0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCetatea Vauban scoate Alba Iulia din anonimat

Cetatea Vauban scoate Alba Iulia din anonimat

– Fortificatia a fost restaurata si va deveni obiectiv turistic.

– Cetatea va fi strajuita de un corp de garda, imbracat in costume militare habsburgice.

Cetatea bastionara "Vau­ban" din Alba Iulia va suferi transformari im­por­tante in cursul anu­lui 2009. Pe langa continuarea investitiilor incepute in ultimii ani, unul dintre cele mai importante proiecte este infiintarea unui asa-zis corp de garda al portilor Cetatii.
In parteneriat cu societatea care deruleaza de cativa ani lucrari impor­tante de revi­talizare a spatiilor din incinta Cetatii, Pri­maria si Consiliul local Alba Iulia au avizat un proiect de colaborare in valoare de 1,6 milioane lei. 9,43 milioane lei ar urma sa fie alocati de la bugetul local, iar restul de 6,57 milioane lei vor fi cheltuiti de firma "Grup Corint" SA. Cel mai inedit element al proiectului il reprezinta "garda traseului portilor". Initiatorii preconizeaza un ritual zilnic de schimbare a garzii, la cele trei porti ale Cetatii. "Prezenta permanenta a os­te-nilor garzii va da viata portilor si va constitui in acelasi timp un element esential de reclama", a declarat Daniel Sabau, initia­-torul proiectului de parteneriat public-privat.

Poarta a III- a – atractia principala
Sediul garzii va fi in incinta Portii a III-a ansamblu monumental a carui restaurare va fi finalizata in curand prin inaugurarea podului mobil, refacut dupa proiectul vechi de aproape 300 de ani.
"Aflata la sfarsitul unui proces lung de restaurare, Poarta a III-a va constitui punctul principal de atractie al turistilor in Cetate. Monumentalitatea formelor arhitec-turale, multimea componentelor artistice din piatra, ineditul pod ridicator si prezenta garzii vor constitui un ansamblu deosebit", a mai spus Daniel Sabau. Membrii garzii vor fi imbracati cu haine specifice regimentelor de granita austriece din anii 1732, formate din romanii banateni, orlateni si nasaudeni. Pe langa "garda traseului portilor", proiectul mai prevede organizarea unui punct de informatii turistice ca centru de plecare pe traseele din incinta monumentului si demararea unei campanii de promovare a Cetatii, atat la nivel judetean cat si national, respectiv international.

Istorie de aproape 300 de ani
Fara Cetatea "Vauban", Alba Iulia nu ar insemna, probabil, nimic pe o harta urbanistica a Romaniei. Un oras relativ mic, fara "dotari" spectaculoase. Ceea ce scoate muncipiul din anonimat este Cetatea si istoria care se leaga de acest important monument istoric. Edificata la scurt timp dupa instaurarea dominatiei habsburgice in Transilvania, actuala Cetate (1715-1738) este cea mai reprezentativa fortificatie bas­-tionara de tip "Vauban" din Romania si una dintre cele mai importante din Europa. Construita dupa planul arhitectului Gio-vanni Morando Visconti, Cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu baroc din Transilvania. Trei dintre cele mai importante proiecte de restaurare au fost finalizate. Poarta I, Poarta a III-a si Poarta a IV-a se arata acum vizitatorilor in toata splendoarea lor de odinioara.

De asemenea, exista in derulare un important proiect ce prevede punerea in valoare a zonei portii sudice a castrului roman. Dupa ce a reusit intro­-ducerea canalizarii, energiei electrice si a altor facilitati, Primaria Alba Iulia a incheiat contracte de asociere cu mai multi investitori pentru reamenajarea spatiilor din santuri. Aproape toate spatiile au fost concesionate unor investitori care doresc sa amenajeze galerii de arta, ateliere pentru artisti si mestesugari, restaurante sau alte asemenea obiective. Rezultatele acestor parteneriate vor fi vizibile in cativa ani. Cetatea este pazita acum in permanenta de politisti comunitari, lucru care a dus deja la o reducere semnificativa a numarului de persoane care furau tot ce le cadea la mana.

Primaria investeste in Cetate
"Primaria a investit foarte multi bani in conservarea si punerea in valoare a Cetatii, la nivelul maxim posibil din punct de vedere al bugetului, dar de fiecare data s-a incercat si atragerea unor sume substantiale din fonduri externe. In prezent, mai multe proiecte legate de Cetate sunt depuse si asteapta finantare externa", a spus primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. In paralel au fost realizate si cateva proiecte mai mici, in general parteneriate public-privat, pentru atingerea unor obiective punctuale. Cea mai spectaculoasa realizare este "Traseul celor Trei Fortificatii", obiectiv realizat in baza programului "Beautiful Romania", cu sprijinul PNUD.

"Traseul celor Trei For-tificatii" este, de fapt, un circuit care ii poarta pe vizitatori prin cele mai interesante etape ale istoriei impresionantului monument istoric din Alba Iulia – castrul roman, cetatea medievala si cetatea Vauban, de inceput de secol XVIII. Punctul de atractie al Traseului este simularea unui atac asupra Cetatii de un grup de soldati, inarmati cu tunuri, sabii si arme de epoca si costumati in uniforma militara austriaca a primei jumatati a secolului al XVIII-lea.

Cele mai citite

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă