Din cauza ploii torenţiale de afară, festivitatea a avut loc ieri în holul camupusului care găzduieşte Facultatea de Medicină. La eveniment au luat parte prorectori, decani şi dascăli, mai puţin actualul ordonator interimar de credite, prof.univ.dr. Ion Bordeianu. Preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius”, prof.univ.dr. Petru Bordei, a declarat, după eveniment, că rectorul UOC nu a putut fi prezent la deschidere deoarece acesta a fost chemat de o comisie de la Ministerul Educaţiei. În lipsa rectorului, ierarhul tomitan Teodosie, unul dintre prorectorii universităţii, a fost amfitrionul evenimentului.
„O universitate cu care noi ne mândrim”
„Din punctul nostru de vedere, al Consiliului Judeţean, Universitatea „Ovidius” reprezintă cea mai mare realizare a judeţului Constanţa şi este o universitate cu care noi ne mândrim. Sper ca acest an de învăţământ să vă oblige să ţineţi ştacheta sus, atât dumneavoastră, cât şi dascălii din această universitate”, a transmis celor prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir. ”Sper ca atunci când vor termina, studenţii să nu mai fie nevoiţi să plece în alte părţi, să rămână acolo unde au învăţat, să contribuie şi ei la dezvoltarea regiunii şi a ţării în care trăiesc. Să avem cât mai puţini restanţieri”, a menţionat Petru Bordei.
Mesaj pentru studenţi
La rândul său, rectorul onorific Adrian Bavaru a declarat: „Vă doresc mult succes în noul an universitar. Universitatea noastră a trecut prin probleme destul de dificile în această vară, dar sunt convins că acestea vor fi depăşite. Există un corp profesoral care poate să treacă peste aceste necazuri, iar dumneavoastră studenţii să beneficiaţi de toată atenţia şi de tot ajutorul pe care aceşti oameni, cadre didactice, pot să vi-l acorde în orice moment”.
În încheierea festivităţii, Arhiepiscopul Tomisului a subliniat: „Viaţa studenţească este cea mai plină de surprize, surprize plăcute mă refer pentru că de fiecare dată învăţăm ceva nou în facultate. Aş vrea ca în anul acesta să se uite ce a fost nepotrivit în anul ce s-a încheiat. Ceea ce s-a petrecut a fost un accident. Nu aceasta este ţinuta Universităţii „Ovidius”. În Universitatea „Ovidius” sunt cadre didactie competente şi serioase, sunt studenţi care au obţinut atâtea premii deosebite”.
Scandal monstruos de corupţie
Reamintim faptul că Universitatea „Ovidius”, cea cares-a mândrit în anul 2010 cu obţinerea calificativului „GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT”, din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, a fost lovită în acest an de fapte grave de corupţie, vechea conducere fiind cercetată penal din această cauză. În consecinţă, în următoarele luni, la „Ovidius” vor fi organizate alte alegeri pentru desemnarea unui nou rector. Astfel, preşedintele Senatului a mai anunţat că începând din această săptămână se va pune la punct metodologia pentru următoarele alegeri care va da noua conducere a instituţiei de învăţământ superior.
Pregătiri pentru alegerea unui nou rector
„Se vor declanşa alegeri pentru noul rector. Urmează ca în Senat să se stabilească modul de alegere al noului rector, prin vot sau prin concurs. Trebuie să treacă şase luni de zile, sperăm să se reducă la trei luni, perioadă în care se hotărăşte metodologia de alegere, apoi în maxim două săptămâni se alege noul rector. Se va face un referendum care, conform legii, trebuie să dureze şase luni. Se poate face şi în trei luni. Vom solicita Ministerului Educaţiei acest lucru pentru că nu poate să rămână universitatea fără o conducere definitivă atât timp. Eu zic că până la sfârşitul lunii ianuarie vom avea o nouă conducere”. Petru Bordei, preşedintele Senatului Universităţii ”Ovidius”.