Consilierii judeteni din Bihor au votat, ieri, proiectul de hotarare privind constructia a peste 4.000 de locuinte in municipiul Oradea. Initiativa a fost lansata, in vara acestui an, de presedintele Consiliului Judetean, Alexandru Kiss. El a spus atunci ca intentioneaza sa demareze constructia unor locuinte care sa fie vandute in rate, care sa nu depaseasca 100 de euro lunar.
Presedintele CJ Bihor a spus atunci ca daca nu va reusi sa duca la capat aceasta investitie, isi va da demisia. La circa sase luni de atunci, alesii judeteni au votat un proiect de hotarare in acest sens, insa este total diferit de ceea ce a promis Kiss. Mai mult, Consiliul Judetean nu poate garanta ca preturile la care vor fi vandute apartamentele vor fi accesibile, asa cum s-a dorit initial.
Proiectul de hotarare a fost discutat initial in Consiliul Local Oradea, in sedinta de joi. Alesii acestui for si-au dat acceptul pentru constructia apartamentelor. Ieri, acesta a fost dezbatut in sedinta CJ, consilierii discutand mai bine de o ora pe marginea sa. Asta, nu inainte de a fi prezentate doua proiecte, unul al unei societati din Romania, iar altul al unei firme din Ungaria.
Mai precis, proiectul prevede constructia a doua cartiere. Unul va fi situat pe Calea Aradului, in apropierea Politiei de Frontiera. Cartierul va cuprinde 47 de tronsoane a cate 11 etaje, cu 2.200 de apartamente de la garsoniere pana la locuinte cu patru camere. Mai sunt prevazute si peste 1.100 de locuri de parcare si garaje subterane, alei, spatii verzi si spatii de joaca.
Apartamentele vor fi, conform proiectantului, mai spatioase decat cele obisnuite si, in plus, vor avea o izolatie foarte buna care este importanta pentru economisirea energiei termice. Totodata, finisajele pot varia de la un apartament la altul, in functie de cum va dori proprietarul.
Al doilea cartier va fi situat pe strada Armatei Romane, in zona fostelor unitati militare. Complexul va cuprinde 2.500 de apartamente si 475 de spatii destinate unor magazine. Blocurile vor avea cate patru sau sase etaje, iar o locuinta va avea in medie 58 de metri patrati. Aici se intentioneza construirea unor locuinte mai scumpe, pentru ca sustine Kiss, este o zona mai buna. Totodata, blocurile vor fi mansardate si acolo vor fi amenajate cateva apartamente de lux.
Dupa prezentarea celor doua proiecte s-a trecut la discutii. Presedintele CJ a spus ca trebuie votata scoaterea la licitatie a terenurilor unde urmeaza sa se faca constructia, intrucat institutia pe care o conduce nu are banii necesari pentru constructia apartamentelor. Kiss a adaugat ca in contractul pe care CJ il va incheia cu cumparatorul va fi prevazut faptul ca acesta este obligat sa construiasca locuinte pe care sa le vanda oradenilor care s-au inscris in vara pe lista pentru a beneficia de aceste locuinte. O alta conditie a fost aceea ca realizarea cartierelor sa fie finalizata in 3-4 ani. „Trebuie sa terminam blocurile in mandatul asta”, a completat Kiss.
O parte din consilieri au fost destul de reticenti cu privire la acest proiect. Chiar daca toti l-au votat pana la urma, o parte dintre ei au intrebat daca este realizabil si, mai ales, daca CJ va putea controla ce se va intampla cu terenurile dupa ce acestea vor fi vandute.
Spre exemplu, Vasile Garba, de la PRM, a fost de parere ca institutia nu trebuia sa se implice in acest proiect de la bun inceput si ca nu trebuie „sa vanda iluzii” oamenilor. Totodata, social-democratul Ioan Mang a intrebat conducerea CJ cum vor putea ei sa-l oblige pe viitorul proprietar al terenurilor sa faca acolo ceea ce doresc autoritatile judetene.
Raspunsul venit de la Alexandru Kiss nu a dat foarte multe lamuriri. Astfel, din promisiunea lansata de presedintele CJ, in vara acestui an, a ramas doar un proiect, pentru care nu poate garanta nimeni ca va fi realizat in conditiile lansate initial.
Initiativa propusa de Kiss a facut ca peste 8.000 de oradeni sa se calce in picioarele pe holurile CJ pentru a se inscrie pe listele in baza carora urmau sa primeasca un apartament cu maxim 25.000 de euro si care urma sa fie vandut in rate de cate 100 de euro lunar, fara alte conditii sau garantii.