După ce localnicii din Cuza Vodă spuneau că sunt terorizaţi de un şarpe uriaş, care le-ar fi mâncat sute de găini, dar pe care nu l-a văzut nimeni în realitate, cei din municipiul Constanţa au avut parte de o sperietură adevărată. În cartierul Compozitorilor, unde se construiesc şi locuinţele ieftine pentru tineri, oamenii au descoperit un şarpe de peste un metru lungime, chiar în curtea unei vile. „Ne-am speriat foarte tare. L-am prins sub scara de la intrare. La început am crezut că este un şarpe de jucărie, dar a început să mişte”, spune bărbatul care l-a văzut. „Suntem foarte speriaţi. Avem copii, ne este frică să-i mai lăsăm în curte”, au declarat vecinii.
De ce apar şerpii în oraş?
Apariţia unui şarpe într-un cartier al municipiului este bizară, dar poate fi explicată prin faptul că respectivul cartier nu este încă asfaltat. O mare parte din terenurile neconstruite este acoperită de bălării, fiind un mediu propice pentru aceştia. În plus, reptilele nu îşi pot genera propria căldură corporală, ci se bazează pe căldura mediului înconjurător pentru a-şi menţine temperatura corpului la parametri constanţi. Astfel, temperaturile ridicate din ultimele zile i-au scos pe aceştia la soare.
Cazuri similare
De la începutul verii, şi alţi constănţeni au reclamat faptul că sunt terorizaţi de şerpi. Zeadin Murat, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Constanţa, spune că a fost alertat chiar la începutul săptămânii de faptul că unui turist din Mamaia i-a intrat un şarpe în maşină.
„Am ajuns la faţa locului şi doi poliţişti se chinuiau să îl omoare. Mi-au spus că e viperă, ca la ei, în Maramureş. L-am prins şi l-am aruncat în apă. Era un şarpe de apă”, a spus el. Într-un alt caz recent, un constănţean dintr-o localitate rurală a fost internat după ce a fost muşcat de o viperă. La începutul lunii iunie, o familie din centrul Constanţei a reclamat că a găsit o reptilă de aproape doi metri. Atunci, reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Constanţa au capturat-o şi i-au redat libertatea. Cazuri similare au fost reclamate şi în localitatea Valu lui Traian.
În luna iunie, locuitorii din Cuza Vodă susţineau că un şarpe de cinci metri lungime le-a mâncat sute de găini în câteva zile. S-a creat atunci o adevărată psihoză şi zeci de localnici, inclusiv oameni ai legii, au vânat animalul, fără însă să-i dea de urmă.
Muşcătura de viperă, periculoasă
Zeadin Murat spune că în Dobrogea trăiesc vipere cu corn şi vipere fără corn. „Ambele sunt periculoase. Viperele atacă dacă se simt încolţite”, spune acesta. În Dobrogea mai există, potrivit acestuia, şi şerpi de apă care, chiar dacă nu sunt veninoşi, pot fi periculoşi. „Orice muşcătură de şarpe inoculează microbi”, afirmă reprezentantul asociaţiei.