8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCodul lui Eckstein-Kovacs

Codul lui Eckstein-Kovacs

Consilierul prezidenţial pentru problemele minorităţilor naţionale, Peter Eckstein-Kovacs, îi propune contracandidatului său la şefia UDMR, ministerului Culturii, Hunor Kelemen, un cod de conduită în alegeri. Eckstein a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă la Cluj, că nu a mai avut loc o campanie veritabilă în Uniune de zece ani şi că, în aceste condiţii, a elaborat un set de reguli pe care i l-a transmis şi lui Kelemen, cu rugămintea de a-l adopta.

Liderul Cercului Liberal din UDMR a criticat condiţiile în care au loc de mai mulţi ani atât campania, cât şi procesul alegerilor. El a spus că, de exemplu, nu este reglementată în nici un fel perioada în care un candidat îşi poate face campanie electorală şi nici modul în care acesta se pot folosi de resursele formaţiunii, respectiv de membrii, de sedii sau chiar de bazele de date.

„Există lacune în legislaţia internă a UDMR cu privire la campanii. Nu e stabilit cât durează campania. Există o singură prevedere, că cel care doreşte să candideze pentru sprijinirea UDMR trebuie să aibă sprijinul unei organizaţii judeţene sau al unei platforme dar nu e stipulat cum se dau adeziunile. Deja au apărut deficienţe. (…) Nu este reglementat accesul candidaţilor la resursele UDMR. Nu există o metodologie a acordării acestui sprijin, cum se desfăşoară aceste evenimente”, a spus Eckstein-Kovacs.

Candidatul la preşedinţia UDMR mai consideră că votul la congres trebuie să fie secret şi liber, în sensul că delegaţii să aleagă pe cine cred ei că este mai bun, nu după cum li se dictează „de la centru”.

Codex de bună purtare

Peter Eckstein-Kovacs a gândit şi un set de reguli care să fie respectate în această campanie electorală care se desfăşoară pentru şefia Uniunii, iar linia generală propusă de el este al unei competiţii fără asperităţi.

„Cred că este de dorit ca această campanie să se desfăşoare pe un ton civilizat, ca între colegi, fără atacuri la persoană şi alte minuni care se mai întâmplă. Unul dintre principalele puncte ale acestei propuneri de codex de etică este ca aparatul şi organizaţiile judeţene ale UDMR să nu fie folosite de candidaţi pentru strângerea de semnături de susţinere”, a spus Eckstein.

Acesta propune întocmirea unei singure liste, cu toţi candidaţii, iar membrii să îşi pună semnătura în dreptul celui pe care îl aleg. Consilierul prezidenţial îi mai propune contracandidatului său, Kelemen, şi organizarea unor dezbateri publice, unde să aibă fiecare posibilitatea să îşi expună ideile, chiar şi în contradictoriu. „Fireşte, aceste propuneri vor fi trimise oricărei persoane care îşi va lansa candidatura”, a mai spus Eckstein-Kovacs.

Cele mai citite

Apple lucrează la o nouă aplicație numită „Invites”

Apple ar putea lucra la o nouă aplicație numită „Invites”, care promite să revoluționeze modul în care utilizatorii își organizează și partajează invitațiile la...

Elon Musk ar fi discutat despre înlăturarea lui Keir Starmer din funcția de prim-ministru al Regatului Unit

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi purtat discuții private cu aliații săi privind posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir...

Aaron Boupendza rămâne la Rapid! Clubul infirmă zvonurile despre o posibilă plecare

Clubul Rapid a emis un comunicat oficial pentru a lămuri speculațiile recente referitoare la o eventuală plecare a atacantului gabonez Aaron Boupendza. În ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă