O femeie in varsta de aproape 90 de ani a depus o cerere de retrocedare mai putin obisnuita. Aceasta cere Statului Roman, reprezentat de Directia pentru Cultura Alba, restituirea unei donatii in valoare de 80.000 de coroane (aproape 4 milioane de euro la valoarea reactualizata), facute in urma cu aproape 100 de ani de catre antecesorii ei. Suma a fost donata initial pentru „ajutorarea tinerilor romani greco-catolici si greco-orientali cu stipendii”.
Gyulai Silvia Maria Antonia (de cetatenie germana, dar cu domiciliul in Timisoara) a depus la Judecatoria Blaj o cerere de chemare in judecata, in calitatea de mostenitoare a lui Ioan si Virginia Dragan, pentru a recupera bunurile unei fundatii infiintate la inceputul secolului trecut de catre acestia. In documentul inaintat instantei se precizeaza ca fundatia respectiva a facut o donatie de 80.000 de coroane catre Biserica Greco-Catolica.
„Antecesorii mei, Ioan si Virginia Dragan, au infiintat, la data de 10.08.1915, "Fundatia de stipendii Ioan, Virginia si Brutus Dragan", cu scopul ajutorarii tinerilor romani greco-catolici si greco-orientali cu stipendii, depunand la dispozitia Capitului metropolitan greco-catolic de Alba Iulia si Fagaras suma de 80.000 de coroane sub forma de actiuni (30.000 coroane) si a unui libret de depunere la Banca "Albina" (50.000 coroane). (…) Aceste donatii au fost acceptate la data de 15.05.1917 de catre Capitulul metropolitan greco-catolic de Alba Iulia si Fagaras (…)”, se arata in motivatia cererii de chemare in judecata.
Mostenitoarea celor care au infiintat, in urma cu aproape un secol, asociatia cu scopul precis de intrajutorare a tinerilor s-a hotarat sa actioneze in instanta Statul Roman intrucat, in urma scoaterii in afara legii a cultului greco-catolic in 1948, averea mobila si imobila apartinand asociatiei au trecut in proprietatea acestuia pe toata perioada comunista.
Femeia de aproape 90 de ani solicita reinfiintarea „Fundatiei de stipendii Ioan, Virginia si Brutus Dragan” si constatarea faptului ca Statul Roman, citat la Directia pentru Cultura, s-ar face vinovat de pastrarea fara temei legal a bunurilor proprietate a fundatiei. De asemenea, aceasta a cerut restituirea sumelor donate de antecesorii ei, la valoarea actualizata.
Reprezentantii Mitropoliei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica a raspuns, in urma cu trei ani, ca nu au cunostinta despre fundatia respectiva. „Va aducem la cunostinta ca arhiva Mitropoliei de dinainte de suprimarea Bisericii Greco-Catolice nu se mai afla in posesia noastra”, se mentioneaza intr-un document semnat de mitropolitul greco-catolic Lucian.
La randul sau, directorul Directiei pentru Cultura, Gabriel Rustoiu, a declarat ca nu cunoaste motivatia pentru care mostenitoarea familiei Dragan a dat in judecata institutia pe care o conduce, din moment ce nu a primit si deci nu a refuzat niciodata vreo cerere de infiintare a vreunei fundatii (motivul actionarii in judecata – n. r.).
Rustoiu a adaugat ca nici nu are cunostiinta ca Directia de Cultura sa aiba in administrare vreun bun apartinand fundatiei mentionate. De asemenea, el a estimat ca cele 80.000 coroane, reactualizate la valoarea actuala, impreuna cu eventualele dobanzi, s-ar ridica la trei-patru milioane de euro, bani pe care institutia pe care o conduce nu i-a avut si nici nu i-ar putea avea vreodata.