6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine sunt "scheletele" din dulapul PDL

Cine sunt „scheletele” din dulapul PDL

„România liberă – Ediţia de Transilvania” continuă prezentarea candidaţilor cu probleme care vor participa la alegerile de anul viitor. Săptămâna trecută, au fost cei din USL, iar săptămâna viitoare îi vom prezenta pe cei din UDMR.

Tandemul etern din Alba

În judeţul Alba, PDL va merge pe mâna „tandemului etern”. Mircea Hava va candida la Primărie, iar Ion Dumitrel la şefia Consiliului Judeţean (CJ). Cei doi vor încerca să îşi asigure, astfel, un nou mandat. Pentru prima oară, Mircea Hava a fost puternic contestat, pentru că este acuzat de distrugerea parcului din Cetatea Alba Iulia, în contextul lucrărilor de reabilitare.

De asemenea, au fost şi voci care au contestat corectitudinea licitaţiei prin care au fost încredinţate lucrările. În Bihor, deocamdată, PDL nu şi-a stabilit candidaţii. Un zvon care circulă prin mediile politice arată că PDL l-ar putea reprimi în partid pe actualul preşedinte PNL al CJ, Radu Ţârle, care a fost senator PD.

La Primărie, ar putea candida deputatul Ştefan Seremi. În Cluj, democrat-liberalii vor marşa pe candidaturile celor în funcţie: Sorin Apostu la Primărie şi Alin Tişe, la şefia CJ. Şi asta deşi Alin Tişe se află în conflict deschis cu preşedintele PD Cluj, Daniel Buda, iar Sorin Apostu a fost acuzat de reprezentanţii TNL Cluj că ar fi pus beţe în roate unor investitori de talia Emerson.

În Bistriţa-Năsăud, PDL are în arsenal doi „dalmaţieni” cu acte în regulă. La Primărie va candida fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, care a demisionat din cauza unui imens scandal de corupţie, iar la şefia CJ va candida actualul preşedinte al instituţiei, Liviu Rusu, urmărit penal de DNA.

Colegul său din Maramureş, Mircea Man, actual preşedinte PDL al CJ, este, de asemenea, în vizorul procurorilor DNA. Deocamdată, democrat-liberalii nu au stabilit cine va candida la Primărie. Printr-o răsturnare de situaţie, PDL ar putea să îl sprijine pe actualul primar independent, Cătălin Cherecheş, care a candidat sub flamura USL, dar care se află în relaţii încordate cu foştii săi aliaţi.

În Satu Mare, PDL ar putea merge pe mâna lui Ioan Hodiş, preşedintele organizaţiei judeţene, în calitate de candidat la şefia CJ, iar la Primărie ar putea candida prim-vicepreşedintele Samuel Ţântaş.

În Sălaj, la şefia CJ ar putea candida deputatul Lucian Bode, iar la Primăria Zalău, candidatul ar putea fi unul supriză. Este vorba chiar de consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass. Informaţiile însă nu au fost confirmate din surse oficiale.

În Mureş, la Primărie va candida actualul primar, Dorin Florea, care a devenit cunoscut pentru înjurăturile şi ameninţările adresate unor jurnalişti de la o televiziune locală. Dorin Florea a fost, anterior, membru PNŢCD.

La şefia CJ ar putea candida Marius Paşcan, însă ca independent susţinut de PDL, în prezent prefect al judeţului. În Sibiu, democrat-liberalii vor merge pe mâna ministrului Economiei, Ion Arion, pentru şefia CJ, după cum spun surse „portocalii”. La Primărie, contra lui Klaus Iohannis, actualul edil, ar putea candida actualul deputat Raluca Turcan.

Echipă fin-naş în Caraş-Severin

Pentru a merge la „sigur” la primăria Reşiţa, PDL îl va susţine, cel mai probabil, pe actualul deputat Vali Rusu. Acesta are cel mai puternic atu: este finul lui Sorin Frunzăverde, liderul zonal al PDL.

Vali Rusu are 41 de ani şi a fost şeful drumarilor din Caraş. Declinul Drumuri şi Poduri SA Caraş-Severin a început din 2004, după numirea lui Vali Rusu în funcţia de director al instituţiei.

Mandatul său a expirat în 2008, când a obţinut unul de deputat. Deputatul Vali Rusu a avut o problemă mare de imagine, după ce maşina de serviciu, de la Camera Deputaţilor a fost implicată într-un accident rutier, în condiţiile în care era condusă de către cumnatul deputatului, Cornel Pârvan, directorul Serviciului de Ambulanţă Caraş-Severin.

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, este cotat cu peste 60% în sondajele PSD, care creditează USL, la votul politic, cu puţin peste 50% în judeţ. Deci, cu Frunzăverde candidat, PDL ar avea asigurată preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Potrivit unor informaţii neconfirmate, Sorin Frunzăverde ar fi unul dintre liderii masoneriei româneşti.

Dalmaţianul Ostaficiuc

Liberal-democraţii merg la Consiliul Judeţean Timiş pe mâna lui Constantin Ostaficiuc. În sondajele realizate de PSD, acesta e creditat cu 48% din intenţiile de vot. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără a declarat că la Timiş PDL va avea candidaţii cu care „oricum îi batem pe USL”.

Însă Ostaficiuc, deşi clasat bine în sondaje, este unul dintre „dalmaţienii” partidului, lucru confirmat chiar de Agenţia Naţională de Integritate. În luna mai 2011, ANI a arătat că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, în acelaşi timp şi preşedintele PDL Timiş se află în conflict de interese.

Firma S.C. Ornella Design S.R.L, în care acţionari sunt fiica, ginerele şi soţia lui Ostaficiuc a avut relaţii contractuale cu Muzeul de Artă Timişoara, instituţie publică aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Timiş. Ostaficiuc şi-a mai favorizat firma de familie: i-a concesionat pe o perioadă de 49 de ani o suprafaţă de teren în Parcul Tehnologic şi Industrial Timişoara, la valoarea unei redevenţe de 4,2 euro/mp/an + TVA.

ANI a arătat că, conform legislaţiei, Ostaficiuc ar trebui eliberat din funcţie şi timp de trei ani nu va mai putea ocupa vreo altă funcţie publică. Ostaficiuc a atacat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate.

La Primăria Timişoara, condusă de Gheorghe Ciuhandu din 1996, PDL spune că va veni cu un candidat surpriză. Unele surse spun că ar putea candida chiar Valeriu Tabără.

Acuzatul Falcă

La Arad, situaţia pare a fi rezolvată, cu un an înaintea alegerilor locale. Conform sondajelor USL, primarul PDL Gheorghe Falcă are peste 60% în intenţiile de vot, iar preşedintele PDL al Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, are peste 50%.

Cu toate acestea, primarul de două mandate, Gheorghe Falcă are probleme cu Justiţia. El este judecat pentru luare de mită şi abuz in serviciu contra intereselor publice. Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit că Falcă ar fi primit de la acţionarii SC Elecon SRL o casă de 242 de metri pătraţi în zona ultracentrală a Aradului.

În schimbul casei, el le-a dat un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. Diferenţa valorică dintre cele două imobile ar fi fost de 111.550 de euro. Demeter şi Vasil, acţionarii firmei Elecon, au vândut fostul apartament al primarului după trei săptămâni cu 80.000 de euro.

Procurorii care au instrumentat cazul spun că primarul Aradului a favorizat firma Elecon să obţină la un preţ subevaluat suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a Aradului, pe care a fost amplasată Fabrica de zahăr. Elecon ar fi trebuit să plătească 838.944 de euro Consiliului Local Municipal Arad, iar după numai o zi de la încheierea tranzacţiei, a vândut terenul cu 2.936.304 euro altei societăţi comerciale, care, la rândul ei a revândut acelaşi teren cu 17 milioane de euro.

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad a fost acuzat de opoziţie că ar fi devenit foarte bogat în ultimii ani, de când se află la conducerea instituţiei şi i-au cerut să-şi justifice averea.

La nivelul judeţului Hunedoara, PDL va susţine, conform protocolului, la Primăria oraşului Deva, candidatul UNPR, adică pe actualul primar Mircia Muntean, iar UNPR, la conducerea Consiliului Judeţean, candidatul PDL. Mircia Muntean este primar al Devei din 1996.

Pentru preşedinţia CJ ar putea candida fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, actual secretar general al Camerei Deputaţilor.

Cele mai citite

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă