Un numar de 14 persoane banuite ca ar fi membri ai celor doua grupuri infractionale din municipiul Hunedoara, cercetate in dosarul „Hidra” au fost retinute, miercuri, de procurorii DIICOT intr-o actiune la care au participat 60 de politisti. Acestia sunt acuzati de aderare la grupurile infractionale conduse de Andrei Raita, zis „Endre”, si Gheorghe Ionita, zis „Ghita Francezul”, sub comanda carora au organizat numeroase furturi de fier vechi, laminate si aliaje neferoase din incinta societatii „Mittal Steel” Hunedoara.
Metalul furat din fostul combinat siderurgic era trecut prin centrele de colectare a fierului vechi, patronate tot de membrii ai grupurilor infractionale si revandut catre „Mittal Steel”. Cele 14 persoane retinute vor fi prezentate in fata instantei cu propunerea arestarii preventive. Din cei 14 invinuiti, doar 13 au fost ridicati de politisti, iar unul dintre acestia s-a prezentat mai tarziu la Parchet impreuna cu aparatorul ales.
Pe langa retinerea membrilor grupurilor infractionale, procurorii au dispus si ridicarea in vederea confiscarii a sase autoturisme, bijuterii si sume importante de bani in lei si valuta. De asemenea, anchetatorii au ridicat de la domiciliile persoanelor retinute si de la sediul firmelor acestora calculatoare si hard-discuri.
Grupuri bine organizate
Potrivit sefului Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul Traian Berbeceanu, membrii celor doua grupuri infractionale cercetate in dosarul „Hidra” sunt foarte bine organizati si isi pastreaza inca subordonarea la capii retelelor, ceea ce ingreuneaza ancheta penala. Cateva dintre persoanele retinute ieri au continuat activitatea infractionala chiar si dupa arestarea primului lot din dosar.
Opt dintre persoanele retinute miercuri sunt acuzate de furt de fier vechi si neferoase, trei invinuiti sunt fosti agenti de paza care au aderat la grupul infractional, inlesnind furturile din fostul combinat siderurgic, iar trei sunt patroni sau administratori ai unor societati comerciale care au achizitionat obiectele furate si le valorificau.
Paznicii – mana in mana cu hotii
Din cercetarile efectuate de procurori si politisti rezulta ca furturile de metal din cadrul „Mittal Steel” s-au facut cu complicitatea unor agenti de paza care au aderat la grupurile infractionale. Printre persoanele retinute, miercuri, in dosar se numara: Ovidiu-Iuliu Marginean, zis „Buric”; Iuliu-Ciprian Lukacs, zis „Giufa”; Codrut-Ovidiu Rostas, zis „Pensionarul”; Adrian-Cosmin Ursulescu, zis „Ciorba”; Aurel Herban, zis „Ica”; Nicolae-Emanuel Constantin, zis „Mani”; Adrian-Mihai Nemeti; Gabor Valean. Acestia au savarsit faptele pentru care sunt cercetati cu sprijinul agentilor de paza de la firma „WBC Securitas”: Gheorghe Abrani, Stefan Danila si Cornel Leoca.
In dosarul de urmarire penala exista probe din care rezulta ca Danila si Abrani au primit o importanta suma de bani de la una din gruparile infractionale prin intermediul lui Adrian Cosmin Ursulescu. Cei doi au fost filmati de interlopi in timp ce luau mita, cu scopul de a fi ulterior santajati.
Si agentul de paza Cornel Leoca a fost filmat in timp ce primea mita de la capul uneia din grupurile infractionale, Andrei Raita, intr-un bar din municipiul Hunedoara.
Gulerele albe ale fierului vechi
Trei dintre persoanele retinute ieri -Marius Barticel, Ovidiu Vacaru si Dumitru Nechifor – sunt acuzate si de infractiuni economice si de fals. Procurorii au adunat probe din care rezulta ca primii doi, in calitate de asociati si administratori ai SC „Metalrom Mar&Si” SRL, valorificau metalul sustras din incinta fostului combinat siderurgic si de pe halda de zgura.
Cei doi au inregistrat in contabilitate adeverinte false de primire si plata din care reiese ca au achizitionat fierul de la diverse persoane fizice. Patronii si-au insusit, astfel, din gestiune, fara sa plateasca impozitele legale, sume de bani inscrise in adeverinte care se ridica la ordinul zecilor de miliarde de lei.
Sefii firmei au fost ajutati de Dumitru Nechifor, ruda unuia dintre acestia, care in calitate de achizitor la unul dintre punctele de lucru, s-a implicat in activitatea infractionala. Prin actiunile lor cei trei invinuiti au prejudiciat statul cu 121 miliarde lei vechi prin delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani.