze şi cineva să poată să îi îngrijească. Nu e vina lor că s-au născut astfel. Este un foarte serios semnal de alarmă pentru că aceşti copii practic, la momentul actual, sunt îngrijiţi prin bunăvoinţa spitalului judeţean. Pentru că ei sunt nişte cazuri cronice care nu ar trebui să stea la noi”, mai spune dr. Căpăţână.