5.9 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialControverse legate de retinerea datelor telefonice

Controverse legate de retinerea datelor telefonice

»  Procurorii constanteni spun ca legea limiteaza posibilitatea de a obtine informatii importante pentru inceperea urmaririi penale.
»  Lista cu convorbirile inregistrate se poate cere abia dupa inceperea urmaririi penale, lucru care ingreuneaza munca anchetatorilor.
»  Actul normativ prevede ca dupa sase luni aceste date sunt sterse definitiv, iar pana acum, acestea erau pastrate pana la doi ani.

In judetul Constanta, mai multi suspecti au fost depistati, in ultimele luni, cu ajutorul interceptarilor telefonice. "Legea 298 se refera la stocarea datelor privind traficul convorbirilor, intr-un limbaj popular, a apelurilor care se primesc si se emit, localizarea abonatului si, eventual, identitatea acelui abonat", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Adina Florea.

Cazuri celebre
Unul dintre cele mai recente cazuri de la Constanta in care suspectii au fost prinsi cu ajutorul interceptarilor telefonice este spargerea de la Harsova, de unde s-au furat aproape 400.000 de euro. Oamenii legi, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au efectuat in mod simultan mai multe perchezitii pe raza localitatilor Valu lui Traian, Constanta, Dorobantu si Harsova, ocazie cu care, in urma investigatiilor efectuate, au fost identificati George Ene, zis "Pisic", Marian Alexandru Lupu, de 20 de ani, din Constanta, Mihai George Sintion, de 26 de ani, din comuna Nicolae Balcescu, si Vasile Saviuc, de 31 de ani, din Valu lui Traian, suspecti in cazul talhariei cu consecinte deosebit de grave comise la data de 10 noiembrie, anul trecut.

La data aceea, persoane necunoscute au imobilizat-o prin legare cu doua cabluri electrice pe Adriana Socaci, de 29 de ani, in timp ce aceasta intra in apartamentul sau situat in localitatea Harsova, iar prin violenta si amenintare au fortat victima sa le dea cheile si cifrul de la o casa de bani ce se afla in interiorul imobilului, de unde au sustras suma de 720.000 lei si 140.000 euro, bani care apartineau concubinului femeii, Marian Ciocaru, cunoscut om de afaceri pe raza judetului Constanta.

Telefoanele lui Bamburic
Un alt caz cunoscut este cel al atacului asupra omului de afaceri Liviu Bamburic. Dupa 11 luni de cercetari si sute de ore de audieri, politistii si cei de la Crima Organizata spun ca i-au gasit pe vinovati. E vorba despre partenerul de afaceri al omului si de cativa tineri din Galati, pe care acesta i-ar fi angajat sa dea lovitura. Se pare ca succesul actiunii a constat si in interceptarile convorbirilor telefonice derulate intre suspecti. Pe 17 ianuarie, omul de afaceri Liviu Bamburic se indrepta spre locuinta prietenei lui. Abia isi parcase masina, cand un individ mascat, a descarcat in el pistolul Macarov cu calibrul de 9 milimetri. Barbatul s-a prabusit pe scarile blocului, dar a reusit sa isi sune iubita, care l-a dus la spital. Glontul i-a atins plamanul, care nu mai functiona, dar si artera femurala.

 

Ofiterii criminalisti au exclus din start varianta jafului. Atunci cand a ajuns la spital, barbatul avea in buzunar 7.000 de euro. Au aflat apoi ca barbatul cumpara teren dupa teren pe malul marii, in zona Corbu, unde voia sa construiasca o statiune. Se pare ca aceasta a fost cheia intregului dosar. Dupa zeci de audieri, anchetatorii au ajuns la partenerul de afaceri al victimei, Dragos Bostina. Cred ca el ar fi pus la cale asasinatul. Ar fi avut o datorie de cel putin 400.000 de euro catre Bamburic, in urma vanzarii unui teren pe care il detineau amandoi. Procurorii sustin ca Bostina a luat legatura cu Daniel Dediu, un tanar de 24 de ani din Galati, fiul unui influent om de afaceri. Potrivit anchetatorilor, tanarul ar fi consumator de droguri si cercetat si intr-un dosar de trafic de arme. El ar fi ales si asasinii platiti, doi angajati ai firmei pe care o detine tatal sau.
Cel care a apasat pe tragaci ar fi primit 5.000 de euro. Dupa ce au reusit sa-i identifice pe toti, politistii i-au ridicat aproape in acelasi timp.

Judecatorii, impotriva
Judecatorii sunt de parere ca acest act normativ aduce o serie de imbunatatiri legislatiei romanesti. Convorbirile telefonice sunt considerate probe importante, dar un avocat bun le poate combate. "Depinde de fiecare. Sunt rare cazurile in care un infractor vorbeste liber despre anumite infractiuni pe care le savarseste. Cei cu state vechi folosesc anumite coduri pentru a schimba informatii", sustine avocatul Alexandru Nita. Continutul acestor convorbiri pot fi dovezi incontestabile la dosar sau doar simple probe. "Judecarea unui dosar implica mai multe responsabilitati.
Fiecare magistrat analizeaza toate dovezile de la dosar si ia o decizie", a spus Ciprian Coada, purtator de cuvant al Tribunalului Constanta.

» Omisiune
O alta lacuna pe care o are legea se refera la faptul ca solicitarea unor astfel de date, cum ar fi listingul telefonic, se poate face doar pentru infractiuni grave, prevazute in Legea 39/2003 privind combaterea crimei organizate, fiind exceptate alte fapte la fel de grave, cum sunt talhariile, furtul unui autoturism sau disparitia unor minori, situatie in care trebuie stabilit locul in care acestia se afla si alte investigatii.

» Legea limiteaza
Inregistrarea datelor privind convorbirile telefonice trezeste tot mai multe nemultumiri. "Legea 298 limiteaza posibilitatea obtinerii de date cu privire la trafic si la localizarea persoanelor numai dupa inceperea urmarii penale. Practica a dovedit ca in momentul in care incepi urmarirea penala exista acel cumul de informatii suficient si atat de bogat incat sa iti permita sa pui o persoana sub invinuire. Tocmai aceste date ne ajutau." a declarat Adina Florea, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta. Mai mult, anchetatorii spun ca aceste date erau pastrate pana acum pana la doi ani si nu doar sase luni, dupa care erau sterse definitiv.

Cele mai citite

Arbitru slovac pentru Qarabag – FCSB! Filip Glova, delegat de UEFA

Meciul dintre Qarabag și FCSB, contând pentru penultima etapă a grupelor Europa League, va fi arbitrat de slovacul Filip Glova, însoțit de o brigadă...

APIA face plăți de 40 de milioane de lei pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a început efectuarea plăților aferente ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Plățile...

Luis Phelipe pleacă din Liga 1! „E o afacere profitabilă”

FCSB a confirmat despărțirea de atacantul brazilian Luis Phelipe, după ce jucătorul a refuzat să participe la cantonamentul din Antalya, invocând probleme personale. Mihai...
Ultima oră
Pe aceeași temă