Adrian Romanescu, executor judecatoresc, a castigat lupta cu Ministerul Justitiei. La inceputul verii, printr-o hotarare el a fost suspendat din functie avand in vedere ca acesta era cercetat penal. Executorul sustine ca masura a fost luata abuziv, ea fiind tardiv formulata. Pentru a-si castiga drepturile, Adrian Romanescu a dat in judecata Ministerul Justitiei.
Conflictul dintre Ministerul Justitiei si executorul judecatoresc Adrian Romanescu a luat sfarsit. Cu toate ca litigiul se afla pe masa magistratilor Curtii de Apel Constanta, disputa a luat sfarsit prin emiterea unei ordonante prin care a fost revocat ordinul de suspendare din functie. Conform plangerii inaintate de executor magistratilor, Adrian Romanescu a chemat in judecata Ministerul Justitiei si pe ministrul Monica Luiza Macovei, dupa ce a fost suspendat din functie in baza Ordinului 1675/2006. El a cerut suspendarea ordinului atacat, pana la solutionarea dosarului in care a fost trimis in judecata. Temeiul in baza caruia a fost luata decizia demiterii lui a fost trimiterea in judecata pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Cu toate acestea, executorul sustine ca suspendarea dupa mai bine de patru ani de la trimiterea in judecata este tardiva si ca reprezinta un exces de putere. Desi hotararea suspendarii lui Romanescu a fost luata in baza legii vechi, el sustine ca noile reglementari in domeniu, ca „in cazul in care impotriva executorului judecatoresc s-a luat masura arestarii preventive sau in cazul in care s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate, in prima instanta, ministrul Justitiei, din oficiu sau la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, va lua masura suspendarii din functie a acestuia pana la solutionarea procesului penal, potrivit legii”.
Abuz in serviciu
Adrian Romanescu a fost trimis in judecata in anul 2002, fiind acuzat ca nu si-ar fi dus la indeplinire atributiile de serviciu. Procurorii care au instrumentat acest dosar sustin ca executorul a intocmit un proces-verbal de indreptare a omisiunilor vadite si inlaturarea erorilor materiale dintr-un proces-verbal de licitatie, despre care ar fi stiut ca este lovit de nulitate. Astfel, in aceste conditii, executorul ar fi pus in circulatie acte de executare in baza respectivului proces-verbal, producand grave prejudicii societatii „Anca Irina” SA. Firma purtase mai multe procese pentru trei active din statiunea Venus, respectiv Hotel „Anca”, Hotel „Irina” si restaurantul „Gambrinos”. Fata de Adrian Romanescu s-a mai retinut faptul ca nu a respectat procedura de citare, nu a emis somatia potrivit legislatiei in vigoare la acea data, nu a solicitat efectuarea unei expertize pentru aflarea reala a valorii activelor care faceau obiectul respectivului litigiu; de asemenea, lui i se mai imputa faptul ca a continuat executarea pe baza unui proces-verbal lovit de nulitate.