2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCJ acuza Primaria Bistrita ca refuza implementarea unui program ISPA

CJ acuza Primaria Bistrita ca refuza implementarea unui program ISPA

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu (PSD), acuza conducerea Primariei din resedinta judetului ca refuza sa sprijine implementarea unui Program ISPA, cu toate ca principalii beneficiari ai unui program de alimentare cu apa si canalizare sunt chiar locuitorii orasului. Marinescu a declarat ca, in ciuda numeroaselor solicitari pe care Regia de Apa „Aquabis” le-a adresat municipalitatii, prin care a cerut repartizarea unor terenuri pe care sa fie amplasate rezervoarele de apa din care se va alimenta orasul, autoritatile locale nu au dat nici un raspuns.
„Daca Primaria Bistrita nu va repartiza terenurile de care are nevoie regia de apa, costurile investitiei se vor ridica foarte mult fiindca ar urma sa platim alte 4 miliarde lei vechi pentru achizitia terenurilor de la oameni. In conditiile in care municipiul este principalul beneficiar al programului, cu cei mai multi consumatori, consideram ca este rea-vointa din partea autoritatilor locale”, a spus presedintele CJ.
Potrivit sursei citate, „Aquabis” a facut deja cheltuieli insemnate pentru promovarea si sustinerea proiectului ISPA. La sfarsitul anului 2004, in urma mai multor misiuni de evaluare din partea Comisiei Europene, a fost aprobata si aplicatia si s-a semnat Memorandumul de Finantare pentru 22,5 milioane de euro, suma care in proportie de 75 la suta este asigurata din fonduri nerambursabile, iar 25 la suta reprezinta co-finantarea pe care trebuie sa o asigure regia de apa.
Din cauza faptului ca situatia financiara a „Aquabis” nu permite acoperirea procentului de 25 la suta, care presupune coeficientul de co-finantare, autoritatile judetene au contractat un credit din partea Bancii Europene de Investitii in cuantum de 5,6 milioane de euro. Elaborarea aplicatiei de catre o firma de consultanta a costat regia si, implicit, bugetul judetului 700 de milioane de lei vechi, iar deplasarile personalului regiei la Bucuresti pentru specializare au fost evaluate la 1,5 miliarde lei vechi.
Analiza financiara realizata de o alta firma de consultanta a costat alte 90 de milioane de lei vechi, in timp ce comisionul platit la „Eximbank” pentru analiza capacitatii regiei de a rambursa un credit al Bancii Europene de Investitii a depasit 116 milioane de lei vechi.
Marinescu a spus ca la toate aceste eforturi financiare se mai adauga transferuri anuale de fonduri din partea Consiliului Judetean in conturile regiei de apa, sume pentru realizarea unor investitii. Cateva dintre acestea sunt achizitia de contoare de apa rece pentru consumatorii din Bistrita, achizitionarea de echipamente si multe altele.
Contactat in legatura cu acest subiect, primarul orasului, Vasile Moldovan (PD), a declarat ca municipalitatea cauta solutii de rezolvare a problemei. „Nu aveam de unde sti in urma cu 15 ani ca acolo vor fi amplasate rezervoare de apa. Vom sta de vorba cu proprietarii si le vom propune fie un schimb de teren, fie o achizitie. Am prefera mai degraba prima solutie. Locatia rezervoarelor este deja stabilita si noi, administratia locala, nu mai avem teren acolo”, a spus edilul.

Cele mai citite

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă