Marea parte a persoanelor bolnave care fac hemodializa si dializa peritoneala se trateaza la un centrul privat, deschis in urma cu un an si jumatate, asta pentru ca centrul din spital a fost inchis un an de zile din cauza unor probleme tehnice, care au necesitat ample lucrari de renovare si reabilitare. Totusi, pentru cazurile de urgenta, in spital exista un pat unde se asigura tratamentul suferinzilor. Se zvoneste ca lucrarile de renovare au fost intarziate din cauza directorului clinicii private, dr. Ion Iancu, care a tras de timp pentru ca lucrarile sa nu fie terminate mai repede si ca el sa-si poata deschide clinica particulara.
17.000 euro pentru un singur pacient
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza, pentru un singur bolnav 118 euro pe sedinta, iar in conditiile in care persoanele bolnave trebuie sa faca trei sedinte saptamanal, asta ar insemna 1.416 euro pe luna si 16.992 euro. Acesta a fost si motivul pentru care cei din sectorul privat s-au miscat repede. Bolnavii nu platesc nici un ban din buzunar pentru tratament, totul fiind platit de CNAS. Ba chiar, sunt luati si adusi de acasa la tratament cu niste masini ale firmei BGS, iar ca sa nu fie tentati sa se intoarca sa faca din iunie dializa din nou la spital, li se dau pe durata celor patru ore petrecute acolo si un sandwich si o briosa.
» Se deschide centrul din Spitalul de Urgenta
Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Ion Niculescu, a declarat ca amenajarea Centrului de Hemodializa al SCJU a fost finalizata la inceputul lunii, iar in prezent se asteapta montarea aparaturii, pentru ca in data de 15 iunie, centrul isi va deschide portile. Cadrele medicale vor lucra in trei ture si vor ingriji cate zece bolnavi deodata. Pentru a se evita orice fel de probleme, bolnavii HIV si cei cu hepatita B si C vor avea saloane separate. Aparatura este noua si ultramoderna si a costat aproximativ un milion de euro. Pacientii vor fi supravegheati in permanenta de cinci medici si mai multe asistente.