Partidele îşi aruncă în luptă artileria grea pentru a cuceri colegul de deputat în care se află şi localitatea natală a premierului Emil Boc, preşedintele PDL
O adevărată avalanşă de nume ale politicienilor care vor să candideze la alegerile anticipate pentru colegiul de deputat din Munţii Apuseni a apărut după ce „România Liberă” a publicat, în ediţia sa de luni, numele primilor politicieni intraţi în cursa electorală. Dacă luni, doar consilierul judeţean PNL, Mihai Szeplekan, confirma oficial înscrierea în cursa electorală, la două zile distanţă, o serie de politicieni au făcut acelaşi lucru.
Candidaţi cu greutate de la PC
În interiorul USL, desemnarea candidatului părea că va fi o chestiune care va ţine exclusiv de negocierile dintre liderii PNL şi cei ai PSD. Însă şi PC Cluj a aruncat în luptă doi candidaţi importanţi.
Preşedintele PC Cluj, senatorul Şerban Rădulescu, că „în competiţie au intrat Avram Gal şi Grigore Suciu”.
Avram Gal a fost consilier local la Câmpia Turzii şi, la alegerile din anul 2008, a intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de primar. În prezent, el este preşedinte executiv al PC Cluj şi preşedinte al PC Diaspora, după ce a trecut succesiv prin mai multe partide. Grigore Suciu a fost director la nivel naţional în cadrul CFR. Şerban Rădulescu a declarat că este posibil ca, în competiţie, să apară şi un al treilea reprezentant al PC.
Avram Gal a confirmat faptul că doreşte să candideze la alegerile anticipate. „Cred că pot să câştig această competiţie, care va fi una deosebit de dură, pentru că cei de la PDL se vor mobiliza pentru a câştiga aceste colegiu”, a spus Avram Gal.
Szeplekan, primul întrat în competiţia din PNL
De asemenea, în interiorul PNL există o listă întreagă de candidaţi. Consilierul judeţean Mihai Szeplekan a confirmat că a intrat în competiţie. „Da, pot să vă confirm că mi-am depus candidatura”, a declarat, duminică, pentru „România liberă”, consilierul liberal. Mihai Szeplekan spune că, dacă va câştiga, principalul său obiectiv în acest mandat va fi transmiterea mesajului că este nevoie de o nouă ierarhie a valorilor în politică. Alături de el, în PNL ar dori să candideze inginerul silvic Virgil Bogdan, dar şi consilierii judeţeni Marius Bălaj şi Ioan Petran. De pe listă nu lipseşte nici fostul deputat PNL, Mircea Puşcă.
Trei candidaţi din PSD
În interiorul PSD, fostul candidat pe acest colegiu, medical Iosif Zăgrean, fost director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, a anunţat că va renunţa la o eventuală participare în această cursă. „Am unele proiecte personale pe care nu le pot abandona”, a declarat Iosif Zăgrean. În schimb, alţi trei lideri ai PSD Cluj vor să participle la competiţie. Este vorba de Aurelia Cristea, fost membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, care este originară din acest colegiu, din satul Bucea, de secretarul organizaţiei judeţene a PSD, Ioan Oleleu, precum şi de fostul subprefect, actualul consilier judeţean Dănuţ Canta.
Pe mâna cui va merge PSD?
Presa locală a scris că, înainte de izbucnirea scandalului soldat cu arestarea sa pentru corupţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, ar fi fost cel mai bine plasat competitor. Acum, însă, PDL l-ar putea arunca în cursă pe unul dintre secretarii de stat din echipa premierului Emil Boc. De asemenea, nu este exclusă nici o candidatură a Minodorei Luca ori a unor tineri din PDL. Aşa ar fi directorul Electrica, Rareş Rusu, fost consilier judeţean şi fost consilier al lui Vasile Blaga, în perioada în care acesta era ministru Administraţiei şi Internelor. Un alt candidat ar putea fi directorul Hidroelectrica, Horaţiu Catarig, finul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Posibile surprize de la UDMR şi PNŢCD
Nu doar partidele ori mari vor participa la această competiţie, ci şi formaţiunile mai mici. Astfel, UDMR are la dispoziţie doi foşti parlamentari. Este vorba de fostul senator Peter Eckstein-Kovacs şi de fostul deputat Sandor Konya-Hamar. În plus, pe lista candidaţilor ar putea apărea şi consilierul judeţean Istvan Vakar. De asemenea, PNŢCD ar putea încerca să îşi arunce în luptă unul dintre cei mai importanţi lideri, cu speranţa că va trece de pragul electoral de 5 la sută. Astfel, nu este exclus să candideze la Cluj chiar preşedintele acestei formaţiuni politice, Victor Ciorbea, cu atât mai mult cu cât acesta este originar din Ţara Moţilor.
Cum a devenit vacant colegiul
Mandatul de deputat a devenit vacant după decesul parlamentarului UDMR Karloy Palfi, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Acesta a fost ales ca urmare a redistribuirii mandatelor în 2008, deşi alegerile din acest colegiu fuseseră câştigate de reprezentanta PDL, primăriţa din Băişoara, Minodora Luca.