5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialChipuri celebre - gravate in aur si bronz

Chipuri celebre – gravate in aur si bronz

Cea mai mare colectie de medalii napoloniene din Europa Centrala si de Est se afla la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Aproximativ 280 de astfel de piese intra in aceasta colectie speciala, care aduna medalii din 1792 si pana in 1835.
Fondul total de medalii din cadrul colectiei muzeului numara peste 5.000 de exemplare, cuprinse, cronologic, intre 1389, cu o piesa ce reprezinta chipul reginei Maria de Ungaria si se ajunge pana imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiind cea mai mare din tara.
In Romania mai exista astfel de colectii la Alba Iulia, Aiud si la Sibiu, cea care a apartinut contelui Samuel von Brukenthal. Din documentele si cataloagele internationale se stie ca au fost emise peste 4000 de medalii in cinstea imparatului francez Napoleon Bonaparte.

Mostenirea familiei Eszterhazy

Marea majoritate a medaliilor provin din colectia Eszterhazy, donata de aceasta familie de nobili din Transilvania Muzeului Ardelean in 1842. 149 de piese napoloniene din respectiva colectie donata au fost facute din bronz, "de o calitate deosebita, fiind partea cea mai frumoasa a colectiei”, dupa cum a subliniat responsabila departamentului numismatica din cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, cercetatorul istoric Livia Calian. "O parte din aceasta colectie se poate vedea in sala tezaur a muzeului”, a mai spus aceasta.
In colectia de medalii a institutiei clujene se mai numara piese faurite din aur, argint si metal comun. Sursa de inspiratie pentru realizarea artistica a medaliilor vine din antichitate. Napoleon este reprezentat ca imparat roman, cu cununa de lauri pe cap. Sunt reprezentati o serie de zei romani. Exista si motive egiptene pentru medaliile dedicate campaniei din Egipt, respectiv cu piramidele. De asemenea, se pot vedea Catedrala Notre Dame din Paris, Muzeul Napoleon (Louvre), Poarta Brandenburg din Berlin, Kremlinul din Moscova, Poarta Alcala, Podul Suspinelor din Venetia, precum si efigiile altor mari imparati si regi ai vremii, precum Francisc II al Austriei, Alexandru I al Rusiei, Frederick Wilhelm III al Bavariei, precum si Napoleon al III-lea.

Opere de arta ramase necunoscute

Maniera de lucru a gravorilor este deosebita. Majoritatea medaliilor sunt emise in Franta, la monetaria din Paris, fiind semnate de gravori celebri, cum ar fi Denon (care a fost directorul muzeelor infiintate de Napoleon), Galle sau Depaulis. "O parte dintre aceste piese au fost emise in Austria si se refera la evenimente legate de aceasta tara”, a adaugat Livia Calian.
Medaliile erau decernate la acea vreme unor personalitati sau erau emise in scop comercial. "De fapt erau un mijloc de propaganda”, a mai spus cercetatoarea clujeana. Din pacate, in cataloagele si albumele din Occident colectia de medalii a muzeului nu este mentionata, iar institutia clujeana nu are fonduri pentru a face cunoscuta aceasta raritate.

Mihai Viteazu,
intr-o gravura unica

O raritate numismatica este o piesa din aur care il reprezinta pe Mihai Viteazu, fiind o copie realizata in secolul XIX, dupa originalul, unic in lume, care se pastreaza la muzeul din Viena. Copiile, realizate de un maestru vestit al vremii, au fost facute in 1825, si vandute colectionarilor, printre care se afla si nobilul ardelean Laszlo Eszterhazy.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă