18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCine mai angajează astăzi

Cine mai angajează astăzi

Sezonul estival a dus la o cerere în creştere pentru locuri de muncă din partea patronilor care derulează activităţi în turism pe litoral. La nivelul judeţului Constanţa sunt disponibile peste 200 de posturi, care provin din comerţ, construcţii, servicii hoteliere, finanţe şi asigurări, transporturi, conform informaţiilor emise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa. Chiar dacă sezonul estival a început, o parte din hotelieri încă mai angajează ospătari, bucătari, barmani sau cameriste.Constănţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă care au studii superioare pot opta, în funcţie de specializare, la locuri de muncă precum consilier economic, director comercial, director vânzări, inginer căi ferate, drumuri şi poduri, inginer centrale nuclearo-electrice sau asistent manager. Vopsitorii industriali au şansa să acceseze cele 50 de posturi libere, iar persoanele cu experienţă în comerţ au la dispoziţie 30 de posturi ca vânzător.

În judeţul Tulcea, şomajul scade, de la o lună la alta, apropiindu-se de 7 la sută. În bazele turistice din Delta Dunării se fac angajări. Este vorba de bucătari, barmani, ospătari, cofetari şi cameriste. Patronii unor unităţi turistice din Deltă au suplinit lipsa personalului calificat cu tineri necalificaţi din satele din preajmă, pe care încearcă să-i specializeze la locul de muncă. Unii patroni au apelat, ca şi în anii precedenţi, la vietnamezi pentru a presta servicii în hoteluri şi în restaurante.

Deşi majoritatea locurilor vacante de muncă sunt în domeniul turismului, se mai găsesc posturi libere şi în activităţile industriale. Unităţile industriale tulcene caută, de mai multe săptămâni, fără succes, zeci de electricieni, sudori şi mecanici pentru utilaje. Cele două combinate metalurgice din acest judeţ oferă spre angajare posturi de inginer metalurg. Şi şantierele de construcţii oferă locuri de zidar, faianţar şi de instalator şantier.

 În Călăraşi sunt disponibile 307 locuri de muncă. Pentru persoanele cu studii medii şi profesionale, AJOFM  Călăraşi are în evidenţă 302 locuri, cele mai multe fiind pentru operator, confecţioner îmbrăcăminte, şofer taxi, muncitor necalificat industria confecţiilor şi agent vânzări. Persoanele cu studii superioare au la dispoziţie cinci locuri de muncă pentru posturile de informatician, inspector protecţia muncii, asistent manager, consilier juridic şi economist. La nivelul judeţului Călăraşi, în luna mai, rata şomajului a scăzut cu 0,87 puncte procentuale faţă de luna aprilie, numărul şomerilor depăşind 9.400.

În judeţul Tulcea, şomajul scade, de la o lună la alta, apro­piindu-se de 7 la sută.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă