Scrutinul a fost presărat cu mici incidente, fără însă ca aceste scandaluri să fi modificat esenţial votul.
România a trecut din nou peste o zi de vot, însă exercitarea drepturilor garantate de Constituţie a avut, şi de această dată, succes mai mult la ţară decât la oraş. Votul este o adevărată tradiţie în mediul rural, acolo unde sătenii se prezintă în număr mare la urne înainte, dar mai ales după ieşirea de la biserică. În comuna Cojocna şi în satele care aparţin de aşezarea cunoscută, mai nou, pentru bazinele din zonă, au fost aşteptaţi la urne aproximativ 3.000 de alegători. Încă de la primele ore ale dimineţii, îmbrăcate ca în zi de sărbătoare, zeci de persoane s-au aşezat la coada secţiei de votare din comună, iar până la prânz peste 500 de oameni şi-au exercitat dreptul cetăţenesc.
Vot la 93 de ani
În satul Cara atmosfera a fost una mai lejeră, la fel ca şi în Iuriu de Câmpie, deşi acolo primul alegător s-a prezentat la urne după 15 minute de la deschiderea acestora. Chiar dacă cele patru buletine de vot le-au pus mari probleme sătenilor, după terminarea slujbei de la biserică 80 dintre aceştia au votat cu speranţa unui trai mai bun în următorii patru ani. Ritmul prezenţei la urne a scăzut mai apoi, iar până în jurul orei 15:00 numărul alegătorilor abia a depăşit 100, în condiţiile în care 280 de buletine îi aşteptau pe sătenii din Iuriu de Câmpie. „Am votat pentru că votez din anii ’60. Atunci era mai uşor, pentru că ştiai exact unde să pui ştampila. Acum lumea s-a cam săturat să voteze, nu mai este aceeaşi agitaţie”, a spus un sătean. De remarcat a fost, în special, votul unei femei în vârstă de 93 de ani, care a venit la urne chiar de la slujbă.
Vot în chiloţi de baie
Situaţia cea mai ciudată s-a petrecut în comuna Cojocna. Acolo, secţia de vot a fost amenajată chiar în incinta băilor sărate. Astfel că unii dintre alegători au făcut câte o tură de înot în bazin ori în lacurile cu apă sărată, înainte de a merge să voteze. Însă ei au trebuit să aştepte zeci de minute, înainte de a pune ştampila, pentru că, în Cojocna, oamenii au stat la coadă ca să voteze. Până atunci, în chiloţi de baie, cojocnenii au avut ocazia să discute despre calităţile unuia sau altuia dintre candidaţi. Aglomeraţie la vot a fost şi în cartierele mai bune ale Clujului, precum Andrei Mureşanu, dar şi în comuna Gilău. Acolo, bătălia a fost una extrem de interesantă, deoarece sufragiile au fost împărţite între candidaţii PDL, PNL şi PSD.
Arad: o femeie a murit la vot
În comuna arădeană Vinga, o femeie a murit în secţia de votare. Bătrâna în vârstă de 70 de ani a plecat să voteze. Ajunsă în secţia de votare, i s-a făcut rău. A fost solicitat un echipaj SMURD. Medicii au constatat că femeia se afla în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de 45 de minute, dar femeia a decedat. Procesul electoral nu a fost întrerupt. În schimb, pentru alegătorii din localităţile arădene Miniş şi Ghioroc, dimineaţa a fost mult mai veselă: unii dintre ei au primit băutură pentru voturi. Secţia de Poliţie Rurală nr. 7 Lipova a fost sesizată cu privire la faptul că în localităţile Ghioroc şi Miniş, o femeie distribuie pachete alegătorilor. Pachetele conţineau două sticle de băuturi alcoolice şi erau oferite în schimbul promisiunii de vot. Poliţia a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mită electorală. La una dintre secţiile din Grădişte şi la Secţia 1 din Vârfurile se oferă băuturi alcoolice alegătorilor, în preajma secţiei de votare. A fost sesizată poliţia. La Sebiş, unii alegători au fost însoţiţi în cabina de vot pentru a fi asistaţi în timp ce votează. În comuna Bata au fost aproximativ 50 de solicitări pentru urna mobilă.
Arad: doi candidaţi s-au împins în secţia de votare
Patimă mare la alegeri în comuna arădeană Târnova, unde până la ora 17,00, peste 80% din populaţie a ieşit la vot. Scandalul a pornit între actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, candidat de consilier pe listele MC-L, Adrian Ţolea, şi primarul comunei Târnova şi candidatul USL la funcţia de primar, Florin Farcaşiu. Adrian Ţolea a solicitat suplimentarea cu o ştampilă la secţia din Târnova, datorită numărului mare de votanţi deoarece peste 150 de localnici aşteptau la vot, iar procesul de votare era vizibil îngreunat de faptul că secţia a fost dotată cu doar trei ştampile iar una dintre ele era plecată cu urna mobilă. Biroul Electoral Judeţean a aprobat cererea şi a dispus ca o ştampilă de la secţia de votare din satul Arăneag să fie mutată la Târnova. „În momentul în care a aflat vestea, primarul Farcaşiu – aflat în secţia de votare – l-a prins de gât pe Adrian Ţolea, candidatul la Consiliul Judeţean”, au declarat surse din cadrul MC-L. Florin Farcaşiu recunoaşte că l-a împins pe Adrian Ţolea. Cei doi au rămas împreună, la jumătate de metru distanţă şi au urmărit desfăşurarea procesului de votare. În satul Dud, din comuna Târnova, reprezentantul USL s-a prezentat la secţie în stare de ebrietate. La Agrişul Mare, un membru PNL stătea în apropierea secţiei de votare, cu copie după listele electorale, îi îndemna pe cei ce mergeau la vot să voteze cu USL şi îşi nota pe cei care au venit la vot. Şi în satul Cuied, soţia primarului candidatului USL, Petronel Mărcuţ, stătea în stradă, în apropierea secţiei de votare şi le recomanda celor ce mergeau la vot să-l voteze pe soţul său.
Maşinile timişorenilor, pavoazate cu afişe electorale
La Timişoara, mai mulţi cetăţeni s-au trezit cu afişe electorale lipite în cursul nopţii pe autoturismele lor. Afişele cu candidatul USL la Primăria Timişoara nu au fost însă lipite de formaţiunea pe care acesta o reprezintă. „Pe mai multe străzi din cartierele Soarelui, Girocului, Şagului şi în Complexul Studenţesc persoane necunoscute au lipit materiale electorale pe parbrizele autoturismelor, pentru a-i enerva pe timişoreni. Aceste materiale electorale au fost lipite ca şi când ar fi venit din partea candidatului USL la Primăria Timişoara. Acţiunea de lipire nu are nici o legătură cu echipa de campanie a candidatului Nicolae Robu. PNL Timiş a sesizat ilegalitatea la Biroul Electoral Judeţean şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş şi cere pedepsirea conform legii a celor vinovaţi”, au declarat specialiştii din Departamentul de Comunicare al PNL Timiş. Ei spun că în cursul nopţii, pe Facebook, candidatul UpT la Primăria Timişoara a postat un mesaj prin care afirma că plăteşte cu 200 de lei o fotografie de pe buletinul de vot care să fie ştampilat cu Nicolae Robu. Liberalii spun că nu este adevărat, că ei nu cumpără voturi pe bani. Câteva mii de SMS au fost trimise în Timişoara de la numărul de telefon 0740.107.500, cu următorul mesaj: „La secţia 36 din Timişoara, o persoană a fost ridicată de poliţie, pentru vot cumpărat de USL. Nu acesta este spiritul Timişoarei, nu pentru asta au murit tinerii în Decembrie ‚89. Timişorenii nu pot fi cumpăraţi de USL! Mergi la vot şi spune nu răspicat oamenilor lui Iliescu. Distribuie prietenilor tăi dacă îţi pasă pe mâna cui ajunge Timişoara”. Poliţia Municipiului Timişoara a negat că ar fi fost cineva arestat şi efectuează cercetări în această cauză.
O bătrână a plecat cu ştampila în poşetă
Cărăşenii s-au dovedit a fi mari amatori de fotografie: şi-au fotografiat buletinele de vot, dar acest lucru i-a costat cam scump, deoarece au fost amendaţi cu 2.200 de lei. La Secţia de votare nr. 18 din Doman, un bărbat în vârstă de 53 de ani şi-a fotografiat buletinul de vot în cabină. Preşedintele secţiei a sesizat jandarmii care asigurau paza, iar fotograful a fost amendat. La secţia de votare de la Şcoala Generală nr. 7 din Bocşa, un bărbat în vârstă de 37 de ani şi-a fotografiat buletinul de vot. Preşedintele secţiei de votare a sesizat pompierii, care asigurau paza acestui obiectiv, care au sesizat Poliţia. Fotografia pe care bărbatul şi-a dorit-o ca amintire l-a costat extrem de scump: a fost amendat cu 2.200 de lei.
La Rusca, o bătrână a plecat acasă cu ştampila de vot. Personalul secţiei de votare a constatat dispariţia ştampilei şi a sesizat imediat Poliţia. În urma cercetărilor s-a constatat că o femeie în vârstă de 71 de ani a plecat cu ştampila acasă, în poşetă, unde a pus-o din greşeală.
PSD cu geamuri sparte
La Oradea, scandalul electoral a început în noaptea votării, când persoane necunoscute au vandalizat sediul organizaţiei municipale a PSD.A fost sesizată Poliţia, care a început cercetările. „În urma cercetărilor prealabile, Poliţia a constatat un act de vandalism. PSD Oradea a depus o plângere penală pentru a fi identificat autorul sau autorii acestui act de vandalism de cea mai joasă speţă. Organele abilitate au demarat actele premergătoare de cercetare penală, constatând totodată şi faptul că nu s-a furat din sediul municipal nimic”, a declarat Claudia Timofte, director al Cancelariei Prefectului. În judeţul Bihor, în localitatea Ineu de Criş, cetăţenii rromi au intrat câte trei în cabina de vot. La Lugaşu de Jos, actualul primar, UDMR a apelat la o firmă de pază pentru a-i duce pe rromi la vot. Reprezentanţii celorlalte partide au aflat de această manevră electorală, au blocat şoseaua şi au chemat Poliţia care a restabilit ordinea.
SMS în ziua alegerilor
La Biroul Electoral Judeţean Maramureş, unul dintre candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean a reclamat că alegătorii primesc SMS-uri pentru susţinerea unui anume candidat. Poliţia a fost sesizată şi a demarat cercetările. O femeie de 54 de ani din Borşa a încercat să introducă în urma de vot mai multe buletine. Un candidat a observat acest lucru şi a sesizat Poliţia, care efectuează cercetări. Pentru fapta ei, femeia riscă să ajungă în puşcărie, pedeapsa fiind de la 2 la 7 ani.
Satu Mare: SMS la toţi candidaţii
UDMR a protestat că în Satu-Mare au fost trimise mesaje de la un robot telefonic care îndeamnă alegătorii să voteze candidaţii USL. În acelaşi timp, toţi membrii organizaţiei municipale PNL au primit pe telefoanele lor mobile un SMS despre o presupusă trădare a candidatului USL la Primărie, Dorel Coica. Mesajul se încheie cu sloganul electoral al UDMR: „Continuăm împreună!” Poliţia a fost sesizată şi a demarat cercetările.
SMS-uri cu trădători în Mureş
Ciprian Dobre, candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, a aflat de SMS care îl denigrează. Sute de persoane au primit SMS-uri cu textul: „Dobre a tradat. Stie ca pierde, ne-a lasat balta si a negociat si cu UDMR, cum a facut si pana acum. Cu toate fortele, urgent, intoarceti armele…”. SMS-urile sunt expediate de la numerele de telefon 0752 542 445, 0752 542 016. „Am sesizat asupra acestui incident Parchetul de lângă Tribunalul Mureş, de asemenea IPJ Mureş, Biroul Electoral Central şi Biroul Electoral Judeţean Mureş”, au declarat surse din cadrul conducerii USL Mureş.
Un bărbat şi-a dat foc
Un bărbat din Petrila şi-a dat foc în Secţia de votare amenajată în Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din localitate. Înainte de a intra în Secţia de votare, el a ameninţat că îşi va da foc pentru că ani la rând a fost „dezavantajat şi nedreptăţit” de primarul oraşului, Ilie Pătruşel, şi de secretarul localităţii, Toma Vărgatu. Bărbatul ani la rând nu şi-a găsit dreptate nici în justiţie şi are mai multe procese cu Primăria pentru mai multe proprietăţi. După ce a ameninţat că îşi va da foc, bărbatul a intrat în secţia de votare, a votat şi apoi şi-a turnat pe haine petrol amestecat cu apă. Echipajele de intervenţie, formate din jandarmi, poliţişti şi pompieri au reuşit să stingă flăcările cu un extinctor. Bărbatul a fost dus la Spitalul din Petroşani cu o ambulanţă.