Presedinti de organizatii locale, primari, viceprimari din judet, aproximativ o suta de delegati, au luat la bani marunti activitatea Partidului Democrat in judetul Constanta. Democratii au efectuat evaluarea in baza unor sondaje de opinie care au aratat care este gradul de popularitate al partidului in preferintele electoratului. Colegiul Director al organizatiei judetene a Partidului Democrat si conducerea filialei au efectuat o analiza obiectiva asupra fiecarei organizatii in parte. Presedintele PD Constanta, Stelian Dutu, a intrat in posesia informatiilor conform carora, in peste 30 de localitati din judet, democratii sunt cotati cu prima sansa in eventualitatea in care s-ar organiza alegeri locale chiar si inainte de 2008. Mangalia, Medgidia, Ovidiu, Navodari, Deleni, Valu lui Traian, 23 August, Agigea, Eforie, Castelu sunt doar cateva dintre localitatile nominalizate de Stelian Dutu in care democratii nu ar avea nici un fel de dificultate in a obtine rezultate foarte bune in cursa pentru castigarea administratiilor locale.
Liste complete de candidati
Inca din primavara, conducerea organizatiei judetene a declansat actiunea de identificare a celor mai buni membri care sa fie inscrisi pe listele de candidati pentru fiecare localitate in parte. Membrii Biroului Permanent Judetean, care au primit responsabilitati pe zone din judet, ar fi trebuit ca pana acum sa duca sarcina la indeplinire. Pentru organizatiile care se afla inca in faza de reconstructie si identificare a unui candidat pentru functia de primar, termenul a fost prelungit cu inca trei luni pentru consolidarea conducerii filialelor. Presedintele organizatiei judetene nu are intentia sa faca concesii: in cazul in care termenul nu va fi respectat, toate organizatiile locale neperformante vor intra intr-un „proces de restructurare profunda”, iar responsabilii de zona cu activitatea politica (adica membrii BPJ) vor plati cu functiile incapacitatea de a fi dus la indeplinire sarcinile de partid. Stelian Dutu considera ca organizatia judeteana a PD a intrat deja „intr-o noua faza de evaluare a prestatiei politice la nivelul judetului Constanta”, dar se si manifesta si prin alt mod de abordare a activitatii politice. Cele doua componente trebuie sa aiba ca rezultat castigarea alegerilor locale din anul 2008. In opinia presedintelui PD Constanta, un element extrem de important in asigurarea succesului este respectarea angajamentelor electorale si solutii concrete pentru rezolvarea problemelor semnalate de oameni.
Sunt pe val
Rezultatele mai multor sondaje de opinie efectuate in localitatile judetului Constanta confirma faptul ca Partidul Democrat se mentine pe un loc fruntas in topul preferintelor electoratului. La Mihail Kogalniceanu, de exemplu, democratul Ion Scupra este cotat ca singura alternativa reala si viabila la actuala administratie locala. Dutu si-a exprimat increderea in forta aliantei cu Partidul National Liberal si a solicitat presedintilor de organizatii locale sa ramana solidari cu „principiile si ratiunea de existenta a Aliantei DA”. Presedintele filialei judetene a PD a accentuat ca „singurul adversar politic declarat al Partidului Democrat ramane Partidul Social Democrat”. Presedintele executiv al PD Constanta, Tudorel Calapod, a prezentat membrilor Consiliului Director Judetean modelul politic aplicat la Navodari in baza caruia s-au castigat alegerile din 2004. La randul sau, vicepresedintele organizatiei judetene,
Senol Zevri, a vorbit despre necesitatea stabilirii unor calendare de activitati politice punctuale pentru fiecare organizatie locala. Pentru elaborarea programelor, presedintii organizatiilor din teritoriu vor fi sprijiniti de membrii Biroului Permanent Judetean.