5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialClujul, mai apropiat de Paris şi Bruxelles decât de Bucureşti şi Iaşi

Clujul, mai apropiat de Paris şi Bruxelles decât de Bucureşti şi Iaşi

Următorul oraş în ierarhia deschiderii faă de străini, după Cluj-Napoca, este Timişoara

 

Clujul este cel mai cosmopolit oraş din România, reiese dintr-un studiu realizat de experţii Institutului Intercultural din Timişoara, în parteneriat cu mai multe organizaţii locale, printre care Liga Apărării Drepturilor Omului Cluj. Aceştia desfăşoară în mai multe oraşe din România un proiect prin intermediul căruia acordă asistenţă străinilor din afara Uniunii Europene stabiliţi în România. Studiul şi proiectul ”Migrant în România Interculturală” au fost finanţate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Din acest studiu reiese şi că în timp ce unele state europene se tem că după ianuarie 2014 vor fi invadate de imigranţi români, în ţara noastră vin anual, să înveţe sau să muncească mii de străini.

Tradiţia cosmopolitismului are câteva secole

Potrivit cercetării sociologice, profilul cultural al Clujului este mai apropiat de cel al Parisului sau al Bruxellesului decât de cel al Bucureştiului sau Iaşiului. Din punctul de vedere al deschiderii faţă de străini, după Cluj urmează Timişoara, înaintea celor două oraşe din Vechiul Regat. Cercetarea sociologică a confirmat, practic, rezultatele unui alt studiu, bazat pe un sondaj de opinie efectuat la nivel european, care a declarat Clujul drept cel mai prietenos oraş din Uniunea Europeană faţă de străini, susţine sociologul Ana Luduşan de la Liga Apărării Drepturilor Omului. Iar tendinţa se va accentua şi mai mult odată cu pregătirile pentru anul 2015, când Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului. Caracterul cosmopolit al Clujului nu este unul recent, ci vine din istoria oraşului în care convieţuiesc trei comunităţi importante: românii, maghiarii şi germanii. Acestor comunităţi li s-au adăugat, de-a lungul ultimelor decenii un mare număr de imigrnaţi, veniţi din toată lumea. Cei mai mulţi dintre ei provin din Uniunea Europeană şi nu au nici un fel de probleme de intergrare, spun reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. Mai mult, comunităţi precum cea olandeză, britanică, germană sau franceză şi-au creat propriile grupuri de afaceri, care reunesc zeci de companii. Din aceste ţări provin şi mulţi dintre studenţii clujeni. Facultatea cu cei mai mulţi studenţi străini din România este Medicina din Cluj. Aceasta are peste 2000 de studenţi străini, cei mai mulţi din Franţa şi Suedia. La rândul lor, străinii confirmă faptul că la Cluj au fost primiţi cu deschidere maximă.

Basarabenii se simt acasă la Cluj

Cea mai importantă comunitate de cetăţeni din afara Uniunii Europene este şi cea mai uşor de integrat. Este vorba de cei circa 1.500 de studenţi basarabeni, spune reprezentanta lor, Cristina Răilean. ”Numărul basarabenilor din Cluj este şi mai mare, însă mulţi dintre ei au devenit deja cetăţeni români şi nu mai apar în statistică. 80 la sută dintre basarabenii din Cluj au primit sau au solicitat cetăţenia română”, spune Cristina Răilean.

Taxele şi locurile de muncă, principalele probleme ale expaţilor extraeuropeni

Din afara Europei, cei mai numeroşi străini din Cluj sunt cei care vin din Asia, spune, reprezentantul comunităţii pakistaneze, Ali Shah.

Pentru numeroasa comunitate de arabi şi de africani din Cluj, singura problemă importantă este reprezentată de nivelul taxelor de studiu pe care trebui să le plătească studenţii din ţări precum Tunisia ori Marocul, spune Samir Moukhliss, membru al comunităţii marocane.

În oraş s-a înfiripat şi o comunitate de latino-americani. Ei spun că singurele lor probleme sunt legate de taxe şi de accesul pe piaţa muncii, spune ecuadorianul Alex Jacho.

Casetă: NOUTATE

O nouă profesie

Pentru a uşura integrarea străinilor din afara Uniunii Europene, Institutul Intercultural şi Liga Apărării Drepturilor Omului au reuşit să obţină acreditarea unei noi profesii, cea de mediator intercultural. Este vorba de o persoană, recrutată din interiorul comunităţii de expaţi, care are dreptul legal de a-i reprezenta şi ajuta pe membrii comunităţii în relaţia cu autorităţile române.

Explicaţie foto: Clujul este cel mai prietenos oraş european faţă de străini

Cele mai citite

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Liderul mafiei japoneze pledează vinovat pentru trafic de materiale nucleare către Iran

Takeshi Ebisawa, presupus lider al unei organizații criminale japoneze, a pledat vinovat pentru acuzațiile de trafic de materiale nucleare și alte infracțiuni grave. Liderul...

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă