-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCFR Cluj, gazdă pe Cluj Arena?

CFR Cluj, gazdă pe Cluj Arena?

Euforia câştigării celui de-al treilea titlu de campioană de către CFR Cluj începe să lase loc ideilor, grijilor şi planurilor pentru sezonul următor. Dacă situaţia antrenorului Ioan Andone este ca şi rezolvată, iar „Fălcosul” pare tentat să continue la Cluj, aducerea de noi jucători şi stabilirea bugetului pentru viitorul an competiţional reprezintă principala grijă a conducerii CFR-iste. Mai apoi, cel mai important obiectiv al startului de sezon va fi forţarea calificării în grupele Ligii Campionilor, iar, dacă Maftei şi compania ajung acolo, CFR Cluj va fi obligată să-şi desfăşoare meciurile de pe teren propriu pe un alt stadion. Doar Naţional Arena şi Cluj Arena îndeplinesc, din acest an, criteriile UEFA pentru partide din Liga Campionilor, iar feroviarii sigur nu vor alege stadionul din capitala României. Astfel, unica variantă pentru alb-vişinii rămâne locul în care îşi desfăşoară meciurile de pe teren propriu rivala din oraş, Universitatea. Cluj Arena îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi organizate meciuri chiar şi din fazele superioare ale Ligii Campionilor, astfel că CFR Cluj ar urma să fie gazdă pe cel mai modern stadion din Transilvania în cel puţin trei partide din această competiţie. Pe de altă parte, dacă feroviarii obţin doar o calificare în grupele Europa League, ardelenii ar putea alege să joace tot pe Cluj Arena, asta şi în funcţie de adversarii pe care îi vor întâlni, pentru că cele aproximativ 7.000 de locuri în plus faţă de ce există în Gruia nu sunt deloc de neglijat în ceea ce priveşte reţeta financiară.

Autorităţile, de partea CFR-ului

În aceste condiţii, CFR-iştii vor da încă o lovitură celor de la „U”, a căror suporteri au ameninţat în dese rânduri cu proteste dacă rivalii din Gruia vor folosi Cluj Arena pe post de gazdă. „Cluj Arena va putea găzdui orice meci internaţional, de la echipa naţională până la CFR Cluj, pentru că un meci internaţional înseamnă imagine pentru judeţ, turişti, bani, servicii şi dezvoltare”, a confirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, faptul că noii campioni ai României sunt bine primiţi, cel puţin din punct de vedere al oficialităţilor locale şi judeţene, la partidele din competiţiile europene. Până la intonarea imnului Champions League pe Cluj Arena şi, automat, până la un câştig financiar de aproximativ 15 milioane de euro, clujenii trebuie să treacă de două tururi preliminare în Liga Campionilor. Dacă în primul din ele va fi cap de serie, nu la fel vor sta lucrurile şi în al doilea tur, acolo unde vor putea da peste campioane sau vicecampioane din ţări mai bine cotate fotbalistic decât România, sau chiar peste ocupantele ultimelor poziţii de Champions League din Italia, Spania sau Anglia. Cert este că, în cazul calificării în play-off-ul Ligii Campionilor, CFR Cluj are asigurată prezenţa în grupele Europa League şi, automat, şase meciuri europene în toamna acestui an. Primul test european va fi în 31 iulie sau 1 august, într-un meci din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, însă prima partidă oficială a clujenilor în viitorul sezon va avea loc în 14 iulie, odată cu meciul din Supercupa României.

Liga Campionilor, competiţia supremă

Dacă CFR Cluj se va califica în Liga Campionilor, Cluj Arena va găzdui cele mai importante partide de la inaugurarea sa, bifată în 1 octombrie 2011. Al doilea stadion al României are o capacitate de 30.335 de locuri, 168 de scaune destinate presei, 114 locuri destinate comentatorilor TV şi 229 de locuri existente în sala de conferinţă de presă. Parcarea de sub arenă are 303 locuri, iar nocturna arenei dispune de 2.000 de lucşi. Toate aceste criterii au dus la introducerea stadionului clujean în categoria UEFA Elite, care permite organizarea de meciuri şi în fazele eliminatorii ale cupelor europene.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă