Inspectoratul de Politie al Judetului Alba a suferit, in ultimul an, schimbari radicale. Potrivit sefului institutiei, Tudor Grindean, mai multe servicii au fost reorganizate sau desfiintate, iar mai multi politisti cu functii de conducere au fost pensionati inainte de termen, sau schimbati.
Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia (cu atributii in trei judete) a preluat Serviciul de Supravegheri Operative si Investigatii si Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog ce functionau in cadrul IPJ. De asemenea, Serviciul Politiei Transporturi a trecut in subordinea Regionalei Brasov. Totodata, Politia Instante si Protectie Magistrati si Centrele Zonale de Politie Rurala au fost desfiintate.
Au aparut, in schimb, Unitatea Teritoriala de Analiza a Informatiilor si Compartimentul Inspectie Interna, in subordinea sefului IPJ, Tudor Grindean, compartimentele Marea Criminalitate, Patrimoniu Cultural-National, Urmariti, Combaterea Infractiunilor Contra Patrimoniului si Infractiuni Comise de Cetateni Romani in Strainatate, in cadrul Serviciul de Investigatii Criminale, o unitate pentru securitatea informatiilor clasificate, precum si alte structuri. Alte sapte structuri interne au fost reorganizate. Toate aceste modificari fac parte dintr-o strategie mai ampla de modernizare a Politiei Romane.
Pensionarea, o retragere onorabila
De asemenea, de la venirea lui Grindean la conducerea IPJ Alba, au fost pensionati zeci de angajati ai institutiei de la toate nivelurile. Astfel, in 2005 au fost pensionati 73 de politisti, dintre care 16 sunt ofiteri. Potrivit comandantului Politiei, dintre ofiterii pensionati anticipat, 10 indeplineau functii de conducere, iar dintre agenti 10 erau sefi de post si unul sef de arest.
Un alt ofiter si trei agenti au parasit sistemul prin demisie, un al patrulea agent fiind destituit. Au fost angajati, in schimb, 78 de politisti tineri. Surse din cadrul IPJ au declarat ca venirea lui Tudor Grindean (fostul sef al Centrului Zonal de Combaterea a Crimei Organizate si Antidrog Alba Iulia) la sefia institutiei i-a pus pe jar pe multi dintre politistii vechi in sistem. De altfel, se pare ca numarul mare de pensionari inainte de termen are la baza informatii pe care Grindean le detinea inca de cand lucra la Crima Organizata si care vizau complicitati cu lumea crimei organizate cunoscute in interiorul institutiei sau incompetenta dovedita prin modul de solutionare a unor cazuri.
Majoritatea celor schimbati din functie au plecat in liniste, dovada ca noul sef a avut „argumente” solide.