Rectorul Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Moise Achim, contesta dreptul de proprietate asupra cladirii in care isi desfasoara activitatea institutia de invatamant superior al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Acesta a declarat ca din documente nu rezulta faptul ca institutia de cult ar fi fost proprietara cladirilor.
Spatiile in care functioneaza universitatea au fost solicitate spre retrocedare de catre Biserica Romano-Catolica, pe motiv ca inainte de a fi luate de stat, au apartinut unui liceu confesional. Institutia de cult a anuntat public ca revendica respectivele imobile in natura si ca nu va accepta eventuale despagubiri.
„Nu dorim sa provocam tensiuni de nici o natura in municipiul nostru, dorim doar sa ne fie recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor de care am fost deposedati in mod nelegal de catre regimul totalitar. Arhiepiscopia Romano-Catolica a revendicat, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 94/2000, aprobata prin Legea 210/2002, prin cererea de revendicare cu nr. 6.453/2003, inregistrata la Comisia Speciala de Retrocedare, imobilele situate in Alba Iulia, str. Nicolae Iorga, nr. 11-13, care sunt in administrarea Universitatii „1 Decembrie 1918″”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de reprezentantii acestui cult.
Membrii din conducerea institutiei de invatamant superior au, insa, o alta opinie. „Aceste cladiri nu se afla in administrarea Universitatii „1 Decembrie 1918″, ci in proprietatea ei. Universitatea s-a intabulat pe aceste spatii in baza unui ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii, in anul 2003. Asa ca de acum incolo discutam cu proprietarul acestor spatii, respectiv cu universitatea din Alba Iulia. Din datele istorice si sursele juridice pe care le avem noi in prezent nu rezulta ca Arhiepiscopia Romano-Catolica din Alba Iulia este proprietara sau ca ar fi fost proprietara acestor spatii. Acest liceu din Ardeal nu a fost unul confesional, ci a fost un liceu romano-catolic, ce a fost construit din banii statului maghiar si din surse provenite de la fondurile de studii din Ardeal care isi aveau sursele in averile date in administrare de regii austro-ungari. De asemenea, in acest liceu nu au invatat numai elevi maghiari sau de nationalitate maghiara, ci au fost scolarizati si elevi de alte confesiuni, ceea ce face dovada ca acest liceu ar fi fost unul confesional. De altfel, din nici un document nu rezulta ca Biserica Romano-Catolica ar fi finantat in vreun fel activitatea acestui liceu. Ramane de vazut cum vom proba in instanta, pentru ca sigur se va ajunge in instanta”, a declarat rectorul institutiei de invatamant superior, Moise Achim.
Totodata, Arhiepiscopia este obligata prin lege sa pastreze destinatia actuala a acestor spatii timp de cinci ani de la data retrocedarii. „Universitatea nu-si va muta sediul din Cetatea Alba Iulia. Aici a fost infiintata si aici va exista pentru totdeauna. In nici un caz nu va exista Universitatea intr-un spatiu inchiriat, asa cum poate s-a gandit Arhiepiscopia Romano-Catolica in varianta in care aceste spatii le-ar fi retrocedate lor”, a adaugat Achim.