Urme ale celei mai vechi asezari din Europa de Est au fost scoase la iveala de arheologii care efectueaza sapaturi in localitatea aradeana Pecica. Astfel, o echipa de istorici romani si americani au descoperit ramasite ale unei civilizatii care dateaza din epoca bronzului, ce s-a dezvoltat in jurul anului 2700 inainte de Hristos.
Santierul arheologic Pecica Ð „Santul Mare” – este castigatorul unui grant de 250.000 de dolari obtinuti de la National Science Foundation (SUA), in urma unui proiect depus de Complexul Muzeal Arad, in parteneriat cu Muzeul Banatului din Timisoara si Universitatea din Michigan (America).
„Ne dorim recuperarea tuturor detaliilor, datarea lor pe baza de radiocarbon, determinarea lor tipologica exacta si introducerea intr-un sistem de date integrat de tip GIS, care poate fi actualizat instantaneu cu ultimele rezultate ale cercetarilor. Prin acesta se urmareste redescoperirea intregului mediu in care au evoluat comunitatile din zona si legaturile acestora cu altele, contemporane”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, Peter Hugel.
In prezent, s-au escavat doua suprafete intr-un areal cercetat de arheologul Ioan Horatiu Crisan, care a pornit cercetarile intre 1960 – 1962 si in 1964. Fata de sapaturile anterioare, care s-au oprit la stratul dacic, cercetatorii vor sa continue sapaturile pe ultimul nivel, cel al epocii bronzului.
Cu ocazia sapaturilor efectuate pe acest santier au fost descoperite mai multe locuinte, vase ceramice, arme si unelte vechi, toate datand de peste 4000 de ani. Descoperirile de la Pecica indica faptul ca aici era cel mai important port la raul Mures.