2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialChiulul, un fenomen in scolile constantene

Chiulul, un fenomen in scolile constantene

» Aproape 400 de liceeni din Constanta au fost exmatriculati din cauza sutelor de absente.

» Elevii nu vin la scoala din cauza anturajului, calculatoarelor sau lipsei de supraveghere.

» Responsabilitatea pentru acest fenomen revine atat parintilor, cat si profesorilor.

Anturajul nefast, teribilismul de la varsta adolescentei, dorinta de a se evidentia cu ceva anume in fata colegilor duc, din ce in ce mai des, la absenta elevilor din salile de clasa. Adolescentii pleaca de la ore si se refugiaza in baruri sau petrec minute-n sir la inselatoarele jocuri electronice, fara sa le pese ca acumuleaza sute de absente si ca pierd, astfel, legatura cu scoala.

Elevii din orase, cei mai "productivi"
Topul elevilor constanteni certati cu regulamentul scolar se deschide cu liceenii din mediul urban. Potrivit datelor statistice, in anul scolar trecut, 159 de elevi de oras care au invatat la zi au fost exmatriculati din cauza nenumaratelor absente. In acelasi timp, 97 elevi de la seral au parasit unitatile de invatamant, iar 70 liceeni de la scolile de arte si meserii (SAM) au fost exmatriculati. In mediul rural, situatia este ceva mai buna, in sensul ca au fost exmatriculati doar 17 liceeni la forma de invatamant la zi, 12 de la SAM-uri si alti doi elevi de la seral. De asemenea, cinci elevi din ciclul gimnazial au fost exmatriculati in anul scolar trecut.

Au ratat bacalaureatul din cauza absentelor
Doi dintre liceenii exmatriculati au invatat, anul trecut, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din municipiul Constanta. Fiecare dintre cei doi a ajuns la performanta de a face rapid cate 40 de absente nemotivate. "Noi incercam sa mentinem o legatura stransa cu parintii, insa unii dintre acestia uita ca au copii la scoala, uita de soarta lor. Avem un regulament de ordine interioara pe care suntem datori sa-l respectam", precizeaza directorul liceului, prof. Iuliana Linea. Potrivit regulamentului, parintii au fost instiintati atunci cand cei doi chiulangii din clasa a XII-a au primit preaviz pentru cele 20 de absente nemotivate de caciula. S-a apelat chiar si la ajutorul psihologului scolar, dupa ce dirigintii au facut propriile anchete sociale. Partea buna este ca acesti doi elevi s-au reinscris in acest an, la aceeasi unitate de invatamant.  

Cu doi mai putini
La Colegiul Tehnic Energetic, directorul Camelia Grigoreanu spune ca in anul scolar trecut doi elevi din clasa a XI-a au fost declarati repetenti, insa acestia au revenit la cursuri in acest an scolar. In plus, motivele care indeparteaza elevii de scoala ar fi, in opinia sa, plecarea parintilor la munca in strainatate si anturajul prost ales, care influenteaza negativ activitatea scolara a liceenilor.

Repeta clasa a XI-a
O alta situatie alarmanta s-a petrecut si la Liceul Teoretic "G. Calinescu", unde o eleva a fost exmatriculata anul trecut, cand era clasa a XI-a. Directorul-adjunct al unitatii de invatamant, Alina Codreanu, spune ca adolescenta a fost dusa, la un moment dat, si la un centru de plasament, insa a fugit de acolo. "Aceasta eleva s-a pierdut foarte mult din cauza anturajului prost. In general, daca un tanar lipseste de la scoala doua-trei zile, succesiv, va lipsi in continuare, pentru ca, de cele mai multe ori, ii este rusine sa revina la scoala si sa-si rezolve problemele, sa discute cu profesorii, sa-si faca temele si sa recupereze materia", este de parere directorul de la Calinescu. In prezent, aceasta eleva care a reusit, anul trecut, sa faca sute de absente repeta clasa a XI-a, iar dascalii spera sa-si duca la bun sfarsit cursurile liceale.

Sfat
"Pentru a preveni absenteismul scolar, profesorii din liceu trebuie sa ii previna pe parinti asupra acestui fenomen. Parintii nu trebuie sa-si schimbe atitudinea pe care o aveau fata de copiii lor, la sfarsitul clasei a VIII-a. Ei trebuie sa fie si mai vigilenti, sa le verifice situatia de la liceu, dar, in acelasi timp, sa le permita copiilor sa isi asume raspunderea pentru faptele lor.
O parte din responsabilitate revine si profesorilor, care trebuie sa-i consilieze pe elevi si sa realizeze programe sociale si activitati extrascolare." Directorul-adjunct al Liceul Teoretic "G. Calinescu", prof. Alina Codreanu.

Noi incercam sa mentinem o legatura stransa cu parintii, insa unii dintre acestia uita ca au copii la scoala, uita de soarta lor." Iuliana Linea, directorul liceului Teoretic "Lucian Blaga" din municipiul Constanta

Cele mai citite

Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere, introduce o listă cu alimente recomandate, precum cerealele integrale, produsele din făină integrală și piureul de cartofi Ministerul Sănătății...

ANAF organizează webinarii pentru contribuabili în ianuarie 2025

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă organizarea unei serii de webinarii în prima lună a anului 2025, destinate contribuabililor care doresc să afle...

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă