10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialCooperare internationala pentru dezvoltarea nordului Dobrogei

Cooperare internationala pentru dezvoltarea nordului Dobrogei

Ca urmare a discutiilor purtate la Tulcea si Constanta in data de 14 septembrie 2005 cu reprezentanti ai provinciei Fryslan din Olanda, in cadrul unei intalniri organizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Administratia Nationala „Apele Romane” – Directia Apelor Dobrogea – Litoral, CJT si Autoritatea Provinciala Fryslan au hotarat initierea unor relatii de cooperare in domeniul administrativ, economic si social, cooperare institutionala si protectia mediului intre Tulcea si provincia Fryslan din Olanda.
Autoritatea Provinciala Fryslan va derula relatiile de cooperare cu Consiliul Judetean Tulcea prin intermediul Fryslan Water Alliance (Alianta Apei din Fryslan), care este o organizatie specifica compusa din Autoritatea Provinciala, autoritatile locale, companii si universitati din Fryslan care colaboreaza strans in vederea realizarii de proiecte internationale. In cadrul acestei colaborari se pot derula proiecte ce vizeaza aplicarea tehnologiilor inovatoare, lansarea de noi activitati economice, reformularea unor politici de dezvoltare, evaluari, monitorizare, schimburi de experienta si altele.
S-a ales ca zona de interventie Delta Dunarii datorita unicitatii sale, a potentialului sau pentru dezvoltarea economiei judetului si datorita multitudinii de probleme generate de apa, la care populatia trebuie sa faca fata. In cadrul Acordului de Cooperare, pentru aceasta zona sunt identificate doua etape in realizarea proiectului.
De asemenea se prevede cooperarea celor doua parti pe trei directii din domeniul managementului durabil al apei: tratarea in sistemele de alimentare cu apa potabila, tratarea apelor uzate si dezvoltarea ecoturismului si a activitatilor recreationale.
Pentru finantarea acestor proiecte exista Fondurile Structurale si de Coeziune, iar un prim program de care va putea beneficia judetul Tulcea odata cu integrarea este Programul Operational Regional care se refera la „cresterea economica mai accelerata a regiunilor slab dezvoltate, astfel incat raportul dintre cea mai dezvoltata si cea mai putin dezvoltata regiune sa se diminueze pana la finele perioadei 2007-2013”.
Delegatia olandeza a anuntat ca partenerii acestora se vor intoarce in Romania in luna aprilie pentru a discuta detaliile, iar din vara se va face primul pas pentru concretizarea acestora.

Cele mai citite

Dell simplifică gama de PC-uri: Adio XPS, Inspiron și Latitude

PC-urile destinate consumatorilor obișnuiți vor fi etichetate Dell, cele pentru clienții de afaceri vor deveni Dell Pro, iar stațiile de lucru de înaltă performanță...

Căile ferate din România, rămase în urmă: câți km au fost modernizați în ultimii 35 de ani

În ultimii 35 de ani, România a modernizat de două ori mai puțini kilometri de cale ferată decât autostrăzi și drumuri expres, relevă o...

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...
Ultima oră
Pe aceeași temă