1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialClujeanca de langa Jacques Chirac

Clujeanca de langa Jacques Chirac

Coordonatoarea departamentului de comunicare a Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca, Simona Pulbere, va face parte din echipa care va insoti delegatia oficiala a Frantei la Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti. Ea va ocupa functia de agent de legatura, persoana care va insoti in permanenta delegatia oficiala, post pentru care a fost angajata de Comisia Internationala a Francofoniei ca si colaborator pe durata intalnirii la varf a peste 60 de sefi de state si premieri din tarile francofone.

Simona Pulbere lucreaza la Centrul Cultural Francez din capitala Ardealului si este responsabila departamentului de comunicare.
Reporter: Cum ati ajuns sa fiti cooptata in cadrul personalului care va asigura buna organizare a Sommet-ului Francofoniei?
Simona Pulbere: A fost o initiativa personala. Am primit pe e-mail mesajul de recrutare. Era vorba despre un mesaj adresat la 300 de persoane si colaboratori in vederea organizarii sommet-ului de la Bu-curesti. A fost o dorinta personala de a participa, in afara sarcinilor de serviciu si a activitatii mele de la Centrul Cultural Francez. M-am inscris, apoi am participat la un interviu, dupa care am trecut prin trei etape de selectie, iar in final am fost aleasa pe unul din posturile de colaborator, respectiv agente de legatura.
R.: Ce delegatie oficiala veti insoti?
S. P.: Deja am fost repartizata, voi insoti delegatiei Frantei. Se pare ca il voi intalni personal pe presedintele Jacques Chirac si inca vreo alti trei ministri din Guvernul francez. Stiu sigur ca domnul Phillipe Douste Blazy – ministrul de Externe, face parte din delegatie, si alti vreo trei ministri pe care inca nu-i cunosc. Nu stiu daca voi vorbi cu presedintele Frantei, daca voi avea ocazia sa-i adresez un cuvant, insa cel putin vom merge de multe ori unul langa celalalt.
R: Pe timpul verii a existat o perioada in care ati fost instruiti de specialisti din Europa si America, calificati si specializati pentru astfel de reuniuni la varf. Cum ati fost pregatiti pentru a lucra in echipa de organizare a sommet-ului? Care au fost provocarile, noutatile pe care ti le-ai insusit in acest stagiu?
S. P.: Au fost 10 zile de pregatire la Bucuresti, cu persoane care lucreaza in cadrul Comisariatului pentru Francofonie. In cadrul acestei structuri lucreaza persoane din diferite domenii, de la securitate si paza pana la protocol, securitate alimentara sau situatii de urgenta. Deci acopera toata aceasta problematica, adica a tuturor problemelor care pot aparea si de care trebuie avut grija. Pentru mine a fost o experienta foarte interesanta. Intreaga organizare in sine, intreaga logistica este impresionanta. Vor fi totusi 63 de sefi de state si de guvern, care trebuie sa ajunga toti, intr-un timp foarte scurt, la Palatul Parlamentului, de exemplu, care trebuie coordonati la minut. Si faptul ca faci parte din toata schema logistica este foarte interesant, dar in acelasi este si ceva nou pentru mine.
R: Care sunt exigentele unei persoane care este cooptata intr-un asemenea angrenaj?
S. P.: Cred ca prima exigenta majora a fost limba franceza. Trebuie sa fii fost un bun vorbitor al acestei limbi. Apoi cred ca experienta fiecaruia a contat foarte mult. A fost o selectie foarte dura. Una dintre probe a fost un interviu cu cativa membri din comisariat, alte doua la Ministerul de Externe, care ne-au si pus in fata unor situatii deosebite, de simulare. Am fost notati in functie de cum reactionam intr-o anumita situatie-limita, puteau sa-si dea seama daca esti pregatit pentru asemenea experiente sau nu.
R: A contat locul de unde vii si mai ales ceea ce faci, din punct de vedere profesional? Ma refer la Centrul Cultural Francez.
S. P.: Sunt convinsa ca actualul meu loc de munca a contat intr-o buna masura pentru a fi repartizata delegatiei oficiale franceze. Insa nu stiu si nu cred ca locul, originea nu au fost un criteriu. Formularul de inscriere cuprindea mult mai multe aspecte si urmarea o experienta mai vasta decat actualul loc de munca sau studiile facute. Iar orasul de provenienta nu cred ca a contat. Au fost recrutati oameni chiar din toata tara.

Cele mai citite

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă