Unul dintre monumentele care ar putea atrage turişti în Constanţa nu este folosit de autorităţi din cauză că nu sunt bani pentru reabilitarea sa şi introducerea în circuitul turistic. Mormântul pictat, căci despre el este vorba, a fost scos la lumină de către arheologi de 23 de ani, dar de atunci nu s-a reuşit alocarea de fonduri pentru realizarea unei structuri de protecţie a descoperirii unicat.
Arheologii îi mai spun mormântul hypogeu, adică mormântul aflat sub pământ, în traducere liberă. Mormântul este plasat în zona falezei de est a Constanţei, în apropierea Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, aproape lipit de două restaurante cunoscute în Constanţa, şi reprezintă un cavou utilizat ca loc sepulcral familial pe o perioadă de circa 100 de ani. Descoperit în 1988, este o construcţie funerară cu pictură murală, de o realizare şi cu o semnificaţie deosebite. Pereţii interiori sunt acoperiţi cu pictură în frescă, cu reprezentări antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe şi geometrice.
În timpanul nordic este redat un festin ritual la care participă mai multe personaje. În celelalte timpane sunt pictaţi porumbei, potârnichi, un iepure, păuni. Bolta este acoperită cu un desen fitomorf, pictat în mai multe culori. În cavou au fost depuşi, succesiv, mai mulţi defuncţi. Pe baza stilului naturalist, al bogatului decor floral şi faunistic, combinat cu ornamente geometrice şi a puţinelor piese de inventar descoperite, cavoul a fost datat în prima jumătate a sec. IV d.Hr.
Aviz pentru construcţie
În prezent, mormântul pictat este în conservare. Cavoul nu poate fi vizitat. Un proiect local al Consiliului Judeţean, aprobat de Ministerul Culturii, prevede punerea în valoare a acestuia şi introducerea în circuitul turistic prin construirea unei structuri de protecţie. După avizarea din punct de vedere al oportunităţii, concepţiei şi eficienţei acestui plan de amenajare, s-a emis şi autorizaţia de construire, însă lipsesc fondurile pentru investiţii. Banii pentru punerea în practică a proiectului sunt aşteptaţi de mai bine de şapte ani.
Pe lista priorităţilor judeţului
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional din Constanţa recunosc faptul că protejarea acestui obiectiv de patrimoniu rămâne o prioritate. „Mormântul pictat ocupă un rol important prin unicitate şi valoare, avându-se în vedere accesarea de fonduri pentru protejare, conservare şi punere în valoare la parametri şi standarde europene. Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu reprezentanţii şi specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au analizat şi analizează în continuare modalităţile de conservare, restaurare, protejare şi promovare a acestui obiectiv de patrimoniu, aşa cum îşi manifestă grija şi faţă de celelalte obiective de patrimoniu de pe raza judeţului Constanţa. În strategiile de promovare şi dezvoltare a turismului, Consiliul Judeţean Constanţa pune un accent ridicat pe siturile arheologice şi instituţiile de cultură muzeale”, a precizat Carmen Vasile, director Direcţia Coordonare Instituţii Subordonate.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristian Moldovanu, explică faptul că bugetul instituţiei nu permite deocamdată demararea construcţiei de protecţie a mormântului. „S-a alcătuit o listă de priorităţi şi s-a decis ca, prin co-finanţare cu bani europeni, să refacă structura de rezistenţă a Muzeului de Istorie. Nefolosindu-se, o clădire se distruge foarte repede. Nu vroiam să vedem cum muzeul ia calea Cazinoului”, a spus reprezentantul CJC.
Aşadar, mormântul hypogeu mai are de aşteptat, mai ales că nici un aviz favorabil privind o finanţare europeană nu vine atât de repede. Proiectul prevede ca la mormântul pictat să fie montate plasme pe care turiştii să poată vedea imagini din interiorul mormântului. Nu se va intra în incintă pentru ca aceasta să nu fie deteriorată. Investiţia s-ar ridica la câteva sute de mii de euro. „Este o construcţie destul de complicată, cu dotări tehnice care să asigure microclimatul, să asigure sănătatea monumentului respectiv”, este de părere arheologul Constantin Chera, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC).
O soluţie de rezervă -parteneriatul privat
Mormântul pictat de la Constanţa ar putea fi salvat şi prin investiţii public-private, cum se întâmplă în cazul Edificiului roman cu mozaic, monument din categoria A, de cea mai înaltă clasă. În momentul de faţă există o firmă care se ocupă de adunarea fondurilor privind reabilitarea şi amenajarea edificiului. MINAC şi acest partener privat au primit avizul Ministerului Culturii în ceea ce priveşte felul în care va arăta noua construcţie de protecţie la mozaic. În principiu este vorba de reabilitarea celei existente şi extinderea ei cu un spaţiu care să acopere terasa. La momentul de faţă, se vorbeşte despre faza în care se face proiectul tehnic. „Acolo (n.r. edificiul cu mozaic) se intenţionează reabilitarea construcţiei existente şi transformarea mozaicului într-un centru cultural. Construcţia existentă va fi lărgită inclusiv prin construirea unei cafesteria”, a completat arheologul Constantin Chera.