-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialConducerea UMF "Victor Babes" Timisoara, sub lupa CNSAS

Conducerea UMF „Victor Babes” Timisoara, sub lupa CNSAS

Febra deconspirarii fostilor informatori ai Securitatii a cuprins si mediul academic banatean. Doua importante institutii de invatamant superior din vestul tarii au lansat cate o initiativa avand ca scop „curatirea” morala a mediului universitar din Banat.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Victor Babes” din Timisoara, Stefan Dragulescu, a declarat ca au fost facute demersuri pe langa Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru clarificarea trecutului actualei conduceri a institutului. El a spus ca in prezent este asteptat un raspuns de la Bucuresti.
„Aceasta initiativa pe care am lansat-o s-a bucurat de sprijinul Senatului universitatii, care a votat in unanimitate propunerea”, a declarat Stefan Dragulescu. El a mentionat ca se doreste, astfel, inlaturarea banuielilor care ar putea plana asupra membrilor conducerii institutiei de invatamant superior.
„Pornind de la discutiile care au loc, pe aceasta tema, in sfera politica, sunt convins ca nici lumea medicala nu este scutita de suspiciuni si este bine sa clarificam lucrurile, in perspectiva noilor alegeri academice care vor avea loc in anul 2008. Acest demers trebuia inceput si in mediul academic, cu atat mai mult cu cat noi avem sarcina de a educa si forma noile generatii. E regretabil, insa, ca se scot doar anumite dosare si nu toate, ceea ce nu e corect”, a mai afirmat rectorul UMF.
Potrivit sursei citate, in adresa remisa CNSAS au fost solicitate date care sa certifice daca persoanele cu functii de conducere in cadrul universitatii au avut calitatea de agent sau colaborator al Politiei Politice. Pe lista inaintata CNSAS au fost inscrise 13 persoane, inclusiv initiatorul acestui demers. Printre acestea se regasesc numele prorectorilor Dan V. Poenaru (fost presedinte al PDSR/PSD Timis si ex-prefect al judetului), Marius Raica si Pompilia Dehelean, cel al secretarului stiintific al Senatului, dr. Dan Gaita, cei trei decani ai facultatilor din cadrul UMF (medicina generala, dentara si farmacie) – Florin Miclea, Virgil Carligeriu, Carmen Neluta Cristescu, respectiv prodecanii Stan Cotulbea si Roxana Moldovan, ca si cele ale secretarilor stiintifici Hortensia Ionita, Angela Podariu si Ludovic Kurunczi.

„Disidenta” la UVT

Desi se spune ca Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara este prima institutie de invatamant superior din Romania care a avut o astfel de initiativa, cei care au „spart gheata” sunt, de fapt, membrii Grupului pentru Reforma Universi-tatii de Vest (UVT) din capitala Banatului. Demersul, in acest caz, are o usoara tenta de „disidenta”, in conditiile in care initiativa nu a venit din partea rectoratului, ci a unui grup restrans de profesori, care fac parte din elita culturala timisoreana.
Grupul pentru reforma Universitatii (GRU) de Vest si-a propus ca obiectiv principal reforma profunda a managementului academic si a activarii comisiei de etica universitara „care exista formal”. Referitor la apartenenta la structurile fostei Securitati, GRU va cere ca aceasta sa fie analizata exclusiv in privinta viitoarelor candidaturi ale conducerilor de la diferitele niveluri ale institutiei de invatamant superior.
„Vom face acest lucru pentru a asigura o viitoare structura de conducere morala si independenta fata de oricare posibile relatii cu trecutul politic al tarii”, se arata intr-un apel lansat recent de profesorii Vasile Docea si Daniel Vighi, in numele GRU.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă